Poteter:

Fem ting du kanskje ikke visste om poteter

Noen poteter bør du faktisk ikke ta med deg hjem fra butikken.

POTETER: Poteten er en rotfrukt som skal oppbevares kjølig og mørkt. FOTO: NTB Scanpix
POTETER: Poteten er en rotfrukt som skal oppbevares kjølig og mørkt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kan skryte på oss en lang historie som drevne potetdyrkere, men de senere årene har mange assosiert poteter med stivelse og blodsukkerstigning.

Den største lavkarbobølgen er nok forbi, men et økt fokus på hvilke karbohydrater som er best for kroppen gjør nok at noen fortsatt er småskeptiske til poteten. Det trenger du ikke være, mener Cathrine Øverås Frisvold, som er ernæringsfaglig rådgiver i Frukt.no.

Men noen poteter skal du faktisk holde deg langt unna.

- For mye lys gjør at poteten utvikler stoffer som kalles glykoalkaloider. Mest kjent er solanin, et naturlig giftstoff som poteten utvikler for å beskytte seg mot insekter, sopp og andre skadegjørere. Solanin kan føre til magesmerter, hodepine og kvalme, og er giftig for oss i store mengder.

- Lys øker også produksjonen av klorofyll i poteten, noe som gjør at den blir grønn. Dersom hele eller deler av poteten er blitt grønn kan dette tyde på at poteten har vært utsatt for mye lys og dermed inneholder solanin. Dersom poteten har blitt grønn bør du derfor kaste den, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Restematen du ikke bør spare på

GIFTIG STOFF: Lys og varme bidrar til økt nivå av solanin i poteten, og da skal de ikke spises. FOTO: NTB Scanpix
GIFTIG STOFF: Lys og varme bidrar til økt nivå av solanin i poteten, og da skal de ikke spises. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gir bitter smak og magevondt

Dette bekrefter også Tor J Johansen, som er forsker ved Norsk Institutt for biokøkonomi (Nibio).

- Om knollen får lys så spirer den om det er over fire grader celsius, og den blir grønn. Det grønne er ikke giftig - de grønne er klorofyll som alle planter trenger for å vokse. Men grønnfargen indikerer at det er kommet lys på poteten, noe som kan øke nivået av solanin, forklarer han.

- Solanin er ikke farlig i små mengder, men kan gi ubehag og det smaker bittert.

Ved et høyt inntak av solanin kan det i alvorlige tilfeller oppstå skader på nervesystemet.

Stoffet solanin finnes også i de grønne groene og i planten ellers når den vokser, men knollen er altså vanligvis spiselig når vi tar den med hjem fra butikken. Fordi lysene i butikklokaler kan være sterke, har det imidlertid vært rapportert om en del grønne poteter i butikkhyllene, og de bør du altså ikke ta med deg hjem. Solaninet vil da i hovedsak samle seg under de grønne flekkene i skallet.

- Du kan skjære det bort, om du må spise den poteten, sier Johansen, men påpeker at den som hovedregel ikke skal brukes.

Du vil også kjenne det godt på smaken om du spiser en dårlig potet.

- Hvis du spiser en rå og grønn potet så vil du kjenne at det smaker mye bitrere.

Det er de potetene som er børstet eller vasket, samt de med tynt skall som er mest utsatt for lyset. Jo høyere temperatur jo fortere vil også innholdet av solanin øke.

LES OGSÅ: Bør du kaste flekkete poteter?

Tåler vasken dårlig

Frisvold forteller oss hvordan poteten bør oppbevares, slik at den hverken blir grønn eller dvask.

- Poteter bør lagres mørkt og kjølig. Optimal temperatur er fem til seks grader, men kjøleskaptemperatur går fint. Vaskede poteter fra butikken holder seg i et par uker dersom de lagres riktig.

Holdbarheten reduseres kraftig når poteten har vært i kontakt med vann og uvaskede poteter har mye lenger holdbarhet, men de finner vi sjeldent i vanlige matbutikker, sier hun.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mugg på mat

MINDRE BLODSUKKERSTIGNING: Visste du at kalde poteter gir mindre stigning i blodsukkeret enn varme? FOTO: NTB Scanpix
MINDRE BLODSUKKERSTIGNING: Visste du at kalde poteter gir mindre stigning i blodsukkeret enn varme? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan gjenopplives

Hvis poteten ikke er grønn, men har groer og spirer kan dette skjæres bort. Er den kun blitt litt slapp finnes det råd.

- Poteter som bare er blitt slappe og myke kan faktisk gjenopplives. Poteter er levende varer som inneholder mye vann, og under lagring kan mye av vannet fordampe. Da kan det hjelpe med et kaldt vannbad før bruk. Dersom du skal bruke poteten i suppe, mos eller stappe kan den derimot brukes som den er.

Sunt og mettende

Hun mener at poteten, stadig med unntak av de grønne, er noe vi bør ha på middagsbordet med jevne mellomrom.

- Poteten har fått et ufortjent dårlig rykte med lavkarbotrenden på grunn av innholdet av stivelse. Stivelse er en form av karbohydrater vi finner i for eksempel potet, pasta og ris, forklarer Frisvold.

Selv om stivelsen mangler den søte sukkersmaken, vil den oppføre seg på samme måte i kroppen. Samtidig er det mye annet poteten er godt for og derfor er den like fullt å regne som en sunn rotfrukt. For det første spises den sjeldent alene og det er godt nytt for den som helst styrer unna de hvite karbohydratene.

- Potet som spises sammen med annen protein- og fettholdig mat øker blodsukkeret i mindre grad enn om poteten spises helt alene, forklarer hun.

LES OGSÅ: Gir du hunden middagsrestene dine?

Kalde versus varme poteter

Dessuten inneholder poteten vitamin C, er rik på kalium og kostfiber og den gir god metthetsfølelse.

Er du opptatt av karbohydratene bør du spise poteten kald, men etter varmebehandling. Når ris, pasta, poteter og andre stivelsesrike matvarer kjøles ned blir noe av stivelsen resistent, noe som betyr at den ikke brytes ned og tas opp i tynntarmen.

- Derfor vil en kald potetsalat gi mindre blodsukkerstigning enn en varm potetstappe.

LES OGSÅ: Maten du kan spise etter at de har gått ut på dato

LES OGSÅ: Fem grønnsaker du bør spise hver uke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer