Menstruasjonspermisjon:

Får betalt fri når de har mensen

Gladnyhet for millioner av kvinner!

MENSTRUASJONSPERMISJON: Spania er det første europeiske landet til å innføre menstruasjonspermisjon. FOTO: NTB
MENSTRUASJONSPERMISJON: Spania er det første europeiske landet til å innføre menstruasjonspermisjon. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Menstruasjonssmerter er noe de fleste kvinner opplever, noen verre enn andre. For noen er smertene så uutholdelige at de ikke er i stand til å jobbe.

Til tross for disse plagsomme smertene, er det ofte forventet at kvinner skal møte på jobb og skole.

Nå tar Spania grep, og innfører en såkalt menstruasjonspermisjon.

- Uten slike rettigheter, er ikke kvinner fullverdige borgere

Torsdag i forrige uke ble Spania offisielt det første europeiske landet til å innføre betalt menstruasjonspermisjon. Dette innebærer at spanske kvinner som lider av sterke menstruasjonssmerter kan få opptil tre dager med permisjon fra jobb hver måned.

Uten slike rettigheter, er ikke kvinner fullverdige borgere, uttrykte Spanias likestillingsminister, Irene Montero, i parlamentet. Se her.

I tillegg til menstruasjonspermisjonen, ble det vedtatt en rekke lover som angår seksuelle og reproduktive rettigheter, inkludert lover som utvider abort og transpersoners rettigheter, ifølge Washington Post.

MENSTRUASJONSPERMISJON: Spanske kvinner som lider av sterke menstruasjonssmerter får opptil tre dager permisjon hver måned. FOTO: NTB
MENSTRUASJONSPERMISJON: Spanske kvinner som lider av sterke menstruasjonssmerter får opptil tre dager permisjon hver måned. FOTO: NTB Vis mer

Disse endringene sørger blant annet for at 16- og 17-åringer i Spania kan ta abort uten samtykke fra foreldre, samt at mensprodukter skal tilbys gratis i skoler og fengsler. Les mer om dette her.

Gladnyhet

Dysmenoré er det man i dagligtale kaller for menssmerter. Dette er svært vanlig, og i ulike rapporter angis det at 20 til 90 prosent av unge kvinner som ikke har født, har plagsomme menstruasjonssmerter, ifølge NHI.

Med andre ord, er vedtaket en gladnyhet for spanske kvinner.

Kritikk av vedtaket

Flere har stilt seg kritiske til vedtaket av den nye loven. Kritikere har blant annet uttrykt sin bekymring for at dette vil ha en negativ innvirkning i ansettelsesprosessen, og at loven kan være med på å favorisere ansettelse av menn.

På den andre siden, mener mange at dette er et stort og viktig fremskritt for kvinners rettigheter.

Per i dag er det ingen europeiske land som tilbyr en lønnet permisjon ved menstruasjon. Spania blir det første europeiske landet til å innføre en slik permisjon.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer