Festrøyk:

Festrøyk øker risikoen for sykdom og død

Ekspertene tror mange undervurderer risikoen.

FARLIG MED FESTRØYK: Jo mer du røykere, jo større er helserisikoen, men det er heller ikke mye som skal til. FOTO: NTB Scanpix
FARLIG MED FESTRØYK: Jo mer du røykere, jo større er helserisikoen, men det er heller ikke mye som skal til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om det er langt færre nordmenn som røyker daglig enn for bare noen få år siden, er det få som helt dropper festrøyken. Den har imidlertid vist seg å være langt farligere enn mange kanskje tror.

Maja-Lisa Løchen, hjerteforsker og professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, har ledet en studie på nordmenns røykevaner, som del av Tromsøundersøkelsen.

Litt over 7000 deltok i studien og av dem var omkring 7 prosent av-og-til-røykere, eller festrøykere. Sistnevnte ble sammenliknet med ikke-røykerne og viste seg å ha betydelig større risiko for å dø av sykdom de neste årene.

- Vi så da at i løpet av 14 år hadde av-og-til-røykerne 38 prosent større risiko for å dø av sykdom, forteller Løchen og legger til at med av-og-til-røykere menes alle som røyker, men ikke anser seg som faste røykere.

LES OGSÅ: Snuser for å holde vekten nede

Bare litt røyk er farlig

Dette høres kanskje mye ut, men Løchen er ikke overrasket over resultatet. Det er ikke gjort veldig mye forskning på festrøyken, men at bare litt røyking er farlig er ikke ny viten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.