Sopp i huden:

Får du lyse flekker i huden etter sommeren?

Lyse flekker i solen etter sommerferien kan være sopp.

SOPP I HUDEN: Mange av oss opplever å få pigmentflekker etter en lang sommer, men har du fått noen lyse flekker i huden nå er det ikke sikkert det er det det er. FOTO: NTB Scanpix
SOPP I HUDEN: Mange av oss opplever å få pigmentflekker etter en lang sommer, men har du fått noen lyse flekker i huden nå er det ikke sikkert det er det det er. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss opplever å få pigmentflekker etter en lang sommer, men har du fått noen lyse flekker i huden nå er det ikke sikkert det er det det er. Merker du også at det klør litt kan det være at du har fått en soppinfeksjon i huden.

- Pityriasis versicolor forårsakes av en gjærsopp som heter Malassezia hvorav man har 14 undervarianter, forklarer Ernst-Jan Veer, som er hudlege ved Havblik Spesialistsenter.

Infeksjonen oppstår oftest hos yngre mennesker, og altså gjerne i fuktige omgivelser. Det vil si at den kan dukke opp når vi befinner oss i varme strøk, eller for eksempel hos de som trener mye eller av andre grunner svetter mer. Mange får ingen andre symptomer enn de lyse flekkene, mens noen opplever lett kløe.

- Flekkene kan være brunlige, rødlige og gjerne lysere enn omkringliggende hud. Mange har også finlig, tørr og flassende hud i randsonen av flekkene, forteller han.

LES OGSÅ: Har du fått disse solskadene i sommer?

Bryter ned pigmenter i huden

LYSE FLEKKER: Soppen gir gjerne lyse flekker innenfor et avgrenset område på huden. FOTO: NTB Scanpix
LYSE FLEKKER: Soppen gir gjerne lyse flekker innenfor et avgrenset område på huden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det som gjerne skjer er at du først ser avgrensede områder med brunpigmentert eller blek rød hud på kroppen. Huden i disse områdene kan flasse av, men ikke alltid slik at det er merkbart. Etter hvert vil huden i disse områdene altså ofte være blekere enn områdene rundt.

- Den økte aktiviteten av soppen kan ofte bryte ned pigment i huden og derfor blir de områdene lysere, sœrlig synlig blir det dersom man soler seg og blir brun, sier Michael Zangani, som er hudlege ved Volvat og driver hudlegebloggen drzangani.no.

De fleste opplever at flekkene dukker opp på overkroppen.

- Det finnes teorier som sier at soppen trives i hudområder med mye talg og kanskje derfor er ryggen og brystet mer utsatt, sier Zangani.

Han forteller videre at mens infeksjonen er sjeldnere her til lands er den hyppigst i tropiske områder. I Norden regner man med at omkring én av hundre rammes.

LES OGSÅ: - Å forholde seg til sol på denne måten har gått ut på dato

Vanligst hos yngre

Fordi disse flekkene ofte dukker opp om sommeren kan de forveksles med pigmentflekker. Pityriasis versicolor er imidlertid vanligst hos yngre mennesker, og er også oftest å se på overkroppen.

- Pityriasis versicolor skiller seg fra andre pigmenttilstander både utifra alder og lokalisering, og også ved lettgradig hvitlig flassing, forklarer Veer.

Zangani forklarer at også solarium kan disponere for infeksjonen.

- Hvorfor akkurat noen får det og ikke andre vet vi fortsatt ikke men det finnes en del faktorer som disponerer for sykdommen: Varm og fuktig klima, økt svette, bruk av tett sittende klœr eller fete kremer som gjør at huden ikke puster og redusert immunforsvar, forteller han.

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt soppinfeksjonen?

Kan ta lang tid å bli kvitt flekkene

Mange som har hatt Pityriasis versicolor opplever at flekkene kommer igjen om sommeren.

Du kan også oppleve at det tar lang tid før de blir borte, til tross for effektiv behandling, forteller Veer.

- Behandling er vanligvis soppdrepende krem i noen uker. Ved utbredt Pityriasis versicolor kombinerer man gjerne krem og soppdrepende tabletter.

KAN VÆRE SOPP: Hvite flekker i huden kan være sopp. Det er ikke farlig eller smittsomt, men noen opplever å klø og flasse. FOTO: NTB Scanpix
KAN VÆRE SOPP: Hvite flekker i huden kan være sopp. Det er ikke farlig eller smittsomt, men noen opplever å klø og flasse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke farlig eller smittsomt

Foruten en soppdrepende krem og eventuelle tabletter kan også en flass-sjampo med selen være god behandling. Sjampoer med soppdrepende middel kan også være aktuelt. Noen er mer disponert for å få infeksjonen, og særlig for de som har opplevd tilbakefall tidligere kan det være aktuelt å fortsette med forebyggende behandling en stund fremover.

Ifølge Zangani er det som regel det kosmetiske som er årsaken til at man søker behandling, eller at man er usikker på hva flekkene kommer av og man er redd det er noe alvorlig.

- Som regel gir ikke sykdommen noen plager bortsett fra det kosmetiske, sier han.

- Sykdommen er ikke smittsomt da soppen finnes hos alle. Den er heller ikke farlig og holder seg kun på huden.

LES OGSÅ: Sol- og bademyter: Trenger håret egentlig solfaktor og får man egentlig mer rynker i sola?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer