Blåmerker:

Får du lett blåmerker? Her er 4 mulige årsaker

Mest sannsynlig får du bare blåmerker lettere enn andre, men det kan være andre årsaker som ligger bak. Her får du ekspertenes råd!

BLÅMERKER: Får du stadig små blåmerker? Det kan være mange årsaker som ligger bak. FOTO: NTB
BLÅMERKER: Får du stadig små blåmerker? Det kan være mange årsaker som ligger bak. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Finner du stadig blåmerker på kroppen som virker å ha oppstått uten en åpenbar grunn?

Noen av oss får rett og slett blåmerker lettere enn andre, og det er som regel helt ufarlige årsaker til det. Mest sannsynlig har du bare kommet borti noe uten å merke det.

Det finnes imidlertid noen andre årsaker til økt forekomst av blåmerker. Dersom de stadig oppstår, tilsynelatende uten grunn, er det lurt å utelukke visse tilstander eller sykdommer.

Vi lot oss inspirere av en artikkel om temaet på Medical News Today, og har med hjelp av hudlege Dag Sollesnes Holsen, kommet frem til en liste over mulige årsaker til at du stadig får blåmerker. Og ikke minst - når du bør oppsøke lege.

1. Alder og genetikk

En vanlig årsak til økt forekomst av blåmerker, er alder. Eldre mennesker får lettere blåmerker i huden enn yngre.

- Det skyldes generell hudaldring, der huden blir tynnere og mindre elastisk/motstandsdyktig mot ytre påvirkninger, inklusive små traumer. Bindevevet i blodåreveggene svekkes også noe ved økende alder, forklarer Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer