Festrøyk:

Festrøyk øker risikoen for sykdom og død

Ekspertene tror mange undervurderer risikoen.

FARLIG MED FESTRØYK: Jo mer du røykere, jo større er helserisikoen, men det er heller ikke mye som skal til. FOTO: NTB Scanpix
FARLIG MED FESTRØYK: Jo mer du røykere, jo større er helserisikoen, men det er heller ikke mye som skal til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om det er langt færre nordmenn som røyker daglig enn for bare noen få år siden, er det få som helt dropper festrøyken. Den har imidlertid vist seg å være langt farligere enn mange kanskje tror.

Maja-Lisa Løchen, hjerteforsker og professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, har ledet en studie på nordmenns røykevaner, som del av Tromsøundersøkelsen.

Litt over 7000 deltok i studien og av dem var omkring 7 prosent av-og-til-røykere, eller festrøykere. Sistnevnte ble sammenliknet med ikke-røykerne og viste seg å ha betydelig større risiko for å dø av sykdom de neste årene.

- Vi så da at i løpet av 14 år hadde av-og-til-røykerne 38 prosent større risiko for å dø av sykdom, forteller Løchen og legger til at med av-og-til-røykere menes alle som røyker, men ikke anser seg som faste røykere.

LES OGSÅ: Snuser for å holde vekten nede

Bare litt røyk er farlig

Dette høres kanskje mye ut, men Løchen er ikke overrasket over resultatet. Det er ikke gjort veldig mye forskning på festrøyken, men at bare litt røyking er farlig er ikke ny viten.

For eksempel viste en stor norsk studie fra 2005 at mennesker som røyker mellom én og fire røyk om dagen har nesten tre ganger så høy risiko for å dø som ikke-røykere. KK.no har tidligere skrevet om at røyken er farligere for kvinner når det gjelder risiko for å få hjerteinfarkt.

- Festrøyking ser ut til å være enda farligere for kvinner enn for menn, selv om våre analyser er noe usikre der fordi gruppene blir små. Vi vet at kvinner tåler røyken enda dårligere, spesielt når det gjelder risiko for hjerteinfarkt, sier Løchen.

I slutten av 2016 konkluderte også amerikanske forskere med at festrøykere har så mye som 64 prosent større risiko for å dø tidlig som ikke-røykere.

Løchen tror mange undervurderer risikoen ved å røyke når det ikke skjer hver dag, og mener det er viktig at informasjon om helserisikoen kommer ut til folk. Mens antallet dagligrøykere har gått betydelig ned de senere årene, er det nemlig langt færre som stumper festrøyken. I løpet av de ti årene mellom 2006 til 2016 ble antallet daglige røykere i Norge halvert, viser tall fra SSB. På samme tid har tallet på festrøykere holdt seg nesten helt rolig.

- I dag er rundt 12 prosent daglige røykere. I 2006 var 10 prosent av-og-til-røykere, mens det var 9 prosent i 2016. Det tallet har holdt seg ganske stabilt, sier Løchen.

LES OGSÅ: - Å bråslutte å røyke er smartest, sier suksessforfatter

Ødelegger blodårene

Hun får støtte av Serena Tonstad, som er overlege ved seksjon for preventiv kardiologi ved Oslo universitetssykehus.

- Blant de som røyker på fest tenker de fleste ikke engang på seg selv som røykere, men røyker du på fest så er du en røyker, påpeker hun.

- Det som skjer når du tar en røyk er at beskyttende celler rundt blodårene våre ødelegges og dør. Det gjør at blodårene får vanskelig for å utvide seg, forklarer hun.

Dette igjen ødelegger for blodsirkulasjonen og øker blant annet risikoen for blodpropp.

Ifølge Tonstad kan risikoen for hjertesykdom øke med hele 50 prosent hos festrøykere kontra ikke-røykere.

Hun påpeker at det fortsatt er farligere å røyke hver dag enn å kun røyke i helgen, og jo flere røyk jo større risiko utgjør røyken for helsa.

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Hjerterisikoen reverseres

Den gode nyheten er at det å slutte helt å røyke har svært gode helseeffekter. Spesielt vil hjertehelsen bli langt bedre kort tid etter at du har sluttet.

- Effekten beror på type sykdom. Røyk øker risikoen for kreft i flere organer, og om du slutter å røyke så vil risikoen slutte å øke, men den risikoen du allerede har opparbeidet deg vil ikke forsvinne, sier Løchen.

- Når det gjelder hjerte- og karsykdom vil den risikoen som er forårsaket av røyk bli langt lavere i løpet av få år, fortsetter hun.

- Etter ett år er risikoen for hjertesykdom redusert med 50 prosent, og etter fem år er den borte, ifølge Tonstad.

LES OGSÅ: - Et hjerteinfarkt beskrives av noen som en følelse av at en elefant sitter på brystet deres

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer