Poteter:

Fem ting du kanskje ikke visste om poteter

Noen poteter bør du faktisk ikke ta med deg hjem fra butikken.

POTETER: Poteten er en rotfrukt som skal oppbevares kjølig og mørkt. FOTO: NTB Scanpix
POTETER: Poteten er en rotfrukt som skal oppbevares kjølig og mørkt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kan skryte på oss en lang historie som drevne potetdyrkere, men de senere årene har mange assosiert poteter med stivelse og blodsukkerstigning.

Den største lavkarbobølgen er nok forbi, men et økt fokus på hvilke karbohydrater som er best for kroppen gjør nok at noen fortsatt er småskeptiske til poteten. Det trenger du ikke være, mener Cathrine Øverås Frisvold, som er ernæringsfaglig rådgiver i Frukt.no.

Men noen poteter skal du faktisk holde deg langt unna.

- For mye lys gjør at poteten utvikler stoffer som kalles glykoalkaloider. Mest kjent er solanin, et naturlig giftstoff som poteten utvikler for å beskytte seg mot insekter, sopp og andre skadegjørere. Solanin kan føre til magesmerter, hodepine og kvalme, og er giftig for oss i store mengder.

- Lys øker også produksjonen av klorofyll i poteten, noe som gjør at den blir grønn. Dersom hele eller deler av poteten er blitt grønn kan dette tyde på at poteten har vært utsatt for mye lys og dermed inneholder solanin. Dersom poteten har blitt grønn bør du derfor kaste den, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Restematen du ikke bør spare på

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer