Løping

Etter bare ti minutter gir løping en positiv helseeffekt

… Og to timer i uka, uansett fart og lengde, gir tre års ekstra levetid.

LØPING: Ny forkning viser at løping reduserer risikoen for tidlig død med 40 prosent, uansett hvor raskt eller langt man løper, og uansett om man røyker, drikker, er overvektig eller har høyt blodtrykk. Foto: NTB scanpix
LØPING: Ny forkning viser at løping reduserer risikoen for tidlig død med 40 prosent, uansett hvor raskt eller langt man løper, og uansett om man røyker, drikker, er overvektig eller har høyt blodtrykk. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Løping er en effektiv treningsform, og dermed veldig gunstig for helsen, og spesielt for å holde hjerte- og karsystemet i toppstand, noe vi kvinner dessverre ikke tenker så mye på.

Nå har forskere ved Lowa State University konkludert med at det slett ikke trengs mye og rask løping for å få trimmet hjertepumpen og åresystemet. I forskningsartikkelen skriver professor i kinesologi, dr. Duck-chul Lee, at løping reduserer risikoen for tidlig død med 40 prosent, uansett hvor raskt eller langt man løper, og uansett om man røyker, drikker, er overvektig eller har høyt blodtrykk.

Det fant han og forskerteamet hans ut etter å ha analysert flere tidligere studier av hvordan løping påvirker hjerte- og karsystemet. De konkluderte med at hvis du løper to timer i uka, vil det forlenge antatt levealder med tre år. Og du trenger ikke løpe raskere enn rundt 10 km i timen.

LES OGSÅ: Kvinner og hjerteflimmer – derfor er oppfølging så viktig

Toppeffekt ved fire timer i uka

To timer i uka er ikke avskrekkende, det klarer til og med hobbymosjonisten å få til, spesielt siden det ikke trenger å løpes fort, og ikke lenge i strekk heller. Fire turer på en halvtime er like bra som en langtur på to timer. Men hva om du løper mer?

Dr. Lee og teamet fant at den positive effekten på levealderen din topper seg ved fire timers løping i uka. Du må gjerne løpe mer, men du vil ikke øke forventet levealder av det. Andre aktiviteter, for eksempel gåing, sykling, men også aktiviteter som er like energikrevende som løping, har også positiv effekt på forventet levealder, men ikke på samme måte som løping.

Dr. Lee fant at andre aktiviteter reduserer risiko for for tidlig død med 12 prosent, mens løping altså reduserer den med 40 prosent.

LES OGSÅ: Bør løpere trene styrke? 

TO TIMER I UKEN: To timer med rolig jogging i uken gir svært store helseeffekter. Foto: NTB scanpix
TO TIMER I UKEN: To timer med rolig jogging i uken gir svært store helseeffekter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ikke overrasket

Lege Wasim Zahid, som spesialiserer seg som kardiolog, forteller at det allerede er mye forskning som viser at løpere lever lengre. (Psst: Treningen som forbrenner lenge etter økten er over)

- Så konklusjonene til Dr. Lee er ikke overraskende. Det er også godt dokumentert at fysisk aktivitet forebygger sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdom.

- Effektene kommer allerede ved små mengder, og det er ikke mye du trenger å gjøre for å høste fordelene. Faktisk kan en halvtimes rask gange daglig være nok. Men jogging er nok mer effektivt. Du forbrenner mer kalorier og får pulsen opp. Dette gir positive effekter på helsen.

LES OGSÅ: Tre morsomme løpeøkter du kan gjøre ute eller på mølla

Dr. Zahid er selv en ivrig jogger, og slår et slag for denne enkle treningsformen.

- Jogging er effektivt, og en svært billig form for trening. Du trenger ikke noe mer enn et par vanlige joggesko. Men for dem som aldri har løpt før, eller sliter med overvekt, kan det være vanskelig å komme i gang med jogging. Det kan også belaste muskler og ledd. Er du ikke vant til å løpe, bør du heller begynne med å gå den første tiden. Etterhvert som formen blir bedre, kan du prøve å jogge. Sykling og svømming er også svært gode alternativer.

LES OGSÅ: - Du bør nok løpe to-tre ganger i uken over tid for å få øvd deg på løping
LES OGSÅ: Så mye kan du øke forbrenningen med styrketrening!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer