Dårlig samvittighet:

Får du dårlig samvittighet for alt?

Noen av oss er redde for å såre andre, og stiller alltid opp - selv om det går på bekostning av oss selv.

DÅRLIG SAMVITTIGHET Har du så mye dårlig samvittighet at det er slitsom? FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG SAMVITTIGHET Har du så mye dårlig samvittighet at det er slitsom? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du alltid redd for å støte eller såre andre? Det kan gjøre at den dårlige samvittigheten går ut over deg selv.

- Det å ha samvittighet er en viktig menneskelig kvalitet. Den gjør at vi ikke sårer og belaster andre. Noen har ikke samvittighet, som psykopater, også har du de som har for mye samvittighet for andre, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle til KK.

Å ha samvittighet for andre er en medfødt menneskelig kvalitet, men å ha dårlig samvittighet der vi ikke burde ha det, er lært av noen i omgivelsene våre. Noen har lært det tidlig i livet, og for noen har det blitt forsterket senere i livet.

- Noen er vandt til en måte mor eller far har vært på, og finner en partner som kanskje har de samme svakhetene eller manglene foreldrene har hatt. Har vi for sterk samvittighet kan det gjøre at vi tillater eller aksepterer ting vi kanskje burde reagert på, og det kan gå på bekostning av egne behov.

STILLER ALLTID OPP: Det kan være vanskelig å si nei. FOTO: NTB Scanpix
STILLER ALLTID OPP: Det kan være vanskelig å si nei. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lett å bli manipulert

Personer som får fort dårlig samvittighet er for opptatt av hvordan andre har det og hvordan andre vil reagere på det de selv gjør eller sier. Nordhelle sier at mange av disse ofte har nære personer som spiller på samvittigheten deres.

- Dette er ofte manipulerende personer som inntar en offerrolle for å få det som de vil. De finner ofte personer som ikke har lett for å si nei, for eksempel. Relasjonen blir som hånd i hanske.

Dette kan for eksempel være en sjef som vet du ikke vil si nei til å jobbe overtid, eller en venninne som vet at du spanderer hvis hun klager over at hun har så dårlig råd. Personer som har mye dårlig samvittighet er ofte personer med et stort hjerte, og som vil hjelpe andre.

- Men samtidig har de ikke nok selvtillit og er redde for å bli avvist.

Så hvordan kan du komme deg ut av det? Det første må være å forstå at du går lenger enn du burde for andre. Du må innse i hvilke situasjoner du ikke burde ha dårlig samvittighet. Da har du gjort halvparten av jobben, sier Nordhelle; når du er klar over det.

- Den andre halvparten er å begynne å handle etter intellektet og ikke følelser. Tenk fornuftig, og se på deg selv som en tredjeperson. Ville en venninne fått dårlig samvittighet i denne situasjonen? Da kan det være lettere å se hva som er riktig.

Det er også viktig å omgi seg med fornuftige mennesker som kan gi motvekt til de som appellerer til samvittigheten din og slike er det mange som ikke har rundt seg fordi de har tiltrukket seg mennesker som misbruker samvittigheten deres.

- Prøv å se ting klart. Vær tålmodig og aksepter at det kan ta tid å endre tankegang. Allier deg med fornuften og tål at du kanskje må stå i det en stund. Prøv å ikke være redd for lidelsen det kanskje gir deg, sier hun.

- Et annet aspekt som det tar lenger tid å mestre, er å arbeide med å styrke selvtilliten gjennom å arbeide med å realisere og praktisere mer av sine talenter. Da blir man ikke lenger så opptatt av hva andre synes om en, fordi man vet inni seg at man er verdifull.

LES OGSÅ: - Bare tanken på å møte mamma på gata gir meg panikk

VANSKELIG: For noen går den dårlige samvittigheten utover nattesøvnen. FOTO: NTB Scanpix
VANSKELIG: For noen går den dårlige samvittigheten utover nattesøvnen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ønsker å være en del av flokken

Mental trener Stein Kvalheim forklarer til KK at samvittighet ofte handler om at man ønsker å gjøre det rette, og når vi er usikker så har vi behov for å få dette bekreftet. ​

- Vi gjør ofte det vi tror andre vil. Også er vi redde for å gjøre feil. Sannheten er at alle går rundt og tenker på hva andre tenker om dem, den utryggheten er normal, sier han.

Det er ikke uvanlig å være redd for å misforstå og å bli misforstått. Vi tolker ansiktsuttrykkene på de rundt oss og trekker ofte feilaktige konklusjoner på bakgrunn av disse tolkningene. Dersom du er en av de som er redd for at du har sagt noe galt, så er du ikke alene om det. Vi ønsker å være en del av flokken og å bli akseptert av andre, forklarer Kvalheim.

- Det er jo egentlig en god egenskap å bry seg om andre. Men vi tenker for mye på hva andre tenker om oss. For noen gjør det at de ikke får sove fordi de tenker sånne tanker, og det er jo helt forferdelig.

Går du ofte rundt og er redd for hva andre tenker om deg og det du gjør, har Kvalheim et tips til deg; husk at folk ikke går rundt og tenker på deg. De har mer enn nok med å tenke på seg selv. Er du bekymret for hva andre mener råder han deg til å spørre dem rett ut.

- Spør om du har sagt noe feil. Del tankene med andre. Vondten forsvinner lettere hvis du gjør det. Er disse tankene vedvarende kan det også være lurt å oppsøke en profesjonell, sier han.

LES OGSÅ: Slik får du bedre selvfølelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer