Hjerneslag

- Et hjerteinfarkt beskrives av noen som en følelsen av at en elefant sitter på brystet deres

Slik kan du forebygge hjertesykdom og hjerneslag.

HJERNESLAG og HJERTEINFARKT: - Den største forskjellen mellom et hjerteinfarkt og et hjerneslag er at du som oftest ikke har smerter når du får et hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slagsykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. Foto: NTB Scanpix
HJERNESLAG og HJERTEINFARKT: - Den største forskjellen mellom et hjerteinfarkt og et hjerneslag er at du som oftest ikke har smerter når du får et hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slagsykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 var 12 555 lagt inn med akutt hjerteinfarkt i Norge (viser tall fra Norsk Hjerteinfarktregister), mens det var registrert 8409 tilfeller av hjerneslag. Men når du tenker etter - vet du egentlig hva som skiller de to sykdommene? Hvilke symptomer du skal se etter? Og hva du skal gjøre om noen rundt deg rammes? 

- Den største forskjellen mellom et hjerteinfarkt og et hjerneslag er at du som oftest ikke har smerter når du får et hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slag-sykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. 

Ødelegger cellene

Hjerneslag er en samlebetegnelse for hjerneinfarkt (blodpropp) og hjerneblødning. Hjerneslag forårsaket av blodpropp står for rundt 85 prosent av hjerneslagene.

Hjerteinfarkt og hjerneinfarkt kan minne om hverandre, bortsett fra at det skjer i henholdsvis hjertet eller i hjernen. Om det oppstår en blodpropp vil den danne en blokkering for blodtilførselen, noe som vil ødelegge cellene i området. Skjer dette i hjertet vil du kunne kjenne store smerter i brystet. Skjer det i hjernen vil du miste funksjonene som styres av cellene som blir ødelagte.

- Det er mye av det samme som skjer i de to tilfellene ved at det dannes en blokkering, men i hjernen vil oftest ikke de skadde cellene føre til smerte, men til at funksjoner går tapt, sier Mathisen. 

LES OGSÅ: Therese (26) fikk slag mens hun var gravid

Et hjerteinfarkt beskrives av noen som en følelsen av at en elefant sitter på brystet deres, forklarer Mathisen. Når du har et slag kommer symptomene i kroppen an på hvor i hjernen skaden skjer. 

- Et hjerneslag rammer ofte bevegelsene i venstre arm og bein, samt at språkfunksjonen svekkes. Det vanligste er at disse funksjonene plutselig går tapt, men noen har vagere symptomer, der du bare kjenner nummenhet i arm og/eller bein, eller at du får synsforstyrrelser, dårlig balanse eller lignende, sier Mathisen. 

LES OGSÅ: Disse kvinnene er mer utsatt for blodpropp

Hjerteinfarktet gir ikke alltid symptomer

Men et hjerteinfarkt kan også ramme uten at du kjenner de store smertene, og dette er ekstra vanlig hos kvinner og personer med diabetes. 

- Det vanligste symptomet på hjerteinfarkt er akutte pressende brystsmerter - at det kjennes ut som et bånd som strammer, sier Haakon Lindekleiv, lege ved Hjertemedisinsk avdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge.

- I omkring en tredjedel av tilfellene merker du imidlertid i liten grad symptomer. Da kan du ha svake smerter, du kan bli litt uvel, kaldsvette, bli litt tungpustet, eller du trenger ikke å merke symptomer i det hele tatt. Det er det vi kaller et stille hjerteinfarkt, forklarer Lindekleiv.

Ved hjerneslag er det i mindre grad forskjeller i symptomer mellom kvinner og menn.

- Vi har hatt et betydelig fall i dødeligheten av hjerte- og karsykdom siden 80- og 90-tallet, sier Lindekleiv og legger til:

- Livstidsrisikoen for å dø av hjerteinfarkt er mer enn halvert de siste 40 årene. Det er fortsatt slik at dødeligheten er størst hos menn, men vi ser at kjønnsforskjellen blir mindre. Det kan blant annet komme av at flere menn enn kvinner slutter å røyke

LES OGSÅ: Disse kvinnene bør passe ekstra godt på helsen 

Dra rett på sykehus 

Når et hjerteinfarkt eller hjerneslag rammer skal du ringe 113 med én gang, og du skal rett på sykehus. 

- Mistenker du hjerteinfarkt eller hjerneslag er det avgjørende at du kommer raskt til sykehus og du skal unngå legevakten før du drar videre. Da vil du kunne få blodproppløsende medisin, trombolyse. Tidsaspektet er ekstra viktig når det gjelder hjerneslag, da du skal ha behandlingen innen 4,5 timer. Man sier at det dør 2 millioner hjerneceller i timen ved blodpropp, sier Mathisen. 

LES OGSÅ: Så mye energi bruker hjernen din hver dag

KOM DEG TIL SYKEHUSET MED ÉN GANG: - Mistenker du hjerteinfarkt eller hjerneslag er det avgjørende at du kommer raskt til sykehus og du skal unngå legevakten før du drar videre, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slag-sykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. Foto: NTB Scanpix
KOM DEG TIL SYKEHUSET MED ÉN GANG: - Mistenker du hjerteinfarkt eller hjerneslag er det avgjørende at du kommer raskt til sykehus og du skal unngå legevakten før du drar videre, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slag-sykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Symptomer på hjerteinfarkt:

Et hjerteinfarkt oppstår når en av hjertets blodårer blir blokkert av en blodpropp og en del av hjertet får lite oksygen.
Typiske symptomer kan være:

 • Brystsmerter, gjerne med utstrålinger til armer (spesielt den venstre)
 • Smerter kan også forekomme i hals, kjeve, rygg eller øvre del av mage
 • Kvalme og brekninger
 • Åndenød
 • Kaldsvetting  
 • Symptomene og grad av symptomer kan variere fra person til person.

Kilde: LHL Hjerneslag

Symptomer på hjerneslag:

Inntreffer plutselig og uventet med tap av en eller flere kroppsfunksjoner. Typiske symptomer kan være: 

 • Vanlige symptomer er halvsidig nedsatt kraft i arm/bein, talevansker (problemer med å snakke eller forstå enkle ord/setninger) eller ansiktsskjevhet
 • Andre symptomer kan være: Nummenhet i en kroppshalvdel, synsforstyrrelser (for eksempel tap av sidesyn, dobbeltsyn eller blindhet på ett øye), nedsatt balanse eller koordinasjon eller plutselig innsettende, eksplosjonsaktig hodepine
 • Ved mistanke om hjerneslag - også om man er usikker - ring 113 umiddelbart!

Kilde: LHL Hjerneslag

LES OGSÅ: Stikkende smerter i brystet kan være angst

Slik kan du forebygge hjertesykdom og hjerneslag:

Det er en nær sammenheng mellom hjertesykdom og hjerneslag. Både hjerteinfarkt og hjerneslag kan forebygges ved å:

 • Være fysisk aktiv
 • Ha sunt kosthold
 • Unngå røyking
 • Unngå overvekt
 • Unngå overdrevet forbruk av alkohol
 • Redusere stressnivået
 • Ha kontroll på blodtrykket og kolesterolnivået

Kilde: LHL Hjerneslag

LES OGSÅ: Treningen som har positiv effekt på hjertet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer