Te

Er tedrikkere smartere enn andre?

Studie viser at tedrikking kan gi en mer effektiv hjerne, men norske hjerneforskere tar det med ro.

VARM DRIKKE: Ville du byttet ut kaffen med te? Njai. FOTO: NTB
VARM DRIKKE: Ville du byttet ut kaffen med te? Njai. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

En kakaokopp kan være sunt (og godt), men kanskje bør du heller bør ta deg en kopp te? En studie har nemlig gjort noen interessante funn når det kommer til engelske drikken, melder Science Daily.

«De som konsumerte enten grønn te, oolong te, eller svart te minst fire ganger i uken i 25 år hadde hjerneregioner som var internforbundet på en mer effektiv måte.»

Treningsmusikk skal visst også hjelpe hjernen. Men unngå multitasking og passiv scrolling, råder ekspertene oss.

Daglig inntak av te

Forskere ved National University of Singapore (NUS) har funnet at te-drikkere har bedre organiserte hjerneregioner sammenlignet med ikke-tredrikkere – og dette er assosiert med sunne kognitive funksjoner – sammenlignet med ikke-tredrikkere, skriver Science Daily.

Med kognitive funksjoner snakker vi om tenkning, oppmerksomhet, persepsjon og hukommelse, problemløsning, avgjørelser, resonnering, språk og kommunikasjon.

Forskningsgruppen gjorde dette funnet etter å ha studert bilder av hjernen til 36 eldre voksne.

Resultatet av en langsgående (longitunell) studie ledet av assisterende professor Feng fra 2017 viste at daglig inntak av te kan redusere risikoen for kognitiv tilbakegang hos eldre personer med 50 prosent. Det er i forlengelse av denne studien at forskerne har utforsket den direkte effekten av te på hjernens nettverk.

Forskningsgruppen rekrutterte 36 voksne fra 60 års alder og oppover og samlet inn data om deltakernes helse, livsstil og psykologiske velvære. De måtte også ta en rekke nevropsykologiske tester og bilder (MRI).

Studien pågikk fra 2015 til 2018.

Positive helseeffekter av å drikke kaffe daglig. Vis mer

Kan ha positive helseeffekter

Hjerneforsker Johanne Egge Rinholm, PhD, ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo forklarer at forskerne undersøkte hjernefunksjon hos eldre og så på hvordan denne kunne korreleres med hvor mye te de drakk. De intervjuet eldre i Singapore om tedrikking. Deretter tok de MR-bilder for å måle hjernefunksjonen og utførte kognitive tester.

- Forskerne fant noen endringer i hjernestruktur hos tedrikkerne. Så er spørsmålet om disse endringene faktisk påvirker de kognitive evnene til de eldre, forklarer Egge Rinholm.

For å teste dette, gjorde forskerne ni ulike kognitive tester.

- Av ni kognitive tester, var det bare én test hvor tedrikkerne gjorde det bedre enn de som ikke drakk te. Videre er det ikke korrelert for livsstil i denne studien. Det er jo for eksempel mulig at de som drikker te har en litt bedre livsstil enn de som ikke drikker te, sier Egge Rinholm.

Dette er den nye karantene-trenden i sosiale medier - og slik lager du den! Vis mer

Førsteamanuensis Cecilie Morland ved Universitetet i Oslo og OsloMet synes Egge Rinholm oppsummerer det godt.

- Det er små forskjeller det er snakk om, og det er få deltakere i hver gruppe, sier Morland.

- Selv om det ikke er statistisk signifikante forskjeller mellom te-drikkere og ikke-te-drikkere når det gjelder alder og utdanningsnivå, så er det allikevel slik at ikke-te-drikkerne i gjennomsnitt har lavere utdanning og er bittelitt eldre enn te-drikkerne. Den skjevheten er litt uheldig når man studerer såpass små endringer i hjernen, sier hun.

- Man lurer jo på om det er utdanning/alder eller te som har mest effekt, sier Morland.

Professor og demensforsker Geir Selbæk ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse forteller også at flere tidligere studier har indikert at te kan han gunstig effekt på hjernefunksjonen.

- Dette er en studie med avansert MRI-teknologi (bilder av hjernen) som i noen grad viser at te-drikkernes hjerne jobber bedre enn hjernen til dem som ikke drikker te. Det er en liten studie, og funnene trenger å bli bekreftet med andre studier, sier Selbæk.

GODT: - Drikk gjerne te (hvis du liker det), men jeg ville ikke satset på at det skulle redde hukommelsen min, sier eksperten. FOTO: NTB
GODT: - Drikk gjerne te (hvis du liker det), men jeg ville ikke satset på at det skulle redde hukommelsen min, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Drikk te fordi du synes det er godt!

Bør vi begynne å drikke mer te basert på dette?

- Min konklusjon er: Det er mulig at te har en positiv effekt på hjernen, men denne ser ikke ut til å være veldig stor. Drikk te hvis du synes det er godt, sier Egge Rinholm.

- Drikk gjerne te (hvis du liker det), men jeg ville ikke satset på at det skulle redde hukommelsen min, sier Morland.

Selv demensforskeren tar det med ro.

- Jeg har ikke tenkt å øke tekonsumet, men holder meg til en stor kopp annenhver kveld og hver lørdag morgen, fordi det smaker godt og fordi det gir meg en bedre magefølelse enn kaffe, sier Selbæk.

Forskningen ble gjort i samarbeid med Universitetet i Essex og Universitetet i Cambridge, og funnene ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Aging 14.juni 2019.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer