Hyperpigmentering

Får du «pigmentbart» i sola?

Problemet er langt enklere å forebygge enn å fjerne.

BART: Får du alltid "pigmentbart" når solen kommer frem? Det er slett ikke uvanlig, og det finnes råd. Foto: Shutterstock / file404
BART: Får du alltid "pigmentbart" når solen kommer frem? Det er slett ikke uvanlig, og det finnes råd. Foto: Shutterstock / file404 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har hatt noen herlige timer i solveggen og ser til din store forskrekkelse at overleppa har blitt en anelse mørkere enn resten av ansiktet. Herlig. Selv om du har fjernet alt av hår der så ser det ut til at du aldri helt klarer å unnslippe barten. Det er kanskje ikke så stor trøst å vite at du slett ikke er alene om å ha dette problemet, det eneste du vil vite er; hvorfor får du det, og hvordan kan du unngå det?

Pigmenteringer over leppe, øvre del av kinn, nese og panne sees vanligvis i en hudtilstand kalt «Melasma». Dette er ikke farlig, men kan være sjenerende for den det gjelder, sier Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud». 

Selv om soleksponering ser ut til å være en utløsende årsak, forklarer hun at det som regel oppstår i forbindelse med økninger av kvinnelige kjønnshormoner, østrogen og progesteron, enten i forbindelse med graviditet eller bruk av p-piller. Men genetikk spiller også en rolle. 

BEHANDLING: Det finnes ulike behandlinger som kan fjerne hyperpigmenteringer i huden, men det kan tidvis være vanskelig. Det beste er alltid å forebygge med høy solfaktor. Foto: Shutterstock / Joana Lopes
BEHANDLING: Det finnes ulike behandlinger som kan fjerne hyperpigmenteringer i huden, men det kan tidvis være vanskelig. Det beste er alltid å forebygge med høy solfaktor. Foto: Shutterstock / Joana Lopes Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du aldri sove med sminke

Beskytt huden mot sola

Melasma er et veldig vanlig problem ifølge Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, og dette kan også kalles hyperpigmentering. 

– Denne «barten» kommer av at huden sender ut for mye pigmentering til overhuden under soleksponering. Så man blir altså brunere på overleppen, og eventuelt andre steder i ansiktet der man har melasma, enn hva man blir i resten av ansiktet, sier hun og legger til: 

– Dette er en permanent celleskade som kommer av sol og solarium, gjerne i kombinasjon med graviditet eller p-piller, som øker faren for melasma. 

Dersom du regelmessig fjerner hår i dette området, ved å vokse eller nappe, vil dette også gjøre at du lettere får hyperpigmentering når du oppholder deg i sola - det beste du kan gjøre er derfor å være nøye med solfaktoren.

LES OGSÅ: Tabben som gir deg rynkete lepper

Finnes flere ulike behandlinger

Å stadig vekk få hyperpigmentering på overleppa eller andre steder i ansiktet kan være fryktelig irriterende – ingen kvinner har vel lyst på bart. Lønning forteller at fjerning av hyperpigmenteringer i huden tidvis kan være vanskelig, og det aller beste er derfor å forebygge.

– Det er best å prøve å forebygge flekkene ved bruk av høy solfaktor, dekke seg til med solhatt og måtehold med soleksponering, forklarer hun.

EKSPERT: Rolah O. Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken, har skrevet boken «Frisk hud» og driver bloggen ROKderm.com. Foto: Privat
EKSPERT: Rolah O. Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken, har skrevet boken «Frisk hud» og driver bloggen ROKderm.com. Foto: Privat Vis mer

Det finnes likevel måter å bekjempe hyperpigmentering som allerede har oppstått, og hvilken metode du bør bruke vil avhenge av hudtype og behov.

– Det finnes flere grader av medisinske peelinger som fjerner pigmenter, hjemmeprodukter som inneholder retinol (vitamin A syre), laserbehandlinger og overflatebehandlinger som for eksempel dermapen, forteller legen. 

Også Grimen påpeker at det finnes råd, men at det ofte kan være lurt å ta kontakt med en lege eller hudklinikk for å finne ut hva du trenger.

– Det kan blekes ved hjelp av hjemmeprodukter som er laget for dette, men for eksempel vitamin A produkter må ha en viss styrke – så spør gjerne en hudterapeut eller lege, sier hun og legger til: 

– Ofte kommer det lett tilbake, det er typisk om våren når sola kommer, og det er ofte slik at man må fortsette å behandle huden for dette i perioder som på våren og eventuelt på høsten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer