Solkrem:

Faktor 30 kan bli faktor 7 hvis du bruker for lite krem!

Ikke gjør denne solkremtabben nå.

SOLKREM: Hvor mye man svetter, bader eller tørker seg har noe å si for hvor lenge solkremen holder. FOTO: NTB Scanpix
SOLKREM: Hvor mye man svetter, bader eller tørker seg har noe å si for hvor lenge solkremen holder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig har sola stukket frem hodet sitt igjen, og vi solhungrige nordmenn kaster oss ut i strålene - gjerne litt for lettkledd og uten god nok beskyttelse.

For solfaktor er like viktig nå, som midt på sommeren. Årsaken? Jo, solen er sterk og huden, som har vært skjult bak lag på lag med klær gjennom en hel vinter, er hvit og veldig ømfintlig.

Men, så er da spørsmålet: hva slags solkrem bør du egentlig velge? Og hvor ofte bør du smøre deg? For vi har jo alle hørt at du bør smøre deg MYE og OFTE, i stedet for lite og sjelden.

Det er gjort undersøkelser som viser at dersom du smører nok krem på korrekt måte (det vil si 2 milligram per kvadratcentimeter) og ikke har noe særlig «slitasje» gjennom dagen (ikke svetter eller bader) vil inntil 50 prosent av kremen kunne sitte igjen etter en hel dag. Dessverre er det ikke slik at vi alltid følger instruksjonene.

– Vi vet at folk flest smører kun halvparten av den mengden som trengs for å oppnå den faktoren som står på emballasjen. Dette medfører at beskyttelsen blir mer enn halvert, forklarer fagsjef i Aco Hud Norge, Ingrid Fallet, til KK.

Mange smører på for lite

Har du derfor en solkrem med faktor 30, og du kun smører deg med halvparten av den nødvendige mengden, vil det tilsvare kun mellom 5 til 7 i solfaktor.

– Smører man for eksempel med SPF 30 vil man altså kunne ha opptil SPF 15 på slutten av dagen i beste fall. Men fordi forbrukeren smører for lite, svetter, bader og så videre, er det ikke anbefalt å stole på at kremen holder hele dagen, forklarer hun.

Med andre ord bør du ikke hvile på laurbæra, men heller smøre deg flere ganger i løpet av en dag i solen. Og husk på å smøre nok.

LES OGSÅ: Kan du bruke solkremen fra i fjor?

RIKTIG MENGDE ER VIKTIG: Har du derfor en solkrem med faktor 30, og du kun smører deg med halvparten av den nødvendige mengden, vil det tilsvare kun mellom 5 til 7 i solfaktor. FOTO: NTB Scanpix
RIKTIG MENGDE ER VIKTIG: Har du derfor en solkrem med faktor 30, og du kun smører deg med halvparten av den nødvendige mengden, vil det tilsvare kun mellom 5 til 7 i solfaktor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Velg solkrem som beskytter mot både UVA og UVB

Kvaliteten på solkremene er selvsagt også en viktig faktor for vår solbeskyttelse. I 2014 analyserte Mattilsynet 22 ulike solkremer for å se hvor godt de faktisk beskytter huden vår mot solens stråler, og resultatene viste da at solkremene i dag er av høyere kvalitet enn tidligere.

– UV-beskyttende solkrem tas på det største alvor og det er viktig at de holder det de lover. Det vil si at de skal beskytte mot både UVA og UVB stråler, og at produktet brukes som anbefalt, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, til KK.no.

– Det er også viktig å legge merke til at SPF ikke er et mål på hvor lenge du kan være i sola uten å bli solbrent, men heller et relativt mål på grad av beskyttelse mot UV-stråling, legger han til.

UV-strålingen er som kjent høyest midt på dagen og har ulik effekt på ulike hudtyper. Det er UVB-strålingen som kan gjøre oss solbrente, mens det er UVA-strålene som kan føre til at huden eldes raskere.

– EU anbefaler at beskyttelsen mot UVB-stråling skal være større eller lik 6, og at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er en tredjedel av UVB-beskyttelsen. Dette betyr at solkrem merket med SPF 30 ifølge anbefalingene skal ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10, forteller Jemtland.

Mattilsynet anbefaler derfor at du velger en solkrem som beskytter både mot UVA og UVB-stråler, og at du smører deg rikelig og ofte. Bruk gjerne en håndfull med krem til hele kroppen.

LES OGSÅ: Årets hotteste solbrilletrender

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer