MØLLETRENING: Det trenger ikke være kjedelig å løpe på tredemølle. I denne saken får du tips til hvordan du kan få mest ut av øktene på apparatet.  Foto: Getty Images/iStockphoto
MØLLETRENING: Det trenger ikke være kjedelig å løpe på tredemølle. I denne saken får du tips til hvordan du kan få mest ut av øktene på apparatet. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Løping

Få det moro på tredemølla

Trening på tredemølle trenger ikke være kjedelig. Prøv disse rådene!

Publisert
Det regner, det er for kaldt til å trene utendørs, eller kanskje du rett og slett bare har bestemt deg for å ta en treningsøkt inne?

Mølla settes i gang, spillelisten på iPoden er hentet fram og ørepluggene er på plass. Du er i gang…..med din vanlige «runde» – 40 minutter med hastighet på 10 kilometer i timen.

Kjedelig? Blir du fort lei? Ikke rart.

Det er kjedelig å gjøre det samme om og om igjen. Og ikke bare dét – du vil neppe øke prestasjonen eller komme i bedre form hvis du holder på din vante rutine uke etter uke.

Hvorfor ikke bruke de mulighetene du har på mølla, når det finnes så mange av dem?

Nedenfor får du tips til fire treningsøkter du kan prøve på tredemølla - som også vil få fart på kaloriene.

LES OGSÅ: Løpe ute eller på tredemølle?

Bruk tallene

Selv om du ikke er spesielt glad i tall, vil du få mye igjen av å finne makspulsen din, og bruke den når du trener. Et enkelt anslag er å trekke alderen din fra 220. En person på 34 år vil da ha makspuls på 186 (220 – 34).

Husk imidlertid at makspuls er veldig individuelt - derfor er det ikke sikkert at dette tallet passer for deg. Vil du ha det helt rette tallet, bør du få tatt en makspulstest, gjerne med hjelp av en treningsveileder (tilbys på treningssentrene).

For et optimalt kaloriforbruk og for å maksimere fettforbrenningen anbefaler The American College of Sport Medicine at du jobber på cirka 70 prosent av makspuls, altså med en puls på cirka 130 for eksempelet over, skriver Womens Health Magazine.

Hold 70 prosent av makspuls så lenge du klarer. Når du blir sliten senker du farten og hviler i noen minutter. Prøv så å øke farten igjen og kom opp i 85 prosent av makspuls. Hvor lenge holder du her?

LES OGSÅ: Så høy bør pulsen din være under trening

Bruk TV-en

Tom Holland, en amerikansk triatlet, jobber på en litt annen måte på tredemølla. Han foreslår å løpe mens du ser på et TV-program, som nyhetene eller favorittserien din.

I reklamepausene øker du farten og løper på cirka 80 prosent av makspuls.

Når programmet begynner igjen senker du farten og holder deg til rolig jogging. Hold på så lenge du ønsker. Nå har jo amerianske kanaler reklamepauser langt hyppigere enn norske kanaler, men lag dine egne «regler» for når spurten skal settes inn.

Eller hør på musikk. Det gjør treningen langt mer lystbetont.

Ta treningen til nye høyder

Alt for mange løper på mølla uten noe stigning (incline). Hvis du går eller løper med stigning får du kanskje mer følelsen av at du trener ute.

Noen tredemøller har for eksempel egne forhåndsinnstilte program som heter «Hike trail» eller tilsvarende. Hvis mølla du trener på ikke har det, kan du prøve følgende:

Gå på mølla uten stigning med en fart på cirka 5.5 kilometer i timen. Dette kjennes sikkert ikke så veldig anstrengende, men bare vent!
Øk så stigningen til 1 og øk med ett hakk for hvert minutt. Fortsett på denne måten helt til du kommer til det bratteste (vanligvis 12-15).
Hold her til du har holdt på i totalt 25-30 minutter. Så senker du gradvis stigningen og bruker cirka fem minutter på nedtrapping.

LES OGSÅ: Slik går du deg til toppform

Dårlig tid

Har du dårlig tid kan du gjøre treningsøkten enda mer effektiv ved å ta med et par manualer (for eksempel 1 til 3 kilo) på tredemølla.

Gjør øvelser på overkroppen mens du går på mølla, for eksempel biceps curl eller skulderpress.

Et annet alternativ er å putte manualene i en sekk som du bærer på ryggen, mens du går.

LES OGSÅ: 30 minutter trening på 1-2-3


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer