Agnete Husebye:

Etter TV-suksessen: - Jeg får meldinger fra foreldre

Agnete Husebye (26) jobbet beinhardt under innspillingen av «16 ukers helvete». Hun er overrasket over hvordan det har gått etter programmet.

TILBAKE TIL HVERDAGEN: Agnete Husebye sto på og gjorde en kjempeinnsats under innspillingen av 16 ukers helvete. Hun har fortsatt med de gode treningsrutinene etter at programmet var ferdig. Foto: Ida Bergersen
TILBAKE TIL HVERDAGEN: Agnete Husebye sto på og gjorde en kjempeinnsats under innspillingen av 16 ukers helvete. Hun har fortsatt med de gode treningsrutinene etter at programmet var ferdig. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Jeg angret litt, og tenkte at det kom til å bli helt forferdelig, sier youtuber Agnete Husebye (26).

Agnete svarer på spørsmålet om hva hun tenkte da hun fikk se noen episoder av den svenske versjonen av «16 ukers helvete». Hun så hvor hardt opplegget var, men likevel endte hun opp med å takke ja til forespørselen.

- Hvorfor takket du ja?

- Jeg hadde nettopp kommet hjem fra innspillingen av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», og ettersom jeg allerede var ute av komfortsonen, tenkte jeg at jeg like gjerne kunne fortsette.

Agnete visste at hun kom til å falle tilbake til gamle vaner, og hun tenkte at programmet ville hjelpe henne med å danne gode rutiner.

- Jeg har en hverdag hvor jeg har tid til å trene, og jeg hadde hatt et ønske om å bli litt sunnere ganske lenge, og få mer ut av livet mitt enn bare jobben jeg har. Jeg tenkte at jeg bare måtte gjør det, fordi det er bra for meg.

ØNSKET EN NY HVERDAG: Agnete valgte å gå ut av komfortsonen nok en gang, ved å takke ja til 16 ukers helvete. Foto: Ida Bergersen
ØNSKET EN NY HVERDAG: Agnete valgte å gå ut av komfortsonen nok en gang, ved å takke ja til 16 ukers helvete. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Nakent og ærlig

Innspillingen startet 25. august i fjor, og de seks deltakerne jobbet på til 15. desember. Mange har latt seg imponere over Agnete – som tilsynelatende har vært blid og positiv hele veien. Å gå igjennom et såpass heftig trenings- og kostholdsregime, med et smil – det er imponerende.

De som har fulgt med på programmet, har sett at deltakerne har vært ganske eksponert. Agnete forteller at hun måtte tenke mye på akkurat den delen av programmet, før hun takket ja. Selv om hun var fornøyd og selvsikker før innspillingen begynte, var det litt skummelt å skulle vise alt.

- Det ble veldig nakent og ærlig. Jeg så på det som et eksperiment – hva kan skje med kroppen i løpet av denne tiden? Jeg visste ikke hvor jeg kom til å ende, men jeg visste at den kroppen jeg viste frem i begynnelsen av programmet, var startversjonen. Så skulle den oppgraderes til et eller annet.

Prøvde ulike idretter

Da Agnete var ung, prøvde hun noen forskjellige idretter. Hun spilte fotball en god stund, og var innom både gymnastikk og skuespill. Skuespill likte hun godt, men hun var altfor sjenert. Det som falt aller best i smak, var tennis.

- Jeg spilte tennis i fire år, men jeg måtte slutte da vi flyttet, fordi det ikke var noen tennisbaner i nærheten. Etter det, var jeg i den alderen hvor alle begynte på treningssenter, men jeg følte meg aldri helt hjemme der. Etter det ble det vanskelig å komme i gang med treningen igjen.

Den største utfordringen under TV-innspillingen, var å følge kostholdsplanen, sier Agnete. Treningen var også krevende i starten.

- Jeg har aldri likt å trene på treningsstudio. Jeg har følt at det ikke er mitt sted, at jeg ikke passer inn, og jeg tenkte at alle ville se rart på meg. Jeg er klar over at det er en skikkelig teit tankegang, men jeg er ikke alene om å føle at man må være i en viss type form, og trene seg opp, før man kan trene i studio. Jeg gruet meg veldig til å være der ofte.

Har lært seg å elske trening

Mye har endret seg siden den gang: Nå elsker Agnete å trene.

- Vi fikk veldig god oppfølging av Martin Johnsrud Sundby, så etter hvert føltes det ikke så ille å være der. Plutselig kjente jeg at jeg fikk litt muskler, og til slutt ble det skikkelig gøy.

- Hvorfor ble det gøy?

- Jeg tror det er en kombinasjon av å oppleve mestring i noe jeg aldri har fått til før, men også at vi var flere som var sammen om det, og møttes jevnlig. Jeg var aldri alene om det, og så hadde vi Anette Skarpaas Ramm og Martin som hjalp oss om det ble vanskelig.

Enormt frisk

Etter 16 uker med kostholdsplan, daglige gåturer og ukentlige treningsøkter, ble deltakerne veid på nytt, og det ble tatt nye blodprøver. Absolutt alle deltakerne hadde fått svært gode resultater. Agnete var den av deltakerne som hadde best utgangspunkt – blodprøvene var allerede fine. Men etter 16 uker, hadde de blitt enda bedre.

«Du har potensiale for å være helt enormt frisk. Du kunne ikke hatt et bedre utgangspunkt for å leve et langt og friskt liv» var tilbakemeldingen fra lege Kaveh Rashidi.

Agnetes hadde gått ned 14,5 kilo i vekt, og livvidden gikk ned med 23 centimeter. Samtidig hadde hun klart å gå opp 4,3 kilo i ren muskelmasse. Martin Johnsrud Sundby var voldsomt imponert over Agnete – noe hun ble veldig glad for, da det var viktig for henne.

- Jeg har nok litt «flink pike-syndromet», og jobba beinhardt for å ikke skuffe Martin.

Agnete før innspillingen. Foto: Privat
Agnete før innspillingen. Foto: Privat Vis mer
Agnete etter innspillingen. Foto: Privat
Agnete etter innspillingen. Foto: Privat Vis mer

Overrasket over resultatet

- Du var så blid og positiv hele veien – det virker som at alt gikk veldig greit?

Agnete ler litt, og nikker forsiktig.

- Ja, men det var veldig tøft i starten. Men jeg visste at det var bra for meg, og at jeg på sikt forhåpentligvis kom til å oppleve mestring. Jeg måtte bare bite tennene sammen. Og da gikk det overraskende greit.

Agnete forteller at hun ble veldig overrasket over resultatene, i og med at prøvene hadde vært gode fra start.

- Jeg hadde ikke forventet det, men det er veldig gøy å høre at jeg er ekstremt frisk.

Slet med motivasjonen i starten

Youtuberen forteller at hun slet litt med motivasjonen helt i starten av programmet.

- Det ble litt kjedelig, fordi jeg ikke merket noe forskjell. Men jeg sa til meg selv: Trust the process – det kommer til å bli gøy, du kommer til å kjenne på mestring – du må bare gjøre det.

Da Agnete kom seg over denne kneika, kjente hun at hun ble sterkere, og kunne legge på mer vekt.

- Plutselig kjente jeg at jeg hadde fått mer muskler i armene, og det var veldig gøy. Noen dager føltes alt bare dritt, men jeg tvang meg på trening likevel. Ved å klare det, tenkte jeg at jeg kunne klare alt.

Ikke enig i kritikken

Da de første episodene av programmet ble sluppet, kom det en del kritikk. Blant annet Linnéa Myhre raste mot programmet. Hun skrev at hun savnet en balanse med folkeopplysning, som at «slanking ikke virker, at livskvalitet ikke måles i kilo og at mat ikke er farlig».

Agnete forteller at hun forventet at programmet skulle få kritikk, og at det ble mye spesielt den første uken.

- Jeg er ikke enig i kritikken, og jeg kan stå inne for det 100 prosent. Programmet handlet ikke om å gå ned mest mulig i vekt, men det er en del av det, og det er et sårt tema for mange. Jeg mener at fokuset i programmet var riktig – målet var å få bedre helse, sier hun, og fortsetter:

- Jeg har bare gjort ting som er bra for meg. Det har blitt gjort på en sunn måte: Jeg har spist masse sunn mat og trent – jeg har ikke operert meg eller endret på utseendet, slik mange andre driver med.

TRENER MYE: Agnete trener fast fire dager i uken. Foto: Privat/Instagram
TRENER MYE: Agnete trener fast fire dager i uken. Foto: Privat/Instagram Vis mer

Agnete forteller at hun aldri har fått så mange positive tilbakemeldinger som hun har fått de siste ukene. Også etter programmets slutt, har hun fått rundt 100 meldinger daglig. Folk skriver at hun har vært flink, og at hun har inspirert dem til å begynne å trene.

- Jeg får meldinger fra foreldre som skriver at de er glade for at det finnes forbilder som meg der ute. Det betyr veldig mye for meg. Det har vært såpass mye, at det er vanskelig å ta innover seg. Men det er veldig gøy, understreker hun.

Slik har det gått etter programmet

Mange lurer på hvordan det har gått med deltakerne etter at programmet var over, og om de har klart å holde på rutinene. Ifølge Agnete, har det overraskende nok gått over all forventning.

- Jeg har følt meg skikkelig bra! Jeg har masse energi, og mange har sagt til meg at jeg stråler, og har fått en ny glød. Jeg har fått mer selvtillit av det også. Samtidig er det veldig deilig å kunne gjøre hva jeg vil igjen, sier hun med et stort smil.

Da samfunnet åpnet igjen i september, var Agnete midt i det strenge regimet, og da passet det dårlig å ta en tur på byen. Hun hadde gledet seg til å dra på byen da de var ferdig. Men da var det ny lockdown.

- Det var litt kjipt, men samtidig ble det enklere å holde på de gode rutinene. Det er litt skummelt at ingen holder meg i skinnet lenger, men jeg har vært veldig flink til å trene.

Ny treningspartner

Under 16 weeks of Hell trente Agnete mye sammen med en venninne, men hun fikk seg valp, og kunne ikke bli med så ofte. Da fikk Agnete en ny treningspartner – nemlig moren sin.

NY TRENINGSPARTNER: Agnete har begynt å trene sammen med moren sin. Foto: Privat
NY TRENINGSPARTNER: Agnete har begynt å trene sammen med moren sin. Foto: Privat Vis mer

- Mamma hadde sagt at hun ønsket å begynne å trene, og jeg maste på at hun skulle bli med meg. Hun syntes det var gøy, og det har blitt en greie vi gjør sammen. Det er så hyggelig, sier hun entusiastisk.

Nå trener de sammen fire ganger i uken, hvor en av øktene er med personlig trener.

- De resterende tre øktene er jeg mamma sin PT, sier Agnete, og ler godt.

Treningsøktene pleier å variere, men de trener hovedsakelig styrke, og gjerne sirkeltrening. Agnete mener at mye av treningsgleden hun opplever nå, er nettopp fordi hun trener sammen med andre.

- Det ble løsningen for meg. Det er så mye gøy man kan gjøre sammen på trening, og det er veldig sosialt, sier hun, og fortsetter:

- Før pleide jeg å tenke at jeg ikke kunne trene sammen med andre, fordi jeg ikke ville at andre skulle se at jeg var dårlig trent. Jeg var redd for at det skulle bli flaut. Den tankegangen er det bare å legge bort, sier hun bestemt.

FIRE GANGER I UKEN: Agnete og moren trener sammen fire ganger i uken. Foto: Privat
FIRE GANGER I UKEN: Agnete og moren trener sammen fire ganger i uken. Foto: Privat Vis mer

Eneste mål var å fullføre

Under TV-innspillingen var det flere av deltakerne som satte seg mål. Enten det var å ta x antall hangups eller pushups, eller å gå ned så og så mye i vekt. Agnete hadde ett mål: Å fullføre.

- Det er sikkert litt dumt, men jeg var veldig fornøyd med å ha fullført. Og jeg følte at jeg gjorde det på en god måte, sier hun.

- Har du noen mål for tiden fremover?

- Målet er å fortsette å trene – helst fire dager i uken, og forhåpentligvis minst tre ganger i uken, resten av livet, egentlig. Det vanskeligste er å opprettholde kostholdet, men jeg prøver å spise sunnere i ukedagene, og så kan jeg spise det jeg vil i helgene.

- Jeg er i en fase hvor jeg prøver å finne ut hva som fungerer for meg – håpet er å finne en god rutine jeg kan leve med.

FULLFØRTE MED GLANS: Agnetes eneste mål var å fullføre 16 ukers helvete, og hun fullførte med glans. Foto: Ida Bergersen
FULLFØRTE MED GLANS: Agnetes eneste mål var å fullføre 16 ukers helvete, og hun fullførte med glans. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Råd til andre som vil starte med trening

- Hvilke råd vil du gi til andre som sliter med å få en sunnere livsstil?

- Du må bare starte et sted, med det utgangspunktet du har. Gå en tur, eller kom deg på et treningssenter. Tenk at du ikke trenger å dra dit så ofte, eller pushe deg veldig hardt. Gå dit jevnlig – til slutt blir det gøy.

Agnete forteller at hun var en person som hatet treningssenteret før hun i det hele tatt kom inn døra, og aldri ga det en ordentlig sjanse.

- Ikke vær så kritisk til deg selv. Jeg var jo sånn: Jeg tenkte at det var for sent å begynne med trening, og at det ikke var noe jeg kunne gjøre noe med. Slik gikk det med meg – jeg ble ikke en treningsperson, liksom. Men se på mamma – hun er 64 år gammel og har startet nå, og hun har så mye glede av det. Det er en terskel man må komme over, og så blir det mye lettere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer