Sopp i huden:

Får du lyse flekker i huden etter sommeren?

Lyse flekker i solen etter sommerferien kan være sopp.

SOPP I HUDEN: Mange av oss opplever å få pigmentflekker etter en lang sommer, men har du fått noen lyse flekker i huden nå er det ikke sikkert det er det det er. FOTO: NTB Scanpix
SOPP I HUDEN: Mange av oss opplever å få pigmentflekker etter en lang sommer, men har du fått noen lyse flekker i huden nå er det ikke sikkert det er det det er. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss opplever å få pigmentflekker etter en lang sommer, men har du fått noen lyse flekker i huden nå er det ikke sikkert det er det det er. Merker du også at det klør litt kan det være at du har fått en soppinfeksjon i huden.

- Pityriasis versicolor forårsakes av en gjærsopp som heter Malassezia hvorav man har 14 undervarianter, forklarer Ernst-Jan Veer, som er hudlege ved Havblik Spesialistsenter.

Infeksjonen oppstår oftest hos yngre mennesker, og altså gjerne i fuktige omgivelser. Det vil si at den kan dukke opp når vi befinner oss i varme strøk, eller for eksempel hos de som trener mye eller av andre grunner svetter mer. Mange får ingen andre symptomer enn de lyse flekkene, mens noen opplever lett kløe.

- Flekkene kan være brunlige, rødlige og gjerne lysere enn omkringliggende hud. Mange har også finlig, tørr og flassende hud i randsonen av flekkene, forteller han.

LES OGSÅ: Har du fått disse solskadene i sommer?

Bryter ned pigmenter i huden

Det som gjerne skjer er at du først ser avgrensede områder med brunpigmentert eller blek rød hud på kroppen. Huden i disse områdene kan flasse av, men ikke alltid slik at det er merkbart. Etter hvert vil huden i disse områdene altså ofte være blekere enn områdene rundt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.