Avokado:

Ernæringsekspert: - Jeg spør meg selv - er det virkelig nødvendig?

Nå kommer en light-versjonen av avokado. Men er den egentlig «ny»?

AVOKADO: Nå kommer det en lettere avokado. Dette mener ernæringsekspertene om nyheten. FOTO: NTB Scanpix
AVOKADO: Nå kommer det en lettere avokado. Dette mener ernæringsekspertene om nyheten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Spania får du i disse dager kjøpt en avokado som reklamerer med 30 prosent lavere kaloriinnhold, melder blant annet BBC - og nyheten splitter «avokado-communityen», verden over, hvis vi kan tillate oss å kalle det noe slikt. For avokadoen er jo elsket og fortært nettopp på grunn av sitt unike næringsinnhold og unike smak, med et fettinnhold på mellom 20-30 gram per frukt. (Ja, det er en frukt), og mange er skeptiske til en magrere variant.

Cathrine Øverås Frisvold er ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun har fått med seg nyheten om en lettavokadoen.

- Det skjer stadig noe nytt innen utvikling av nye sorter frukt og grønt, og det er spennende for oss forbrukere. Avokado er i vinden som aldri før, det skyldes bra næringsinnhold, god smak og mange bruksområder, sier Frisvold og legger til:

AVOKADO-FAN: - For de fleste er den tradisjonelle varianten helt fin, mener Frisvold fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. FOTO: Privat
AVOKADO-FAN: - For de fleste er den tradisjonelle varianten helt fin, mener Frisvold fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. FOTO: Privat Vis mer

- Et høyt fettinnhold gir også en del kalorier, og for de som er veldig glad i avokado kan kanskje en lightvariant være nyttig for å unngå kalorioverskudd og vektøkning. Men, for de aller fleste av oss går det helt fint å spise vanlig avokado, som for øvrig har et høyt innhold av enumettet fett, som er gunstig for oss.

LES OGSÅ: Slik skreller du avokadoen riktig

Fet type, og hjertets favoritt

Ifølge matvarekjeden Kiwi spiser vi nordmenn faktisk mest avokado i hele Europa, og i 2015 ble det solgt rundt 40 millioner avokado over disk fra norske dagligvarekjeder. Et tall som bare øker for hvert år.

Frisvold har ikke kjennskap til at andre lightvarianter er på vei.

- Jeg ser heller ikke behovet for det. Hvis en ønsker å kutte i fett eller karbohydrater i kostholdet sitt bør man ikke redusere inntaket av frukt og grønt da dette generelt er både kalorifattige og næringsrike varer.

Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig i Grete Roede.

- Jeg har hørt om denne lettere avokadoen, men spør meg selv er det virkelig nødvendig, sier hun til KK.no.

- 100 gram avokado har cirka 20 gram fett, og cirka 15 av disse grammene kommer fra umettet fett, det sunne fettet, som bidrar med å opprettholde normale kolesterolverdier i blodet. Myndighetene ønsker at vi i større grad skal bytte ut mettet fett med umettet fett.

LES OGSÅ: Spiser du for lite fett? Det kan ødelegge vektnedgangen din!

FAGANSVARLIG: Avokadoen er sunn nok som den er, mener Karoline Steenbuch Lied fra Grete Roede. FOTO: Privat
FAGANSVARLIG: Avokadoen er sunn nok som den er, mener Karoline Steenbuch Lied fra Grete Roede. FOTO: Privat Vis mer

Steenbuch Lied lurer dessuten på hva fettet er erstattet med, i den nye lettavokadoen.

- Avokado inneholder 70 gram vann per 100 gram spiselig mengde, kanskje den nye sorten har et høyere innhold av vann?

- Hvis det viser seg at den lettere avokadoen er like full av næringsstoffer som en vanlig avokado, er det absolutt verdt å utforske denne. Men, hvorfor skal man egentlig «klusse» med en matvare som er så sunn og næringsrik som det avokadoen er, spør hun og advarer mot «fettfobi» når man ønsker å gå ned i vekt.

Hun mener du sparer omtrent 100 kalorier på en stor avokado - ved å velge den lette varianten, men minner om en annet typisk «lettfelle».

- Hvis man ender med å innta mye mer av den lettere avokadoen, fordi den er lettere, kan det ende med at man får i seg flere kalorier enn om man hadde spist en vanlig avokado. Og da er det plutselig ikke så «lett» lenger. Den lettere avokadoen inneholder 30 prosent mindre mettet fett, men den er fremdeles verken fettfri eller kalorifri!

LES OGSÅ: Kan du egentlig trene deg ned i vekt?

Kun et markedføringsstunt?

Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog i Bama.

- I skrivende stund er vår produktsjef for avokado på frukt- og grøntmesse i Madrid. Hun har allerede sett på den grønne avokadoen. Nesten all «green skin avocado» er lettere, altså mindre fettrik enn den sorten vi selger i Norge, nemlig Hass. Den grønne er en kjent sort, det «nye» er markedsføringsfremstøtet, mener Arsky og understreker at dersom noe skal markedsføres som lett/light, så må det garantert være minst 30 prosent færre kalorier i det nye produktet enn i det vanlige.

- Jeg har ikke tall til å uttale meg om dette faktisk er tilfellet, men ser at BBC skriver «opp mot 30 prosent».

Arsky påpeker at det finnes en rekke sorter avokado, men at nøyaktig den sorten som omtales ikke er tilgjengelig i Norge for øyeblikket.

- Den grønne avokadoen er ikke så smaksrik som Hass, og den har dessverre kortere holdbarhet. Det kommer prøver av avokadoen fra Spania til oss i Bama i neste uke – så får vi se om vi går for denne lettere varianten, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Flere kutter ut melkeprodukter når de vil ned i vekt. Men er det nødvendig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer