Fettlever

Fettlever er vanligere enn du tror

Fettlever er gjerne forbundet med et stort inntak av alkohol, men kan ha flere årsaker enn det, og forekomsten øker.

FETTLEVER: Forekomsten av fettlever øker i takt med at vi spiser mye fett og sukker, og drikker mer alkohol.  Foto: NTB Scanpix
FETTLEVER: Forekomsten av fettlever øker i takt med at vi spiser mye fett og sukker, og drikker mer alkohol. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skilles mellom alkoholisk fettlever og ikke-alkoholisk fettlever, og mens fettlever forårsaket av alkohol nok er den farligste formen, kan du få fettlever uten å røre en eneste dråpe alkohol. 

- Det viser seg at det er større risiko for utvikling av alvorlig leversykdom når det er alkohol som står bak. Alkohol påvirker både tarmen og leveren negativt, og reduserer leverens evne til å uskadeliggjøre skadelige stoffer, forteller Mette Vesterhus, spesialist i indremedisin ved Haukeland Universitetssykehus. 

Ikke-alkoholisk fettlever har på sin side stor sammenheng med diabetes type 2 og med overvekt, men årsaken til fettlever kan være sammensatt. I dag har 1 av 5 unge voksne i USA fettlever, mens Norge følger etter, forteller Vesterhus.  

- Det øker på. Ser vi på tallene fra USA har forekomsten doblet seg de siste ti årene. 

LES OGSÅ: Mange tyr til flaska under stress

Overskudd av sukker legger seg som fett i leveren 

Og et usunt kosthold med mye kalorier, fett og sukker er viktigste årsak til det. Samtidig øker også alkoholkonsumet vårt. 

- Det meste av maten vi spiser absorberes i tarmen, og sendes først til leveren før det fordeles rundt i kroppen. Dersom vi spiser mer enn vi forbruker over tid så vil vekten øke. Dette vil også sette leveren i en posisjon hvor den må transportere mye fettstoffer, og dette kan medføre at fettet hoper seg opp i levercellene, forteller klinisk ernæringsfysiolog Vegard Lysne. 

- Det er denne fettansamlingen som kalles fettlever. Et høyt inntak av raske karbohydrater som sukker kan være ekstra belastende, da et overskudd omdannes til fett i leveren. Over tid kan denne opphopningen av fett redusere leverens funksjon, og i verste fall utvikle seg videre til leverbetennelse og skrumplever som kan gi leversvikt.  

LES OGSÅ: Dette gjør alkohol med kroppen etter trening 

Kan gi dødelig skrumplever

Løsningen er med andre ord en endring i livsstilen. Ifølge Folkehelseinstituttet er omkring en av syv barn i Norge overvektige i dag. Det betyr at forekomsten av fettlever vil kunne fortsette å øke. 

IKKE BARE ALKOHOL: Fettlever forbindes gjerne med alkohol, men du kan få fettlever uten å drikke alkohol også.  Foto: Scanpix
IKKE BARE ALKOHOL: Fettlever forbindes gjerne med alkohol, men du kan få fettlever uten å drikke alkohol også. Foto: Scanpix Vis mer

- Om alle de barna er overvektige når de er voksne vil mange av dem ha fettlever, og for noen vil det utvikle seg til en betennelse i leveren, sier Vesterhus

For fettlever i seg selv er ikke farlig. De færreste vil oppleve at den utvikler seg til å bli det, men over tid kan fettlever altså utvikle seg til en alvorlig sykdom hos noen. 

- Blant de med fettlever er det risiko for å utvikle arrforandringer, som hos noen over tid kan utvikle seg videre til skrumplever. Skrumplever har en alvorlig prognose. Det er likevel viktig å understreke at bare noen av de som får påvist betennelse eller fibrose i leveren som ender med skrumplever, sier Vesterhus.

Det tar imidlertid lang tid før fettlever får utvikle seg til skrumplever. 

- Spørsmålet er om man tør gamble på at man er blant de heldige - med et potensielt dødelig utfall? Eller om man bør ta fettleveren, som et faresignal som gjør at man tar tak i hvordan man lever og reduserer alkoholforbruket eller går inn for å gå ned i vekt, sier Vesterhus. 

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og unge om overvekt 

Endring i livsstil er eneste kur

Vektnedgang og endring i livsstil samt reduksjon i alkoholforbruk, eventuelt sammen med god behandling av blodtrykk og diabetes, har vist god effekt mot fettlever og skrumplever, og er dessuten eneste behandlingsmetode man vet at fungerer. 

- Det eneste vi vet med sikkerhet at hjelper for å redusere mengden fett i leveren er å gå ned i vekt. Generelle råd for å oppnå dette er å redusere inntaket av de raske karbohydratene som tilsatt sukker og energitette matvarer med mye sukker og fett. Ved å øke inntaket av grønnsaker, frukt, fullkorn, belgfrukter og rene kjøtt- og fiskeprodukter legger man til rette for å redusere det totale energiinntaket uten at sulten tar overhånd, noe som vil gjøre prosessen lettere. Og vann er den beste tørstedrikk, sier Lysne. 

Fettlever oppdages ofte tilfeldig hos legen da det vanligvis ikke gir noen symptomer. Vesterhus anbefaler også at de med diabetes type 2 eller er overvektige følges opp av fastlegen sin med tanke på både fettlever og andre sykdommer som kan påvirke dette.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke en kopp kaffe i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer