Kroppskontakt

Får du dekket behovet for hudkontakt?

- Hudkontakt er ikke bare viktig, det er livsviktig for oss mennesker, sier sexolog.

HUDKONTAKT: Det er livsviktig, men noen ganger et vanskelig behov for single å få dekket.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
HUDKONTAKT: Det er livsviktig, men noen ganger et vanskelig behov for single å få dekket. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kjent på savnet av å bli tatt på av et annet menneske? Tomhet, ensomhet (her kan du lese hva som kan gjøre deg mindre ensom!) og til slutt irritasjon. Eller det motsatte, hudkontaktens krefter: kriblinger, lykken og ikke minst tryggheten?

Men visste du at hudkontakt er mer enn bare følelser?

- Hudkontakt er ikke bare viktig, det er livsviktig for oss mennesker, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog til KK.no.

LES OGSÅ: Uvanen som gjør deg «evig singel»

Som eksempel trekker Schmidt fram viktigheten av hudkontakt for nyfødte barn, og får støtte fra Ulla Aasland, pedagog og sexologisk rådgiver på Ullaaasland.no:

- En bekjent av meg fortalte meg nettopp om spedbarn på et barnehjem fra et land i Østen. Barna som var plassert lengst bort fra døren, døde oftere. Barna som var plassert nærmest døren fikk oftere et stryk over kinnet eller en form for berøring og kontakt fra de som gikk forbi, sier Aasland.

– Hudkontakt balanserer kroppen

Men hudkontakt er ikke bare viktig for liv. Ifølge sexologene følger det også med en rekke gode og ikke minst viktige helseeffekter dersom man har hudkontakt regelmessig. Ifølge Schmidt kan hudkontakt ha en positiv effekt på både hjerterytme og immunforsvaret. 

- I tillegg balanserer det hormonfrigjørelsen. En av de viktigste hormonene hudkontakt frigir, er hormonet oxytocin, det såkalte kjærlighetshormonet, som også handler om tilknytning. En av de viktige tingene oxytocin gjør i kvinnekroppen er å regulere stresshormonet kortisol, og regelmessig nærkontakt vil kunne senke verdiene i lengden, mener Schmidt.

I tillegg til at oxytocin kan dempe stresshormonet vårt – som fører til ro og bedre søvn – trekker Aasland frem en rekke andre helseeffekter ved menneskelig berøring.

LES OGSÅ: Hormonet du bør elske

- Oxytocin stimuleres ved forventningen av positiv hudkontakt og direkte ved positiv hudkontakt: ved berøring, en klem, ved kyss, sex og særlig ved orgasmer. Tilhørighet, følelsen av å være et par, trygghet og ro er flere av de fantastiske effektene av hudkontakt, sier Aasland.

– Utfordringen ligger hos de single

Aasland forteller videre at en lengre periode med fravær av hudkontakt med et annet menneske, kan ha motsatt effekt og påvirke både selvfølelse og helse i negativ retning.

- Fravær av hudkontakt kan føre til nedsatt eller manglende sexlyst. I tillegg kan følelsen av å være helt alene her i verden, uten nære bånd til andre, dukke opp, samt nedstemthet, et dårlig søvnmønster og i verste fall depresjon bli utslaget. 

Schmidt forklarer at det er når man kommer i ubalanse med hormonene – noe hudkontakt forebygger i form av stimulering av oxytocin – at de negative effektene kan komme.

- Jeg tror nok de fleste single og de som har vært borte fra sine kjære i lengre perioder har kjent det selv. Det påvirker humøret vårt, opplevelsen av tilknytning, ensomhet, tomhetsfølelse og tilhørighet, ikke bare til et menneske, men til alt rundt deg, sier Schmidt og legger til:

- Utfordringen ligger nok mest hos de single. Når vi er i et forhold eller har små barn, så får vi som oftest dekket behovet for hudkontakt. For eksempel er det mange småbarnsmødre som ikke orker så mye sex. De har får så mye hudkontakt hele døgnet rundt, gjennom kontakt med ungene, at de har ikke ork til mer. Men for single er det ofte vanskelig å ivareta behovet for hudkontakt.

For single er det ofte vanskelig å ivareta behovet for hudkontakt.

Er det forskjell på menn og kvinner når det kommer til behovet for hudkontakt?

- Det er veldig individuelt hvor mye hudkontakt vi trenger. For noen er det å bli tatt på koblet direkte til en opplevelse av at det betyr kjærlighet. Så for dem er mye kroppskontakt veldig viktig. For andre behøver ikke nødvendigvis bekreftelsen av kjærlighet å komme gjennom hud, men de har fortsatt et fysisk behov for hudkontakt, sier Schmidt.

BLI TATT PÅ: Dersom man ikke har mulighet til å bli tatt på av en partner, anbefaler ekspertene at man blir tatt på av et annet menneske uansett, bare i andre settinger. Som for eksempel ved å holde hender med en venn. Foto: Shutterstock / Falcona
BLI TATT PÅ: Dersom man ikke har mulighet til å bli tatt på av en partner, anbefaler ekspertene at man blir tatt på av et annet menneske uansett, bare i andre settinger. Som for eksempel ved å holde hender med en venn. Foto: Shutterstock / Falcona Vis mer

Dette bør du gjøre!

Til tross for at det er mye negativt knyttet til fravær av nærkontakt med et annet menneske, er det flere ting du kan gjøre – både dersom du har en partner, er singel eller bare er langt unna din kjære.

Hovedregel nummer én er: Gjør noe som innebærer at du blir tatt på av et annet menneske!

- Bestill massasje, ansiktsbehandling, gå til en frisør og få hodebunnsmassasje eller bare sitt der og ta imot den vaskingen og dullingen med håret, foreslår Schmidt.

Dersom du ikke kan eller ønsker å bli tatt på av en annen anbefaler sexologene en god gammeldags runde med onani, men IKKE en kjapp en:

- Er man alene, ensom eller singel, kan en orgasme være en rik kilde til oxytocin-produksjon og gi omtrent samme effekt som hudkontakt, sier Aasland og får støtte av Schmidt:

- Underbevisstheten din skjønner ikke alltid når kroppskontakten kommer fra deg selv eller fra en annen. Så hvis du kjøper deg en lekker bodylotion og smører deg inn med en intensjon av å gi kroppen en ordentlig gave, så kan det ha samme effekt som om du blir tatt på av en annen, mener hun.

LES OGSÅ: Onani kan ha de samme helsefordelene som sex, MEN det kommer an på én ting 

Et annet eksempel på at nærhet ikke nødvendigvis trenger å komme fra et annet menneske, er kontakten man kan få med dyr.

- Forskning viser at kontakt med dyr, som for eksempel besøkshunder, kan være en stor faktor for utskillelse av oxytocin. Det å ha nærkontakt og øyekontakt med en hund vil frigjøre oxytocin hos både deg og hunden, som igjen vil føre til store helsegevinster, sier Aasland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer