Yams:

Er yams den nye søtpoteten?

Inneholder mer fiber enn søtpoteten, men den er mindre miljøvennlig.

YAMS: Yams er sunt, og kan brukes på samme måte som søtpotet. NTB FOTO: Scanpix
YAMS: Yams er sunt, og kan brukes på samme måte som søtpotet. NTB FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Har du hørt om yams? Er du fan av søtpotet blir du sikkert glad for å høre at det finnes en annen rotgrønnsak du kan eksperimentere litt med.

Yams og søtpotet er ganske like i formen, men kjøttet til yams er oftest hvitt. Bruksområdene er derimot ganske like - begge to kan bakes i ovnen, moses, stekes eller lages suppe av. Men hvilken av disse to er sunnest?

LES OGSÅ: Potet eller søtpotet - hva er sunnest?

Yams og søtpotet

Skallet til yamsen er ifølge frukt.no mørkebrunt og tynt, og har ofte tynne trevler utenpå. Fruktkjøttet er fast, hvitt eller rødlig med nøytral smak.

Det kan også være verdt å nevne at «yams» og «sweet potato» blir brukt litt om hverandre i det engelske språket. Du har kanskje sett på filmer at amerikanerne ofte spiser «yams» på høytider som Thanksgiving? «Yams» er som oftest moste søtpoteter.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forteller at mange blander og tror at søtpotet og yams er samme plante, men det er de ikke. Hun henviser til Matvaretabellen:

- Du ser at yams er en klassisk stivelseskilde, mens søtpoteten (med stivelsesinnhold som vanlig potet) er rik på vitamin A. Yams inneholder mye kalium, det er bra for blodtrykket, sier hun.

LES OGSÅ: Fem tips som sikrer grønnsaksinntaket

HVITT KJØTT: Yams ligner på søtpotet, men kjøttet er hvitt. FOTO: Scanpix
HVITT KJØTT: Yams ligner på søtpotet, men kjøttet er hvitt. FOTO: Scanpix Vis mer

Rik på fiber, kalium og c-vitamin

Heidi Ramfjord har jobbet med livsstil og ernæring i mange år, driver Kost for Livet og har en bachelorgrad i ernæring fra Universitetet i Agder. Hun forklarer at yams er en sunn rotgrønnsak.

- Yams stammer fra Asia og Sør-Amerika og blir derfor fraktet rundt halve kloden før den kan ligge i våre dagligvarehyller. Det er de små eksemplarene som kommer hit, for en yamsrot kan bli opptil 10 kilo. Yams skal i likhet med søtpotet ikke lagres i kjøleskap.

Selv om yams har de samme egenskapene som søtpotet, har de likevel noen forskjeller, forklarer Ramfjord. Disse skillene går mest på næringsstoffene.

- Av potet, søtpotet og yams er det yams som er mest energirik og har størst andel karbohydrater. Til gjengjeld er den høyest på fiber og dessuten en god kilde til kalium. Den leverer også godt på C-vitaminfronten.

En oversikt på Matvaretabellen.no viser at 100 gram rå yams gir 111 kalorier, mens 100 gram rå søtpotet inneholder 80 kalorier. Proteininnholdet er nærmest identisk, men yamsen slår som sagt søtpoteten når det gjelder fiberinnhold.

LES OGSÅ: Er det nødvendig å ta kosttilskudd?

IMPORT: Potet og søtpotet dyrkes ofte i Norge, men yams må importeres. FOTO: Scanpix
IMPORT: Potet og søtpotet dyrkes ofte i Norge, men yams må importeres. FOTO: Scanpix Vis mer

Mindre bra for miljøet

Yams bidrar altså med både fiber, kalium og C-vitamin, og er et sunt valg til middagen. Men er du opptatt av miljø kan det være du bør tenke deg litt om før du velger den.

Ramfjord påpeker at poteten har fra lang tid tilbake blitt dyrket i Norge og er lite importert. Også søtpoteten har begynt å bli dyrket i Norge, men all yams du finner i butikkhyllene her til lands har blitt fraktet jorden rundt.

- Helsemessig er det bra å spise alle grunnet gode kilder til næringsstoff, men miljømessig ville jeg kanskje tenkt meg om to ganger og valgt søtpotet fremfor yams.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer