Ridebukselår

Få bukt med «ridebukselårene»

Her er treningen som hjelper.

MISFORNØYD MED LÅRENE?: Vet du hvordan du bør trene for å kvitte deg med ridebukselår? Her får du tipsene. Foto: staras - Fotolia
MISFORNØYD MED LÅRENE?: Vet du hvordan du bør trene for å kvitte deg med ridebukselår? Her får du tipsene. Foto: staras - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi kvinner er ikke sene med å finne navn på våre kroppslige «skavanker», som muffinmage, grevinneheng og de evinnelige ridebukselårene.

Det at slike områder på kroppen faktisk har et kallenavn som alle kjenner til er i grunn bare et tegn på at dette er typiske problemområder for svært mange av oss. Du er altså ikke alene om det – heldigvis.

Likevel hadde vi blitt veldig fornøyde dersom det fantes en effektiv måte å kvitte seg med «ridebukselårene».

Det er vel ingen tvil om at det er trening og riktig kosthold som må til. Men hvordan bør man egentlig trene?

LES OGSÅ: Derfor får du «ridebukselår»

Unngå å overspise

Personlig trener Silje Mariela Westby, som er utdannet styrkecoach og har bakgrunn i fysioterapi fra Norges Idrettshøyskole, sier til KK.no at utside lår som regel er et sted hvor blodsirkulasjonen hos mange er relativt dårlig. Dette kan gjøre det vanskeligere for kroppen å frigjøre fett herfra. 

– Et paradoks er forøvrig at når man spiser, så øker blodsirkulasjonen til disse områdene slik at de lagrer fett relativt effektivt, men det er vanskelig å kvitte seg med fett herfra. Dette gjelder da spesielt dersom man overspiser i store mengder, sier hun.

Hennes første tips for å få bukt med ridebukselårene er derfor å spise til du er behagelig mett, og stoppe der. 

SUNNE FETTSYRER: Begrens inntaket av dårlig fett og gå for sunne fettsyrer, som for eksempel avokado, olivenolje og fet fisk. Foto: Christopher Villano, Scanpix
SUNNE FETTSYRER: Begrens inntaket av dårlig fett og gå for sunne fettsyrer, som for eksempel avokado, olivenolje og fet fisk. Foto: Christopher Villano, Scanpix Vis mer

– Et annet tips er å sørge for at du får i deg sunne fettsyrer; gjerne i fra kilder som fet fisk, avokado, oliven og nøtter. Og dermed også begrense frityrfett og herdet fett som du finner i halvfabrikerte produkter, forteller Westby. 

Å velge gode fettkilder er viktig. Hun forteller nemlig at jo bedre fett cellene dine er bygget opp av, jo lettere vil cellene også slippe ut fett. 

– Siden ridebukselår er fett, så kan det være gunstig å ligge på lite kaloriunderskudd. Da må kroppen begynne å bruke litt av det lagrede kroppsfettet som energi.

Tren både styrke og kondisjon

Ifølge muskelfysiolog, personlig trener og blogger på Kunnskapsriktrening.com, Helene Høimyr, har kvinner en annen måte å lagre fett på enn menn, men heldigvis går dette an å trene bort.

– Ja, men man kan dessverre ikke punktforbrenne! Ved riktig trening, både utholdenhets- og styrketrening vil man forbrenne energi, både lagret og nylig inntatt. Dette hentes fra hele kroppen, selv om noen ser ut til å ha lettere for å forbrenne og legge på seg fett på visse steder, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Slik får du lekre bein til sommeren

UTFALL: En kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening er nok nødvendig for å få bukt med ridebukselårene. Og gående utfall er en god styrkeøvelse å gå for. Foto: Fredrik Persson, TT NYHETSBYRÅN
UTFALL: En kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening er nok nødvendig for å få bukt med ridebukselårene. Og gående utfall er en god styrkeøvelse å gå for. Foto: Fredrik Persson, TT NYHETSBYRÅN Vis mer

For å slanke bort eventuelle ridebukselår vil det hjelpe med en helhetlig treningsrutine der man både forbedrer kondisjonen, og bygger opp en sterkere muskulatur. Dette tar ofte tid.

– Mange kan oppleve at man får «større» lår av styrketrening, og unngår derfor dette. Prosessen med å bygge opp muskulatur er ofte raskere enn å forbrenne fett, noe som da fører til at musklene i lårene blir større, mens fettlaget mellom musklene og huden ikke minker før etter lengre tid, forklarer Høimyr.

– Jeg vil anbefale en kombinasjon av kondisjon- og styrketrening, der man fokuserer på både tøffe intervalløkter, men også langkjøringer. Styrkeøvelser som styrker de store musklene i kroppen vil hjelpe til å stramme opp, men også bidra til at den økte muskelmassen vil hjelpe med økt forbrenning under treningsøktene, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik får du maks ut av lårtreningen

Disse øvelsene bør du gjøre

Når det gjelder styrkeøvelser har Westby noen gode tips til hva du burde satse på.

– Her anbefaler jeg øvelser som beinpress med litt bred beinstilling og knebøy. Ved riktig teknikk her så får du med muskler på både utside, innside, forside og bakside lår. I tillegg er dette øvelser som krever en god del energi, sier hun og fortsetter: 

BEINØVELSER: Knebøy er en god styrkeøvelse for beina, og absolutt noe du bør inkludere i ditt treningsprogram dersom du skal stramme opp. Foto: KK
BEINØVELSER: Knebøy er en god styrkeøvelse for beina, og absolutt noe du bør inkludere i ditt treningsprogram dersom du skal stramme opp. Foto: KK Vis mer

– Gående utfall er også en flott øvelse for lårene. Den kan du gjerne alternere sammen med øvelser som glutebridge/hoftehev med strikk for eksempel. Dette er øvelser som bygger opp rumpe og forside/bakside lår.

Hun mener også at dersom man har veldig fremtredende utside lår, så kan dette jevnes mer ut ved å få opp litt mer muskulatur i lår og rumpe. 

Avslutt gjerne styrkeøkten med moderat kondisjonstrening med en varighet på 15-30 minutter. Unngå å få melkesyre i beina. 

– Dette kan være med på å forbrenne en del av de frie fettsyrene som nå er ute i blodbanen etter endt styrkeøkt, forklarer Westby.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer