Alkohol:

Får du sterk fylleangst? Da bør du være forsiktig med inntaket

Noen føler seg dårlig i flere dager etter at de har drukket.

NEDSTEMT ETTER Å HA DRUKKET ALKOHOL: Noen føler på nedstemthet etter de har drukket mye alkohol. FOTO: NTB Scanpix
NEDSTEMT ETTER Å HA DRUKKET ALKOHOL: Noen føler på nedstemthet etter de har drukket mye alkohol. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle som har hatt en fuktig kveld vet at fyllesyken ofte hører med. Men samtidig som vi opplever hodepine og kvalme, kan vi også oppleve å føle oss nedstemte og generelt mer angstfylte. Noen kan ha disse følelsene i flere dager etterpå, mens andre føler seg fine i formen ganske så raskt.

Hvorfor reagerer vi forskjellig etter en natt med mye alkohol? Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i AV-OG-TIL, forklarer at det handler mye om kjemi og biologi.

Fylleangst og depressiv reaksjon

- I starten av festen vil man kanskje oppleve at man blir mer oppstemt. Alkoholen endrer den vanlige kjemiske balansen i nervesystemet. Når alkoholen etter hvert brytes ned og går ut av kroppen, må det finstemte nervesystemet vårt justeres tilbake, og det kan ta om lag et halvt døgn før man er tilbake til normalen igjen, sier Eriksrud.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. FOTO: AV-OG-TIL/Julianne Leikanger
Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. FOTO: AV-OG-TIL/Julianne Leikanger Vis mer

Det er på dette tidspunktet den klassiske fylleangsten slår inn. Du blir nervøs og skjelven, får dårlig samvittighet og angrer. Du kan også få en slags depressiv reaksjon.

- Det er ikke uvanlig med symptomer på psykiske lidelser, som for eksempel angst og depresjon, som en følge av stor og langvarig alkoholbruk.

Eriksrud forklarer at jo mer du drikker, jo mer er nervesystemet ditt i ubalanse. Og jo mer du drikker, jo lenger tid tar det for kroppen å kvitte seg med alkoholen.

- En kvinne på 60 til 70 kilo som drikker en hel flaske vin alene, vil sannsynligvis ikke være tilnærmet edru igjen før 12 til 14 timer etter at hun slutter å drikke. Det kan altså ta svært lang tid før man er helt upåvirket etter å ha drukket. Vi opplever også alkoholpåvirkning veldig forskjellig. Her er det ulike ting som spiller inn, og også arv kan ha innvirkning på hvordan du opplever alkohol, sier Eriksrud.

LES OGSÅ: To ting påvirker fyllesyken mest

Alkohol kan gjøre vondt verre

Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, forklarer at det er veldig lite god forskning som kan forklare de ulike tingene som følger med bakrus.

- I all hovedsak så er ettervirkningene av alkohol bestemt etter hvor mye vi har drukket, hvor raske vi er til å omsette alkohol, eller hvor vant vi er til å drikke alkohol. Noen tåler alkohol bedre, og personer som er mer vant til å drikke har også vent organene sine til å tåle alkoholen bedre, sier han til KK.

Det er vanskelig å forklare hvorfor noen kan føle seg nedstemte i lang tid etter mye alkohol, men én faktor kan være hvordan vi generelt har det i livet.

- Det viser seg at alkohol er en effektiv angstfordriver. Det vet vi både fra egenerfaring og fra studier. Personer med angst kan oppleve at engstelsen går ned når de drikker alkohol. Men når det som hjelper går ut av kroppen, vil kroppen svare med å sette inn mer av det vi «behandlet» med alkoholen - altså mer nerver.

FESTSESONG: Nå i julen er det ofte mange fester og arrangementer der alkohol hører med. FOTO: NTB Scanpix
FESTSESONG: Nå i julen er det ofte mange fester og arrangementer der alkohol hører med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bramness forklarer at det er vanlig å våkne sent på natten med hjerteklapp etter vi har drukket mye. Andre vil derimot kunne ha en lenger reaksjon.

- Det kan være personer som er mer engstelig eller nedstemte i utgangspunktet. Alkoholen hjelper for eksempel mot angsten, men så reaktiveres den når alkoholen går ut av kroppen, kanskje til og med mer enn før.

Han sammenligner det med kvinner som får fødselsdepresjon: Har du slitt med depresjon tidligere, kan det øke sjansen for å få fødselsdepresjon. På samme måte er de som reagerer med engstelse når alkoholen går ut av kroppen ofte personer med grunnleggende engstelse.

LES OGSÅ: Nikotin, kaffe og alkohol kan øke angstsymptomer

Kan være et tegn

Hvor lenge denne nedstemtheten varer er individuelt, men hvis du opplever å ha det dårlig i mange dager etter du har drukket alkohol, mener Bramness det kan være et OBS-tegn.

- Dette gjelder generelt for alle reaksjoner vi får i løpet av livet. Har vi gjort en ting og merker at vi reagerte sterkt på det, avslører vi en sårbarhet som gjør at vi må være ekstra oppmerksomme.

Han understreker at i perioder det er mye drikking, for eksempel nå i julen og rundt nyttårsaften, kan flere få denne typen erfaringer. De som drikker sjeldent drikker seg kanskje fulle, og de som drikker ofte drikker kanskje enda mer enn de pleier.

LES OGSÅ: Er du usikker på om du drikker for mye?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer