Koke pasta

Feilen «alle» gjør når de koker pasta

Og vi som trodde vi hadde gjort det rett i alle år.

PERFEKT PASTA: Godt blir det uansett, men med disse enkle knepene skal pastaen bli enda bedre. FOTO: NTB
PERFEKT PASTA: Godt blir det uansett, men med disse enkle knepene skal pastaen bli enda bedre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

KK har tidligere skrevet om hvor viktig det er å ikke spise rester av pasta eller ris som har vært lagret i romtemperatur over et visst antall timer.

Ja, under de rette forholdene kan bakterievekst faktisk gjøre pastarestene dødelig – noe en mor i Belgia fikk erfare i 2003 da hun serverte sine barn pastasalat på en piknik. To dager senere spiste familien restene, etter å ha oppbevart dem i et for varmt kjøleskap. Alle ble syke og det yngste barnet døde.

Men selv om det heldigvis hører til sjeldenhetene at håndtering av pasta er helseskadelig, er det noen enkle pastatriks du bør kjenne til, for at den italienske retten virkelig skal komme til sin rett - når det kommer til smak.

Hverdagsrett på repeat …

De fleste av oss gjør som vi pleier når vi skal koke pasta: koker opp vannet, oppi med en klype salt, en skvett olje og så pastaen …

Men vent litt. Allerede her har det sneket seg inn en tabbe som veldig mange gjør.

Det svenske magasinet allas.se skrev nylig om den svenske mesterkokken og youtuberen Filip Poon, som ble et kjent fjes i 2015, da han deltok i programmet «Sveriges Mästerkock». Poon har eget program på TV-kanalen «Godare», og det er her han kommer med rådet som skal gi den aller beste pastaen, skriver også Aftonbladet.

Enkelt triks

Og trikset? Det er å ikke ha olje i vannet. Poon begrunner påstanden slik:

– Jeg ser altfor mange kokker som heller i en skvett olivenolje eller rapsolje. Dette for å hindre at vannet koker over, slik det gjør iblant. Men det kan man løse gjennom å kontrollere varmen. Heller man i olje i pastavannet ødelegger man ofte hele retten, mener Flip Poon.

I programmet forklarer han at når man siden heller av vannet, har oljen lagt seg som en hinne utenpå pastaen og gjort den glatt, noe som hindrer sausen og alle smakene i å feste seg. Istedenfor støter pastaen bort all den fine, fyldige sausen.

– Så dropp ganske enkelt oljen når du koker pasta, råder Poon.

I saken får Poon støtte for sitt syn. Sjefredaktør i svenske Matmagasinet, Maud Onnermark, sier at hun ikke kunne vært mer enig, og har dessuten et annet triks i ermet:

– Jeg bruker ikke olje i pastavannet. Istedenfor bruker jeg rikelig med salt.

MAJONES: Mesterkokk Hellstrøm viser KKs lesere hvordan han lager sin fantastiske hjemmelagede majones. Perfekt til waldorfsalat. VIDEO: Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm. Vis mer

Flere tips

Onnermark kommer med ytterligere to tips til hvordan koke den aller beste pastaen. Mange gjør nemlig ifølge Onnermark feilen å servere pasta og saus hver for seg.

– Den nykokte pastaen skal blandes med sausen før servering. Det blir så mye bedre når pastaen får suge opp smakene fra sausen.

Det andre rådet hennes er å spare en skvett av kokevannet og helle i sausen. På den måten blir retten både fyldigere og bedre, ifølge Onnermark.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer