Har du gått fra å være en av de kvinnene som aldri merker mensen før de ser blodet i trusa, til å bli et premenstruelt monster? Eller har de premenstruelle plagene blitt mye mindre enn de var tidligere?
Symptomer som hodepine, oppblåsthet og ømme bryster kan variere fra måned til måned, men ifølge eksperter kan PMS også endre seg gjennom livet.
Birgitte (33) er en av mange kvinner som har fått erfare dette. Etter noen hormonfylte tenår med moderate plager, roet PMS-plagene helt da hun var rundt 20 år gammel.
– Jeg kunne ha litt smerter og hormoner som gjorde humøret mitt ustabilt, men stort sett merket jeg ikke noe særlig til det, forteller hun.
Dette skulle imidlertid endre seg helt da hun i fjor sommer ble mamma for første gang.
Mensen blir som kjent borte under graviditeten, men da hun fikk den tilbake etter fødselen kom også PMS-plagene med full kraft. Birgitte bruker ord som monster og eksplosiv når hun beskriver hvordan hun kjente seg i dagene før den første menstruasjonen etter fødselen.
– Jeg hadde ikke hatt mensen på ett år og tre måneder, så jeg tror kroppen min skulle ta igjen for alt det tapte, spøker hun.
– I starten skjønte jeg ikke at det var hormonelle reaksjoner, jeg hadde jo ikke hatt PMS på over ti år. Plutselig var jeg helt utafor og lei meg, jeg reagerte på alt og ingenting. Jeg hadde også veldig mye aggresjon i kroppen og følte at jeg nesten kunne utføre vold mot alle som ikke gjorde ting slik jeg ville.

Har du hørt om «mensfluensa»?
Trodde hun hadde fødselsdepresjon
I perioden før den første menstruasjonen kjenner Birgitte også på et voldsomt tungsinn. Hun kontakter helsesykepleieren, da hun frykter at hun kan være på vei inn i en fødselsdepresjon.
– Helsesykepleier var ikke spesielt bekymret fordi jeg hadde en god relasjon og sterk tilknytning til datteren min. Men fordi jeg selv var så bekymret fikk jeg komme på hyppigere kontroller mens jeg ventet på å få time hos psykologen på helsestasjonen.
– Men da jeg uka etter fikk mensen og alle problemene lettet, falt brikkene på plass. Helsesykepleieren min var enig i at det nok bare dreide seg om et tilfelle av veldig sterk PMS, sier hun.

Større plager enn før
Plagene har heldigvis stabilisert seg, men Birgitte har fortsatt mer PMS nå enn hun hadde før hun ble mamma. I tillegg til de psykiske symptomene, er dagene før mensen preget av magesmerter og hun kjenner seg ofte tappet for energi.
– Fra før av sliter jeg en del med ryggsmerter og smerter i leddene, dette blir forverret rett før og under mensen. Men foreløpig har det ikke vært så ille at jeg har følt behov for å oppsøke hjelp. Etter at jeg forstod hva plagene skyldtes, har jeg blitt flinkere til å trekke meg unna og holde meg for meg selv mens det står på som verst, sier hun.
Sinnet og de negative tankene fører også til en del selvkritikk og dårlig samvittighet.
– Senest i forrige uke svidde jeg maten litt under middagslagingen, det fikk meg til å føle meg som verdens verste mamma og samboer. Jeg blir ofte lei meg over at jeg reagerer med sinne, spesielt ovenfor den stakkars samboeren min som ikke skjønner hva han har gjort for å fortjene en slik behandling. Heldigvis har han forståelse for situasjonen og kjenner ofte igjen PMS-symptomene før jeg gjør det selv, forteller hun.

Superstjerna Zara Larsson lider av et alvorlig premenstruellt syndrom
Kan ha sammenheng med stress
Marie Bixo er overlege og professor i obstetrikk og gynekologi ved Universitetet i Umeå. Hun bekrefter at symptomene på PMS kan oppleves som verre i ulike faser av livet.
– Siden opplevelsen av hvor mye symptomene påvirker livet avhenger av eksterne faktorer, kan endrede levekår som det å danne familie eller bli utsatt for stress, ha en betydning. Symptomene kan ha eksistert i ung alder, men ble ikke oppfattet som et problem. Det finnes også noen som ikke har hatt plager i ung alder, men som får alvorlige problemer senere i livet, sier hun.
– Min kliniske erfaring er at hvilket symptom som dominerer er ganske konstant over tid. Om en kvinne har dominans av nedstemthet, endres det for eksempel ikke til irritabilitet. Men akkurat dette finnes det ikke forskning på, så vidt jeg vet.
Søker hjelp etter at de har fått barn
Epidemiologiske studier viser ifølge professoren at cirka 50 prosent av kvinner i fertil alder ikke opplever at de har PMS. Blant de som har plager, er de vanligste symptomene brystspreng og hevelser. Bixo erfarer også at mange kvinner søker hjelp for PMS-plager etter at de har fått barn.
Hun har to teorier på hva som kan være årsaken til dette.
– Det kan skyldes de høye konsentrasjonene av hormoner som hjernen utsettes for under en graviditet, men det kan også skyldes den økte belastningen som oppstår når man har små barn å ta vare på.
– Det er også en oppfatning om at det er en sammenheng mellom PMS og verre menopause-symptomer, men det finnes det ingen beviser for. De typiske PMS-symptomene forsvinner idet man går inn i overgangsalderen og menstruasjonen opphører.

Scenen fra «Den tynne blå linjen» hylles i Sverige
Kan behandles med p-piller
Også gynekolog Ingrid Baasland ved Baasland-klinikken erfarer at PMS kan fortone seg på ulike måter gjennom livet og at plagene hos enkelte blir verre med årene. Hun understreker imidlertid at en viss grad av humørsvingninger og ubehag like før mensen er veldig vanlig og at det skal litt større plager til før det kalles PMS (premenstruelt syndrom).
– PMS kjennetegnes av sterke plager som påvirker deg betydelig i hverdagen. Hvorfor noen er mer plaget enn andre vet vi ikke, men det vi vet er at PMS kommer i lutealfasen, som er perioden mellom eggløsning og mensen. Før du har fått din første mens, under graviditet og etter overgangsalderen har du derfor ikke PMS fordi du ikke har eggløsning, forklarer hun.
Dette er årsaken til at p-piller, som hemmer eggløsningen, ofte blir brukt som en behandlingsmetode mot PMS. Ifølge gynekologen er det ikke uvanlig at kvinner endrer prevensjonsmiddel etter at de har født, noe som kan være en mulig årsak til at PMS kan oppleves som sterkere i perioden like etter fødselen.
– Østrogenet i vanlige p-piller senker melkeproduksjonen. Til kvinner som ammer anbefaler vi derfor østrogenfrie prevensjonsmidler slik som minipiller, hormonspiral, p-stav og kobberspiral. Men disse prevensjonsmidlene har ikke samme dempende effekt på PMS som p-piller, sier hun.
Smart å gjøre kostholdsendringer
P-piller er ikke nødvendigvis det første Baasland anbefaler som behandlingsmetode til kvinner som kommer til henne med PMS.
Små endringer i kostholdet kan for enkelte være tilstrekkelig for å redusere plagene.
– Noen har effekt av å drikke mindre kaffe, spise mindre sukker og salt, samt øke den fysiske aktiviteten. Jeg har ikke sett studier som bekrefter at dette hjelper, men fordi det er gratis og uten bivirkninger er det et godt sted å starte. Man har også sett at PMS kan skyldes ubalanse i nivåene av vitamin B6 og kalsium, så for noen kan kosttilskudd være aktuelt, sier hun.

- Jeg ville gå på do uten smerter, ikke ligge sammen
Kan behandles med antidepressiva
Behandling med medisiner kan være et alternativ for kvinner som ikke ønsker eller tåler p-piller. Her brukes samme typen medikamenter som ved behandling av depresjoner, det vil si legemidler i den såkalte SSRI-gruppen (serotonin reopptaks inhibitor).
– Noen kvinner blir litt skeptiske når de hører at det dreier seg om antidepressiv behandling, da de jo ikke er depressive. Men årsaken til at vi behandler med denne typen medikamenter er at serotoninnivået i hjernen er noe lavere i lutealfasen, slik det også er når vi er deprimerte.
– Vi bruker imidlertid lave doser sammenlignet med depresjonsbehandling og ofte tar kvinnene kun medisiner i de dagene de har PMS. Denne medisineringen har mest effekt på de psykiske plagene, som nedstemthet, irritasjon og rastløshet, men kan også gi god effekt ved oppblåsthet og brystspreng.
Anbefaler p-piller med long-cycle
Mange av de fysiske plagene kan også oppleves som svært hemmende, noen kvinner har så vonde og hovne bryster at de ikke klarer å ligge på magen. I slike tilfeller kan legemidlet spironolakton hjelpe, da det bidrar til å skille ut væske fra kroppen.
– Hvis man fortsatt ikke er bedre, kan man teste p-piller. Disse kan brukes på vanlig måte, men jeg anbefaler som regel long-cycle behandling. Det vil si at man hopper over sukkerpillene eller pausen uten piller, slik at man ikke får blødning. Årsaken er at du da slipper den store «dippen» i hormonene som noen kvinner er så sårbare for.
På et eller annet tidspunkt vil kroppen din allikevel ønske å få en blødning og den kan ifølge gynekologen komme midt på et brett. Dersom dette skjer, må du bare akseptere det og ta en fire dagers pause uten piller før du begynner på igjen der du slapp.
– Dette forutsetter at du bruker en p-pille der alle tablettene inneholder det samme, men dette vet legen din, sier hun.
– For å ha sikker prevensjon må man alltid ha tatt p-pillene minst tre ukers sammenhengende. Den blødningen man får når man går på p-piller er ikke en vanlig mens, man kan derfor utsette blødningen så lenge man vil.

- Overhodet ikke en sikker prevensjon!
