Forbereder på økt etterspørsel:

FHI ønsker massevaksinasjon

Det finnes ingen oversikt over hvor mange voksne nordmenn som mangler vaksiner. Nå ber Folkehelseinstituttet om midler til vaksineprogram for voksne.

Folkehelseinstituttet forventer at ekstra mange ønsker å ta influensavaksine i år. De håper samtidig å innføre like tett oppfølging av voksnes vaksiner som barns. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Folkehelseinstituttet forventer at ekstra mange ønsker å ta influensavaksine i år. De håper samtidig å innføre like tett oppfølging av voksnes vaksiner som barns. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi har et nasjonalt vaksinasjonsregister der vi har veldig god oversikt over vaksiner gitt i barnevaksinasjonsprogrammet, mens vaksiner til voksne har vært samtykkebasert inntil nylig. Det har vært mindre vanlig å registrere vaksinasjon av voksne der før de seinere årene. Derfor har vi ingen god oversikt over hvor mange voksne nordmenn som er undervaksinert, men vi har indikasjoner på at det gjelder en del, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet til Vi.no.

I år forventer myndighetene en ekstra stor etterspørsel etter influensavaksine på grunn av Covid-19. Alle over 60 år samt yngre med underliggende sykdom anbefales å ta denne hvert år.

Bestilt 400 000 ekstra vaksiner

- Vi har bestilt inn 400 000 flere doser influensavaksine enn i et normalår, sier Greve-Isdahl.

Totalt er det kjøpt 1,2 millioner doser med vaksine mot sesonginfluensa i 2020.

Stadig flere tar denne vaksinen hvert år, men FHI skulle ønske det gikk automatikk i at alle i risikogrupper fikk tilbud og påminnelse om denne og alle andre vaksiner de bør ta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.