Å spise litt for mye i blant er ikke uvanlig, og både trøstespising og stresspising er kjente fenomener. Men å alltid være litt for full i magen er ikke noe særlig, og for mange kan det videre gi dårlig samvittighet og etter hvert ende i en ond sirkel.
Det kan ligge mange årsaker bak om du hele tiden føler for noe å tygge på. Både fysiske og følelsesmessige.
- Hjernens appetittsenter er den overordnede sjefen når det kommer til reguleringsmekanismen for inntak av mat og drikke. Sjefen befinner seg under fremre del av hjernen og heter hypotalamus. Metthets- og sulthetssenteret er lokalisert her, og reagerer på peptider og hormoner som videre sender signaler til resten av hjernen om når vi skal slutte å spise, forklarer Malén Gudbrandsgard, som ernæringsfaglig rådgiver med bachelor i ernæring.
Hun forklarer videre at insulin og leptin er de hormonene som har mest å si for apetitten vår. De forteller hjernen vår hva vi trenger mer av slik at vi får lyst på nettopp det.
- Hormonene jobber tett sammen og utfyller hverandre som oftest svært bra, men i noen tilfeller svikter disse kontrollmekanismene som for noen kan resultere i overspising.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger