Munnsår:

Får du sprekker i munnvikene som aldri blir borte?

Mange får dem nå, men sårene kan ha flere årsaker.

MUNNSÅR: Sprekker i munnviken er gjerne vanskelig å bli kvitt. FOTO: NTB Scanpix
MUNNSÅR: Sprekker i munnviken er gjerne vanskelig å bli kvitt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Får du ofte sprekker i munnviken, så vet du hvor irriterende det kan være. Ofte må du slite med dem i lang, lang tid før de forsvinner igjen, til tross for at det er haugevis av velmenende kjerringråd der ute.

- Slike sår kalles cheilitt på fagspråket. Det er en betennelse som gir smertefull forandring i munnviken. Huden blir rød, sprekker og øm, forteller hudlege ved Volvat, Michael Zangani, som også driver bloggen drzangani.no.

- Det typiske bilde er røde, smertefulle og sprekkdannende forandringer i munnviken. Mange pasienter beskriver en brennende følelse, forklarer han.

LES OGSÅ: Den verste årstiden for atopisk eksem

Kan komme av vitaminmangel eller en infeksjon

Og det kan være mange grunner til at du opplever å få disse sårene.

- Det kan i visse tilfeller bety lav blodprosent eller vitamin- og sporstoffmangel - for eksempel mangel på B12 og sink. Det er heller ikke uvanlig hos personer med redusert immunforsvar, forklarer Zangani.

Den vanligste årsaken er imidlertid at sårene kommer som følge av en sopp- eller bakterieinfeksjon. Barn får ofte sårene fordi de slikker seg mye på leppene og suger på tommelen.

- Ellers så finnes det mange andre årsaker, som dårlig anpasset tannprotese, kontaktallergi, tørr hud, barne-eksem, for mye salivaproduksjon og så videre. Man ser det også hos enkelte som har overdrevent munnvask og bruk av tanntråd, fortsetter Zangani.

Også Toloo Saki, fagrådgiver og farmasøyt i Apotek 1 forteller at sprekker i munnviken kan komme av alt fra tørre lepper til at man - spesielt barn - slikker seg rundt munnen, og til vitaminmangel. Det vil altså si at i noen tilfeller er behandlingen så enkel som en god leppepomade eller et munnsårplaster, samtidig som du prøver å holde munnen litt i ro. Andre ganger er det imidlertid helt andre ting som skal til.

LES OGSÅ: Herpes er så utbredt at de fleste vil har det eller vil få det.

Forkjølelsessår bør behandles tidlig

Også sår som følge av et herpesvirus, eller forkjølelsessår, kan sette seg i munnviken, men dette er sjeldnere, samt at disse både vil se og oppføre seg annerledes, ifølge Zangani. Får du forkjølelsessår i munnviken finnes også reseptfrie legemidler på apoteket.

- Hvis såret har oppstått som følge av virus, fins det reseptfrie legemidler som kan brukes til behandling av tidlige tegn på munnsår, forteller Saki.

- Disse kan gjøre at såret heler raskere, men for at de skal ha effekt er det avgjørende at de brukes svært tidlig - det vil si umiddelbart når du merker at såret er i ferd med å dannes.

Med andre ord er dette behandling som er enklest å bruke om du vet du får forkjølelsessår og har salven liggende.

- Hvis såret først har oppstått er rådet stort sett det samme som for tørre lepper. Det vil si å bruke munnsårplaster og gi såret ro til å lege seg, sier Saki.

LES OGSÅ: Få såret til å gro raskere

Viktig å tilføre nok fuktighet

Får du ofte tørre lepper som resulterer i oppsprukne munnviker er det mye du kan gjøre forebyggende.

- Nå som det fyres hardt inne er det mange som får tørre lepper på grunn av tørr inneluft. Det er derfor viktig at man bruker leppepomade regelmessig for å tilføre fukt til leppene. Hvis leppene holdes myke og smidige er det ofte godt mulig å unngå at man får sår, sier Saki.

- Hvis det derimot er virus som gir såret, er det ikke fullt så enkelt. Slike sår kan oppstå hvis man er forkjølet, stresset eller ikke sover nok. For å forebygge forkjølelsessår er det derfor viktig å prøve å ta det med ro, selv i disse travle juletider. Det er også viktig å tenke seg litt om hvis man har forkjølelsessår, da slike sår kan smitte.

Såret kan altså smitte om du kysser din kjære, og du bør være nøye med håndhygienen. Du bør også prøve å holde hendene dine langt unna såret.

LES OGSÅ: Flere får herpes i underlivet av munnsår

Bør sjekkes opp

Det kan med andre ord være mange grunner til at disse sårene dukker opp, og med det vil behandlingsformen variere.

- Hvis man opplever å få slike sår ofte, og som ikke forsvinner så lett, kan det være fint å oppsøke legen, sier Saki.

Zangani forteller at det ofte er vanskelig å se hva som er årsaken til sårene, og det vil i så fall kunne være aktuelt å utelukker blant annet mangelsykdommer med blodprøver.

- Som regel forsvinner dette med riktig behandling men man ser ofte en tendens til tilbakefall senere, forteller Zangani.

LES OGSÅ: - Man bør snarest oppsøke lege dersom man har arrdannende akne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer