Hyperpigmentering

Får du «pigmentbart» i sola?

Problemet er langt enklere å forebygge enn å fjerne.

BART: Får du alltid "pigmentbart" når solen kommer frem? Det er slett ikke uvanlig, og det finnes råd. Foto: Shutterstock / file404
BART: Får du alltid "pigmentbart" når solen kommer frem? Det er slett ikke uvanlig, og det finnes råd. Foto: Shutterstock / file404 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har hatt noen herlige timer i solveggen og ser til din store forskrekkelse at overleppa har blitt en anelse mørkere enn resten av ansiktet. Herlig. Selv om du har fjernet alt av hår der så ser det ut til at du aldri helt klarer å unnslippe barten. Det er kanskje ikke så stor trøst å vite at du slett ikke er alene om å ha dette problemet, det eneste du vil vite er; hvorfor får du det, og hvordan kan du unngå det?

– Pigmenteringer over leppe, øvre del av kinn, nese og panne sees vanligvis i en hudtilstand kalt «Melasma». Dette er ikke farlig, men kan være sjenerende for den det gjelder, sier Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud». 

Selv om soleksponering ser ut til å være en utløsende årsak, forklarer hun at det som regel oppstår i forbindelse med økninger av kvinnelige kjønnshormoner, østrogen og progesteron, enten i forbindelse med graviditet eller bruk av p-piller. Men genetikk spiller også en rolle. 

LES OGSÅ: Derfor bør du aldri sove med sminke

Beskytt huden mot sola

Melasma er et veldig vanlig problem ifølge Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, og dette kan også kalles hyperpigmentering. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer