Blåmerker:

Får du lett blåmerker? Her er 4 mulige årsaker

Mest sannsynlig får du bare blåmerker lettere enn andre, men det kan være andre årsaker som ligger bak. Her får du ekspertenes råd!

BLÅMERKER: Får du stadig små blåmerker? Det kan være mange årsaker som ligger bak. FOTO: NTB
BLÅMERKER: Får du stadig små blåmerker? Det kan være mange årsaker som ligger bak. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Finner du stadig blåmerker på kroppen som virker å ha oppstått uten en åpenbar grunn?

Noen av oss får rett og slett blåmerker lettere enn andre, og det er som regel helt ufarlige årsaker til det. Mest sannsynlig har du bare kommet borti noe uten å merke det.

Det finnes imidlertid noen andre årsaker til økt forekomst av blåmerker. Dersom de stadig oppstår, tilsynelatende uten grunn, er det lurt å utelukke visse tilstander eller sykdommer.

Vi lot oss inspirere av en artikkel om temaet på Medical News Today, og har med hjelp av hudlege Dag Sollesnes Holsen, kommet frem til en liste over mulige årsaker til at du stadig får blåmerker. Og ikke minst - når du bør oppsøke lege.

1. Alder og genetikk

En vanlig årsak til økt forekomst av blåmerker, er alder. Eldre mennesker får lettere blåmerker i huden enn yngre.

- Det skyldes generell hudaldring, der huden blir tynnere og mindre elastisk/motstandsdyktig mot ytre påvirkninger, inklusive små traumer. Bindevevet i blodåreveggene svekkes også noe ved økende alder, forklarer Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.

- Kan det å lett få blåmerker være genetisk?

- Det er nok sjelden at tendensen til å få blåmerker er genetisk bestemt, men det forekommer i forbindelse med genetiske tilstander med defekter i bindevevet. Mest kjent er Ehlers-Danlos syndrom, der et av symptomene er nettopp økt antall blåmerker i huden.

2. Medisiner

Noen medisiner kan ha økt forekomst av blåmerker som bivirkning.

- De medikamentene som oftest er aktuelle som årsak til mer blåmerker i huden er alle typer «blodfortynnende» midler. Her er mekanismene knyttet til at småblødninger i huden stopper langsommere slik at blodutredelser blir større og mer synlige enn ellers, forklarer Sollesnes Holsen.

Andre medisiner som kan føre til mer blåmerker er Prednisolon og lignende steroider (kortisonlignende midler). De svekker bindevevet i huden og i blodkarenes vegger, og kan føre til økt risiko for blåmerker omtrent som ved hudaldring, forklarer hudlegen.

Noen urtemedisiner og antidepressiva kan også føre til blåmerker, skriver Medical News Today. Personer som tar en medisin og merker økt blødning eller blåmerker, bør ta opp dette med legen, slik at dere kan finne ut av om denne medisinen er riktig for deg, skriver de videre.

KONTAKT LEGE: Har du uvanlig store og smertefulle bloduttredelser - særlig hvis bloduttredelsen synes å øke i størrelse uten noen god grunn, bør du kontakte lege. FOTO: NTB
KONTAKT LEGE: Har du uvanlig store og smertefulle bloduttredelser - særlig hvis bloduttredelsen synes å øke i størrelse uten noen god grunn, bør du kontakte lege. FOTO: NTB Vis mer

3. Vitaminmangler

Noen ganger kan vitaminmangel føre til flere, eller større, blåmerker. Dette gjelder blant annet mangel på vitamin K og vitamin C. Vitamin C-mangel kan forårsake skjørbuk - som fører til blødende tannkjøtt, sår som ikke gror og blåmerker.

- Mangel på vitamin C og K kan føre til at blodet ikke levrer seg, og da får man store blåmerker, bekrefter ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til KK.

Men hun legger til:

- Det skal store vitaminmangler til. Det er svært få i Norge som har alvorlig K-vitaminmangel eller skjørbuk. Så om man lett får blåmerker, kan det være andre årsaker.

Fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, Karoline Steenbuch Lied, forteller at det finnes dokumentasjon på at vitamin K-mangel gir økt tilbøyelighet for blåmerker.

Vitamin K er nødvendig for koagulering (levring) av blodet i kroppen.

- Når det er sagt, er vitamin K mangel ekstremt sjeldent i Norge fordi vitaminet produseres av tarmbakteriene våre, noe som vil veie opp for lavt inntak via kosten. Det finnes ingen norske anbefalinger for inntak av vitamin K.

Hun legger til at det finnes mange gode kilder til vitamin K1: grønne bladgrønnsaker som brokkoli, spinat og andre grønne bladgrønnsaker, og produkter av planteoljer (spesielt raps-, soya- og olivenolje).

Det er ofte enkelt å behandle vitaminmangel, men det er viktig at du snakker med en lege hvis du mistenker at du har mangel på de nevnte vitaminene.

4. Sykdom

I blant kan mange blåmerker skyldes sykdom.

Det er først og fremst sykdommer som påvirker blodplatene som gir blåmerker som et viktig symptom, forklarer Sollesnes Holsen.

Han understreker:

- Når det plutselig opptrer (mange) blåmerker hos en tidligere frisk person, kan dette være et alvorlig symptom, og man bør være rask med å søke lege for undersøkelse og blodprøver. Særlig hos yngre mennesker må et slikt symptom tas på alvor!

Medical News Today lister opp flere mulige sykdommer som kan føre til blåmerker:

  • Blødersykdom: Von Willebrands sykdom og hemofili. Dette er imidlertid sjeldne tilstander, og sees oftest allerede når pasienten er liten.
  • Blodårebetennelser: Også kjent som vaskulitter - er en gruppe sykdommer som gir betennelse og skade på blodåreveggene.
  • Kreft: En sjelden gang kan plutselig oppstått økning av blødning - inkludert blåmerker - være et tegn på kreft. Kreft som påvirker blodet og beinmargen, slik som leukemi, kan forårsake blåmerker.

Når bør du oppsøke lege?

Det er ikke alltid lett å vite når vi bør oppsøke lege. For hvordan vet vi om blåmerkene skyldes at vi bare er litt klønete, eller om det ligger en mer alvorlig årsak bak?

Sollesnes Holsen ga oss altså en viktig pekepinn - er du ellers frisk og rask, men opplever plutselig oppståtte blåmerker, er det lurt å ta kontakt med legen.

I tillegg er det flere faktorer som spiller inn. Uforklarlige blåmerker kan være tegn på, ifølge Lommelegen.

  • Mangel på blodplater som skal stoppe blødninger
  • Koagulasjonsforstyrrelse, blodet levrer seg ikke slik det skal
  • Karsykdom, sykdom i blodårene
  • Kreftsykdom som lymfekreft og leukemi
  • Hemofili, blødersykdom
  • Ledd i alvorlig kroppslig infeksjon (sepsis).

Hvis blåmerket har en forklaring, har ikke størrelse noe si.

- Men hvis du har økt blødningstendens – blør fra slimhinner og det tar lang tid før det stopper hvis du for eksempel skjærer deg, skal du kontakte lege, sier allmennlege Thea Steinert til Lommelegen og fortsetter:

- Hvis du har andre symptomer, som nedsatt allmenntilstand eller infeksjon med feber, skal du ta kontakt med lege raskt, sier hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer