Vitamin D i kantarell

- Et fint tilskudd til vitamin D

Mye nedbør gjør at skogen i deler av landet bugner av sopp. Kantareller og traktkantareller er en god kilde til D-vitaminer, men hvordan står det til med vitamininnholdet etter lagring?

KANTARELLER: Både kantareller og traktkantareller er gode D-vitaminkilder. Foto: Berit B. Njarga
KANTARELLER: Både kantareller og traktkantareller er gode D-vitaminkilder. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her

Vi forbinder gjerne matvarer som fisk, tran, egg og melk med D-vitaminer, men visste du at enkelte sopparter også er gode kilder til vitamin D?

Både kantareller og traktkantareller har et høyt D-vitamininnhold - men hva med når du forveller, tørker eller fryser soppen? Kan den være et bidrag til D-vitaminer også i vintermånedene når behovet for D-vitamin er størst?

Vi har snakket med Professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, Jutta Dierkes, om det å bruke sopp og kantareller som D-vitaminkilde.

Her er det viktigste du må vite.

Forskjell på D-vitaminer

Ifølge Dierkes har de fleste sopp som vi kjøper i butikken et lavt innhold av D-vitaminer.

Samtidig er det også forskjell på D-vitaminer som man finner i fisk og kjøtt, og i planteriket.

- Vitamin D3, som er den formen vi danner i huden, finnes i dyreriket. I planteriket finner vi vitamin D2, som også fins i sopp, forklarer Dierkes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.