Alkohol:

Får du sterk fylleangst? Da bør du være forsiktig med inntaket

Noen føler seg dårlig i flere dager etter at de har drukket.

NEDSTEMT ETTER Å HA DRUKKET ALKOHOL: Noen føler på nedstemthet etter de har drukket mye alkohol. FOTO: NTB Scanpix
NEDSTEMT ETTER Å HA DRUKKET ALKOHOL: Noen føler på nedstemthet etter de har drukket mye alkohol. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle som har hatt en fuktig kveld vet at fyllesyken ofte hører med. Men samtidig som vi opplever hodepine og kvalme, kan vi også oppleve å føle oss nedstemte og generelt mer angstfylte. Noen kan ha disse følelsene i flere dager etterpå, mens andre føler seg fine i formen ganske så raskt.

Hvorfor reagerer vi forskjellig etter en natt med mye alkohol? Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i AV-OG-TIL, forklarer at det handler mye om kjemi og biologi.

Fylleangst og depressiv reaksjon

- I starten av festen vil man kanskje oppleve at man blir mer oppstemt. Alkoholen endrer den vanlige kjemiske balansen i nervesystemet. Når alkoholen etter hvert brytes ned og går ut av kroppen, må det finstemte nervesystemet vårt justeres tilbake, og det kan ta om lag et halvt døgn før man er tilbake til normalen igjen, sier Eriksrud.

Det er på dette tidspunktet den klassiske fylleangsten slår inn. Du blir nervøs og skjelven, får dårlig samvittighet og angrer. Du kan også få en slags depressiv reaksjon.

- Det er ikke uvanlig med symptomer på psykiske lidelser, som for eksempel angst og depresjon, som en følge av stor og langvarig alkoholbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer