Migrene

- Får flere anfall i uken

Christine Holten har prøvd alt, men har fortsatt flere migreneanfall i uken. Nå forsker norske leger på ny behandling.

MIGRENE: Christine Holten har hatt migrene over tjue år. Foto: Nora Lindtner.
MIGRENE: Christine Holten har hatt migrene over tjue år. Foto: Nora Lindtner. Vis mer
Publisert

Kortet er skrevet, kjolen strøket og neglene lakket. Alt er gjort klart før Christine skal til venninnens 40 årsdag, høsten 2023.

Hun har gledet seg lenge. Gledet seg til å ikke se syk ut, bare kose seg med god mat og venner.

Men når hun våkner den dagen kjenner hun det umiddelbart. Den trykkende og gjenkjennelige smerten mot tinningen.

«Å, nei».

Christine lukker øynene, tenker på alle gangene hun har måttet avlyse. Gang på gang. Hvordan hun alltid må legge til: «Med forbehold om at hodet holder».

«Er det sånn her resten av livet mitt skal være?»

En gul dag

- Når man nesten alltid må avlyse, så får man til slutt litt sånn rare tanker: «Tror de meg nå? Eller tenker de jeg bare ikke gidder?» Også får man dårlig samvittighet...

KK møter Christine Holten (43) på kafé i Lørenskog, januar 2024. Her summer det av stemmer, klirrende bestikk og melk som steames.

Litt bråkete, men det går bra, forsikrer Christine, selv om hun har en gul dag i dag.

Hun drar frem mobilen og viser en kalender dekket med grønne, gule og røde dager. Grønne dager betyr mild hodepine, mens på røde dager må hun ligge rett ut.

- Så du har vondt i hodet i dag?

- Ja, men jeg klarer å være oppe og gå nå, for jeg vet jeg kan slappe av når jeg kommer hjem. Men smerten gjør meg sliten og tung i kroppen.

Romerikes Blad omtalte saken først.

Ble kronisk

Christine var tjue år gammel da hun fikk migrene. Hun skjønte det med en gang, for det var ikke den diffuse hodepinen hun hadde kjent før. Denne smerten var brå og tydelig konsentrert i tinningen og øyet, som gradvis flyttet seg over til den andre siden og la seg som et belte rundt hodet.

Hun fikk anfall et par ganger i uka, men klarte å fungere i hverdagen med anfallsmedisinene, triptanter. Fortsatte å kjøre på med livet, studier og jobb.

Men så var det en periode i 2013. Christine jobbet som kontaktlærer for en førsteklasse på barneskolen, og hadde akkurat fått sitt andre barn. En liten jente som sov dårlig. Det var en periode med lite søvn og mye stress. Christine spiste tabletter som bare det, ble dårligere og dårligere.

Til slutt hadde hun over femten dager med anfall i måneden, og migrenen hadde blitt kronisk.

- Jeg stoppet aldri opp og tok en ordentlig pause, sier hun.

- Fikk aldri roet helt ned. Og jeg visste heller ikke at jeg måtte ta en pause med anfallsmedisinene, så det ble en ond sirkel.

Nye medisiner

Christine har prøvd det meste av behandling mot migrene. Antidepressiver, betablokkere, epilepsimedisiner og botulinumtoksin. Ingenting har fungert.

Ikke før etter 2018, da en helt ny type medisin fikk markedsføringstillatelse i Norge. Disse kalles CGRP-hemmere, og er med de første medisinene som virker forebyggende og spesifikt mot migrene.

- Jeg merket effekten med en gang, ble helt lett i hodet, det var det rareste, sier Christine.

Etter dette ble anfallene mildere og sjeldnere. Christine blomstret, hadde det skikkelig fint på jobb i nesten ett år, før hun ble mer og mer sliten, og anfallene kom krypende tilbake.

Hun prøvde to lignende medisiner fra samme medikamentgruppe, men de virket ikke. Christine var tilbake der hun startet. En skikkelig nedtur.

Nytt verktøy

Men det finnes håp.

I 2023 publiserte forskere fra Norsk senter for Hodepineforskning (NorHead) en studie som så på hvilke medisiner som best forebygger migrene hos personer i Norge.

Ved å benytte data fra Reseptregisteret fant de at kolesterolsenkende medisiner (statiner) hadde bedre forebyggende effekt enn betablokkere, som i dag er førstevalget som forebyggende behandling ved migrene.

Studien ble publisert i European Journal of Neurology i september i fjor.

- Denne studien viser at billige medisiner som statiner kan ha god forebyggende effekt ved migrene, sier Lise Rystad Øie, overlege i nevrologi ved St. Olavs hospital og postdoktor ved NorHead.

OVERLEGE: - Det er store kostnader knyttet til migrene, så det å finne rimelige behandlingsalternativer er av stor betydning for pasientene, men også det norske helsevesenet, sier Lise Rystad Øie. Foto: Jarle Hvidsten.
OVERLEGE: - Det er store kostnader knyttet til migrene, så det å finne rimelige behandlingsalternativer er av stor betydning for pasientene, men også det norske helsevesenet, sier Lise Rystad Øie. Foto: Jarle Hvidsten. Vis mer

Utover at statiner er relativt billige medisiner, har de vært i bruk i mange år, og leger har derfor god kunnskap om bivirkninger og langtidseffekter.

- Statiner er en trygg medisin som tolereres av de aller fleste. De kan dessuten forskrives av fastleger som gjør det enkelt for pasienter å få tilgang på dem.

Å kunne velge mellom forskjellige medikamenter med ulike virkningsmekanismer kan være avgjørende for å finne rett migrenebehandling hos den enkelte, påpeker Øie.

- Hos noen må man kombinere flere behandlinger for å komme til mål. Et medikament til i verktøykassen er derfor av stor nytte.

Ny klinisk studie

Men for å kunne vite om statiner faktisk er effektiv mot migrene, trengs det kliniske studier.

I løpet av våren 2024 håper Øie å være i gang med to nye studier som skal undersøke om statiner er effektive mot både episodisk og kronisk migrene.

- Dette er store og nokså ressurskrevende kliniske studier, og det vil ta tid å inkludere tilstrekkelig med deltakere. Vi håper å kunne gi et svar på om statiner kan forebygge migrene i løpet av 2027, sier hun.

Christine synes det er fint at de forsker på migrene, men tror statiner er en behandling for dem som ikke har kommet så langt som henne i sykdomsforløpet.

- Enda viktigere er at de forsker på medisiner som virker direkte mot migrene, mener hun.

La oss oppklare prevensjonsmyter! Gynekolog Siri Kløkstad fra «Sex og Samfunn», svarer på om tiltrekningen man har til mennesker forandrer seg ved bruk av prevensjon. Video: Nora Bakketun Vis mer

En boble

I oktober 2021 klarte ikke Christine å jobbe mer. Av ukjent grunn økte migrenen og livet ble snudd på hodet.

Nå har hun anfall en til to dager i uka som varer opp til to døgn. Noen dager klarer hun verken å ligge eller å stå, vaker bare rundt i huset. Andre dager ligger hun rett ut, får vondt i hofter og rygg, som en dame på 80 år.

Men så har hun bedre dager hvor hun står opp med jentene sine, og kan ta seg en rolig tur på dagen, før hun må legge seg igjen.

- Jeg prøver å legge meg mer på sofaen, ha litt svak lys og lyd på fra TV-en, for jeg er så lei av det soverommet. Hater å ligge i det mørket, det er bare skikkelig trist.

Slik har livet vært de siste årene, og det er ikke bare venninnens 40-årslag hun har gått glipp av, men også middag hos familien første juledag, utallige kafémøter med venner, men også yngste datterens tiårsdag.

Den var planlagt i lang tid og skulle feire den på Freias sjokoladefabrikk, forteller Christine. Men så fikk hun et anfall i løpet av natten, skjønte i det samme hun våknet at også denne merkedagen ville hun gå glipp av.

«Hva gjør de nå?» lå hun og tenkte i senga. Kjente på nederlaget, oppgittheten. En tristhet over alt hun ikke lenger får være del av.

Håper

Da hun var yngre var det full fres hele dagen. Sykling, fotball og venner. Christine husker det nesten ikke lenger, føler hun snakker om noen andre når hun forteller. For så lenge har migrenen tatt en stor bit av livet hennes.

- Jeg var skikkelig glad i jobben min, kollegaene og alle de søte elevene. Det var verdens beste arbeidsplass, og jeg savner å bety noe for noen, å gi noe ekstra.

Men til tross sykdommen føler Christine seg også heldig. For hun har et fantastisk nettverk. En mann som kjører henne dit hun skal. Venninner som stiller opp, og en familie som hjelper til.

Og hun har ikke gitt opp håpet heller. Hun håper at legemiddelet Eptinezumab (Vyepti), det nyeste godkjente preparatet innen CGRP-hemmere som hun ennå ikke har prøvd, skal fungere.

Eller at det kommer en annen behandling i fremtiden som vil hjelpe, og hun kan bli i hvert fall litt bedre. Kanskje jobbe litt igjen, og gjøre noe som er nyttig for noen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet