MIDDAG UTEN KJØTT: Hvem trenger vel kjøttdeig når du kan lage Trine Sandbergs nydelige pasta med tomatsaus.  Foto: Trines matblogg
MIDDAG UTEN KJØTT: Hvem trenger vel kjøttdeig når du kan lage Trine Sandbergs nydelige pasta med tomatsaus. Foto: Trines matblogg Vis mer

Middag Uten Kjøtt

Fem middager som er like gode uten kjøtt

Det trenger ikke være vanskelig å velge vegetar.

KK.NO: Selv om du kanskje ikke planlegger å bli vegetarianer, så er det sunt for både deg og miljøet om du innimellom lar noen middager være uten kjøtt. 

Forskning viser at et kosthold med mye rødt- og bearbeidet kjøtt, kan være negativt for helsen. 

Blant annet viste en nylig publisert rapport fra Verdens helseorganisasjon, at det kan føre til kreft i tarmen.

Og vegetarmiddager trenger ikke bety at du må snu opp ned på alle vanene dine.

Her får du fem forslag til middager vi mener er like gode uten kjøtt:

LES OGSÅ: Vegetarianere lever lenger

Tomatsuppe

Mange har vokst opp med tomatsuppe med pølsebiter, som fast repertoar på middagsbordet. Men, suppen blir sunnere og like mettende og barnevennlig uten. 

Lag den for eksempel med makaroni eller pasta, eller mer næringsrikt og mettende med egg eller kikerter. 

Prøv for eksempel denne oppskriftenhjemmelaget tomatsuppe:
(4 porsjoner)
4 sjalottløk
2 hvitløkbåter
8 store modne tomater
3 ss olivenolje
1 l grønnsakbuljong (2 terninger)
2–3 laurbærblader
1–2 dl kremfløte
1 klype kajennepepper
frisk timian eller persille
pepper
salt

1. Skrell og hakk løk og hvitløk. Skyll tomatene og skjær i mindre biter. Skyll og hakk krydderurter.
2. Stek løken raskt i olje til den er myk og blank. Tilsett tomater, og la dem steke med i ca. 2 minutter.
3. Tilslett buljong, laurbærblader og krydder, og la suppen koke i ca. 20 minutter.
4. Tilsett hvitløk. Ta opp laurbærbladene, og kjør suppen glatt med en stavmikser.
5. Rør inn fløte og en klype kajennepepper. Smak til suppen, og server med crème fraîche eller rømme og urter. Ferskt brød er godt til.

LES OGSÅ: Tomatene du bør velge

TOMATSUPPE UTEN KJØTT: Sett skåler med for eksempel pasta, egg og kikerter på bordet og la alle tilsette det de vil i suppen.  Foto: Allers
TOMATSUPPE UTEN KJØTT: Sett skåler med for eksempel pasta, egg og kikerter på bordet og la alle tilsette det de vil i suppen. Foto: Allers Vis mer

Omelett

Denne kjappe hverdagsklassikeren som kanskje oftest lages med skinke og ost, er lett å gjøre til en like god og mettende vegetarmiddag. 

- I mitt hode er brødskiver med for eksempel en god omelett på en helt super middag. Du trenger jo egentlig ikke brød en gang. Du kan helt fint spise omelett alene med for eksempel en god salat ved siden av til middag. Dette spiste vi masse av i barndommen, har Marit Røttingsnes Westlie, som har bloggen Fru Timian, tidligere fortalt til KK.no.

Varm smør eller rapsolje i en stekepanne på medium varme. Bruker du smør, skal du vente til det har sluttet å bruse før du heller røren i.

Cirka 1/2 kopp omelettrøre er passe til én porsjonsomelett. Straks røren begynner å sette seg ved kantene, etter cirka 30 sekunder, tar du en stekespade og skyver røren forsiktig innover mot midten, slik at den ustekte røren i midten får rent utover mot kantene for å bli stekt.

Gjenta dette 8-10 ganger. Løft pannen rundt for å få all røren til å renne ut i kantene og bli stekt. Dette tar cirka 1 1/2 minutt.

Når det bare er et tynt lag røre igjen på toppen som ikke har stivnet, heller du over ost, spinatblader, cherrytomater, paprika, gul løk, rødløk, urter eller små biter av dampet brokkoli over den ene halvdelen av omeletten. 

Brett så halvdelen uten fyll forsiktig over med stekespaden og la omeletten ligge i 15 sekunder, før du forsiktig har den over på en asjett.

LES OGSÅ: Så mange egg kan du spise

OMELETT UTEN KJØTT: Denne grønne omeletten er en perfekt kjapp vegetarmiddag. Foto: All Over Press
OMELETT UTEN KJØTT: Denne grønne omeletten er en perfekt kjapp vegetarmiddag. Foto: All Over Press Vis mer

Pizza

Dette er helgemat for mange, men med en grov bunn og sunn topping, kan pizza være en fin hverdagsmiddag. 

Gjør det enkelt og lag en margherita med ost og tomatsaus, eller topp for eksempel pizzaen med pinjekjerner, oliven, rødløk, sopp, grønn paprika, cherrytomater eller salatbladet. 

Tomatsausen er dessuten en ekstra grunn til at pizza kan regnes som sunn mat.

- Tomat regnes også som den beste kilden til en av naturens mest effektive antioksidanter, «lykopene», har klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør tidligere sagt til KK.no.

Aller best blir det om du lager den selv, prøv for eksempel Sundførs oppskrift på pizzasaus:

1 stor løk i biter
1 reven gulrot
3 bokser hermetiske tomater
2-3 finhakkede hvitløksfedd
tørkede urter etter smak
aslt, pepper og litt sukker

Småstek løk og gulrot i god olivenolje på svak varme til det blir gyllent og mykt. Tilsett hermetiske hakkede tomater og hvitløk - smak til med urter, salt, pepper og litt sukker for å få frem sødmen.

La alt småkoke under lokk i minst 1 time. Foretrekker du en jevn saus kan du gå over med stavmikser.

LES OGSÅ: Pizzabunn av rotgrønnsak!

PIZZA UTEN KJØTT: Topp den med alle dine grønnsaksfavoritter. Foto: Shutterstock / svariophoto
PIZZA UTEN KJØTT: Topp den med alle dine grønnsaksfavoritter. Foto: Shutterstock / svariophoto Vis mer

Grønnsaksgryte

Du forbinder kanskje gryteretter med kjøtt og selv om dette ikke er en opplagt vegetarrett, kan den fint lages uten biff eller kjøttdeig.  

Marit Røttingsnes Westlie, har tidligere delt denne oppskriften på grønnsaksgryte på KK.no:

Dette trenger du: 
4 fedd hvitløk
3-4 cm fersk ingefær
2 ss olivenolje 
2 små løk
1 rød chili
2 ts chilipaste (kan sløyfes)
3 gulrøtter
1-2 skiver kålrot 
6 poteter 
2 små pastinakker 
2 bokser kokosmelk 
½ squash
½ rød paprika
1 gul paprika 
½ brokkoli
1 bunt asparges 
salt 
pepper
Kokt ris til servering 

Slik gjør du: Skrell hvitløken og ingefæren og riv dem på den fine siden av rivjernet og ha det i en stor kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter mens du skjærer løken i tynne skiver og finhakker chilien. Hvis du ikke vil ha med frøene, skraper du dem bort med en teskje før du hakker den opp. Ha det i kasserollen sammen med chilipasten, hvis du bruker. Rør det sammen.

Kilde: frutimian.no

LES OGSÅ: Tre grønnsaker du alltid bør spise

Gryterett uten kjøtt: Bare masse sunne grønnsaker! Foto: Fru Timian
Gryterett uten kjøtt: Bare masse sunne grønnsaker! Foto: Fru Timian Vis mer

Pasta med tomatsaus

Som et lettere, sunnere og mer raffinert alternativ til pasta bolognese, dropp kjøttet og lag en enkel tomatsaus full av helsebringende antioksidanter. 

PASTA UTEN KJØTT: Italiensk middag på bordet.  Foto: Trines matblogg
PASTA UTEN KJØTT: Italiensk middag på bordet. Foto: Trines matblogg Vis mer

Prøv for eksempel denne oppskriften på pasta med tomatsaus fra Trine Sandberg, som står bak matbloggen Trines matblogg:


1 liten løk, finhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
1/2 dl olivenolje
2 bokser Mutti hermetiske tomater
1/2 ts sukker
salt og pepper
frisk basilikum, grovt hakket
4 porsjoner pasta, kokt etter anvisningen på pakken
1-2 dl av pastavannet
Parmesan

Fres løken i olivenoljen på middels varme, til løken er blank og myk, men uten at den tar farge. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden, og la den surre med. Tilsett de hermetiske tomatene og la sausen stå å småkoke uten lokk i 15-30 minutter. Smak til med sukker, frisk basilikum, salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet, men ta vare på 1-2 dl. Bland sammen sausen og den ferdigkokte pastaen, og spe med pastavannet til du får en fin konsistens på pastaretten din. Topp retten med flaket parmesan og noen friske basilikumblader og server umiddelbart. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: