Hjerneslag

- Et hjerteinfarkt beskrives av noen som en følelsen av at en elefant sitter på brystet deres

Slik kan du forebygge hjertesykdom og hjerneslag.

HJERNESLAG og HJERTEINFARKT: - Den største forskjellen mellom et hjerteinfarkt og et hjerneslag er at du som oftest ikke har smerter når du får et hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slagsykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. Foto: NTB Scanpix
HJERNESLAG og HJERTEINFARKT: - Den største forskjellen mellom et hjerteinfarkt og et hjerneslag er at du som oftest ikke har smerter når du får et hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slagsykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 var 12 555 lagt inn med akutt hjerteinfarkt i Norge (viser tall fra Norsk Hjerteinfarktregister), mens det var registrert 8409 tilfeller av hjerneslag. Men når du tenker etter - vet du egentlig hva som skiller de to sykdommene? Hvilke symptomer du skal se etter? Og hva du skal gjøre om noen rundt deg rammes? 

- Den største forskjellen mellom et hjerteinfarkt og et hjerneslag er at du som oftest ikke har smerter når du får et hjerneslag, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slag-sykepleier og helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag. 

Ødelegger cellene

Hjerneslag er en samlebetegnelse for hjerneinfarkt (blodpropp) og hjerneblødning. Hjerneslag forårsaket av blodpropp står for rundt 85 prosent av hjerneslagene.

Hjerteinfarkt og hjerneinfarkt kan minne om hverandre, bortsett fra at det skjer i henholdsvis hjertet eller i hjernen. Om det oppstår en blodpropp vil den danne en blokkering for blodtilførselen, noe som vil ødelegge cellene i området. Skjer dette i hjertet vil du kunne kjenne store smerter i brystet. Skjer det i hjernen vil du miste funksjonene som styres av cellene som blir ødelagte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer