
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Når vi går i butikken for å handle mat vet de fleste av oss at vi bør styre unna ulike godterier og sjokolade. Vi vet at vi bør holde oss unna tradisjonell junkmat som pizza, godteri og pommes fritt.
Men vet vi at leverposteien eller kjøttpålegget vi plukker opp fra kjøttdisken faktisk kan være noe annet enn kjøtt? At disse matvarene kan være så hardt behandlet at de rett og slett er ødelagt? Og at det er god grunn til å stille spørsmål ved en rekke matvarer som markedsføres som sunne med mindre fett og mer fiber?
- Det er en del produkter som finnes i både prosesserte og ultraprosesserte utgaver. Det kan være kjøttprodukter som pølser og kjøttpålegg, sier Marit Kolby, høyskolelektor i matvitenskap og ernæringsbiologi ved Oslo Nye Høyskole.
Hun er aktuell med boka «Hva og når skal vi spise?» hvor hun blant annet tar for seg farene ved å spise ultraprosessert mat.
Ifølge Kolby er det i dag mange gode studier som viser en sammenheng mellom ultraprosessert mat og en rekke helseproblemer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger