Fettlever

Fettlever er vanligere enn du tror

Fettlever er gjerne forbundet med et stort inntak av alkohol, men kan ha flere årsaker enn det, og forekomsten øker.

FETTLEVER: Forekomsten av fettlever øker i takt med at vi spiser mye fett og sukker, og drikker mer alkohol.  Foto: NTB Scanpix
FETTLEVER: Forekomsten av fettlever øker i takt med at vi spiser mye fett og sukker, og drikker mer alkohol. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skilles mellom alkoholisk fettlever og ikke-alkoholisk fettlever, og mens fettlever forårsaket av alkohol nok er den farligste formen, kan du få fettlever uten å røre en eneste dråpe alkohol. 

- Det viser seg at det er større risiko for utvikling av alvorlig leversykdom når det er alkohol som står bak. Alkohol påvirker både tarmen og leveren negativt, og reduserer leverens evne til å uskadeliggjøre skadelige stoffer, forteller Mette Vesterhus, spesialist i indremedisin ved Haukeland Universitetssykehus. 

Ikke-alkoholisk fettlever har på sin side stor sammenheng med diabetes type 2 og med overvekt, men årsaken til fettlever kan være sammensatt. I dag har 1 av 5 unge voksne i USA fettlever, mens Norge følger etter, forteller Vesterhus.  

- Det øker på. Ser vi på tallene fra USA har forekomsten doblet seg de siste ti årene. 

LES OGSÅ: Mange tyr til flaska under stress

Overskudd av sukker legger seg som fett i leveren 

Og et usunt kosthold med mye kalorier, fett og sukker er viktigste årsak til det. Samtidig øker også alkoholkonsumet vårt. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer