Kviser av solkrem:

Får du kviser av solkrem? Da må du gjøre dette

Særlig én ting gjør deg mer utsatt for akne.

KVISER AV SOLKREM: Å beskytte huden er et must, men all solkrembruken om sommeren kan ha sine baksider. Foto: NTB
KVISER AV SOLKREM: Å beskytte huden er et must, men all solkrembruken om sommeren kan ha sine baksider. Foto: NTB Vis mer
Publisert

At vi gjerne føler oss freshere om sommeren, med solkysset hud og varmere klima, er ganske typisk. Samtidig er det ikke alltid huden ser ut til å være like god venn med den nødvendige solkremen. Du har kanskje opplevd å få fæl, uren, kvisete eller fet hud om sommeren, du også?

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken kan fortelle oss at dette er ganske så normalt. Men at det antakeligvis ikke er bare solkremen som er syndebukken.

– Det er viktig å få vekk dagens rester av solkrem, svette og smuss. Ikke bruk sterke skrubber eller peelinger, for irritert hud er utsatt for akneutbrudd, forteller Nordal til KK.

– Øker talgproduksjonen

Det blir for enkelt å skylde på solkremen, selv om det kanskje frister. Får du uren sommerhud, er det antakeligvis takket være flere faktorer. Og noe av skylden må du nok ta på egen kappe!

Men akkurat det er gode nyheter. For det betyr tross alt også at du kan endre vanene dine og gjøre noe for å motvirke hudproblemene.

Nordal tror at mange av oss er sløvere med ansiktsrensen og det å få fjernet dagens solkrem skikkelig, på kveldstid om sommeren.

– Vær nøye med ansiktrens tilpasset din hudtype, understreker hun.

Å slurve med ansiktsrensen passer faktisk ekstra dårlig om sommeren, ganske enkelt fordi solen i seg selv kan ha negativ effekt på huden din.

– Solen i seg selv øker talgproduksjonen, samt at svette både i ansiktet og ellers under tette klær, kan tilstoppe porene, som igjen fører til akne, forklarer Nordal.

Fått kviser under bremmen på capsen eller bøttehatten, for eksempel? Da er det antakeligvis fordi porene tilstoppes i det tette, klamme miljøet akkurat der.

HUDPROBLEMER: Solkrem, sollys og dårlig rens kan føre til tette porer og mer uren hud. Foto: NTB
HUDPROBLEMER: Solkrem, sollys og dårlig rens kan føre til tette porer og mer uren hud. Foto: NTB Vis mer

Solkrem tilpasset ansiktet

I tillegg, kan det være avgjørende å velge en solkrem som er tilpasset ansiktet. Du har kanskje tenkt at solfaktor er solfaktor? Sliter du med uren hud, er det bare å tro om igjen.

– Mange bruker fete solkremer som ikke er beregnet til ansiktet – noe som igjen kan tette porer, og føre til kviser, minner Nordal.

– Det er veldig viktig å bruke tyntflytende solkremer som er beregnet til ansiktet, understreker hun.

Men betyr dette at vanlig solkrem i ansiktet er helt krise? Nja.

– Man kan absolutt bruke vanlig solkrem til ansiktet, men da er du mer utsatt for akne. Jeg anbefaler alltid solkrem som er til ansiktet, med solfaktor 50 med både UVA- og UVB-beskyttelse, slår Nordal fast.

– Men, en gang i blant pleier å gå helt fint!

HUDLEGEN SVARER: Anne Birgitte Thomas Nordahl forteller at flere ulike faktorer gjør oss mer utsatte for uren hud om sommeren. Foto: Anton Soggiu
HUDLEGEN SVARER: Anne Birgitte Thomas Nordahl forteller at flere ulike faktorer gjør oss mer utsatte for uren hud om sommeren. Foto: Anton Soggiu Vis mer

– Saltvann virker uttørkende

Nøye rens og gode solkremer er viktige, forebyggende tiltak. Men hva gjør vi når hudproblemene først er, bokstavelig talt, i full blomst?

– Fortsett med forebyggingen, og ansiktsrens både morgen og kveld. Velg gjerne en for akneutsatt hud – for eksempel en med salisylsyre, sier Nordal.

På kveldstid foreslår hun at du prøver reseptfri bensoylperoxid direkte på kvisene for å «tørke ut». Dette må du kun gjøre i høyst noen dager, slik at ikke huden blir irritert. Da har huden lettere for å pigmentere.

– Og saltvann virker uttørrkende på kviser, så bad i vei hvis du har mulighet til det!

Beroligende fuktighetskrem

I tillegg til solkrem, som påføres jevnlig i løpet av dagen, bør du bruke nok av beroligende fuktighetskremer. Også disse helst av det tyntflytende slaget.

– Du får gjerne oftest kviser der du vanligvis får kviser. Det vil si i områder med størst talgkjertelaktivetet, som både i T-sonen ved panne, nese og hake, men også i U-sonen som er den nedre delen av ansiktspartiet, forklarer Nordal.

– Får du ikke bukt med hudproblemene, kan du få reseptbelagt behandling for akne, minner hun.

TØRKE UT: Saltvann virker uttørkende på kviser, og i tillegg finnes det reseptfri hjelp du kan forsøke på apoteket. Foto: NTB
TØRKE UT: Saltvann virker uttørkende på kviser, og i tillegg finnes det reseptfri hjelp du kan forsøke på apoteket. Foto: NTB Vis mer

– Velg heller solkrem med farge

En annen viktig, og potensielt forverrende faktor når det gjelder hudproblemer, er sminke.

Solkrem er obligatorisk sommerstid, minner hudlegen, og det er tross alt mange som ikke ønsker å droppe sminken bare fordi sola skinner og været er varmere.

Jeg anbefaler en base med solkrem under sminken. Deretter kan du gjenta smøringen med å påføre mer solkrem med svamp som «tappes» på ansiktet over sminken, eller solkrem i pudderform eller sprayform, tipser Nordal.

– Er du på stranden, kan du med fordel droppe sminken og heller bruke solkrem med farge hvis du vil jevne ut hudtonen, anbefaler hun.

Det er alltid viktig å fjerne sminken etter en lang dag, og definitivt også etter en lang sommerdag. Da har du ikke bare sminke på ansiktet som potensielt kan tette porene dine – men flere runder solkrem, svette og smuss.

– Vær nøye med ansiktrensen på kveldstid, understreker Nordal.

TILPASSET: Husk å velge en solkrem tilpasset ansiktet - og bruk en rens tilpasset huden din. Foto: NTB
TILPASSET: Husk å velge en solkrem tilpasset ansiktet - og bruk en rens tilpasset huden din. Foto: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer