Fibromyalgi-pasienter villedes

Personer med muskel- og skjelettplager er spesielt utsatt for massiv markedsføring om kosttilskudd - og fibromyalgi-pasienter tar mer kosttilskudd enn andre. Men det er lite som tyder på at det hjelper.

BEDRE HELSE MED KOSTTILSKUDD? Fibromyalgi gir tidvis sterke smerter, og det finnes per i dag ingen god behandling. Denne gruppen kan derfor være særlig sårbar for å prøve ut alternative behandlingsmåter, blant annet ulike kosttilskudd. Og de utsettes for massiv markedsføring av ulike tilskudd, med diffuse løfter om et bedre liv. Foto: NTB
BEDRE HELSE MED KOSTTILSKUDD? Fibromyalgi gir tidvis sterke smerter, og det finnes per i dag ingen god behandling. Denne gruppen kan derfor være særlig sårbar for å prøve ut alternative behandlingsmåter, blant annet ulike kosttilskudd. Og de utsettes for massiv markedsføring av ulike tilskudd, med diffuse løfter om et bedre liv. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forskere ved OsloMet har nylig gjennomført en undersøkelse som omfattet 504 personer med fibrobyalgi. De fant at hele 85 prosent i denne gruppen tar kosttilskudd, mens tallet for befolkningen ellers er 69 prosent. Undersøkelsen viste også at at Omega 3, vitamin D og magnesium er tilskuddene som oftest blir brukt av personer med fibromyalgi.

Deltakerne i studien oppga i hovedsak fem grunner til at de tok kosttilskudd: Behandle eller forebygge en kronisk helsetilstand, følge legens anbefaling, få mer energi, eller sikre adekvat ernæringsopptak.

Ingen dokumentert effekt

Fibromyalgi er en kompleks sykdom som kjennetegnes spesielt av kroniske muskelsmerter og utmattelse. Mange plages i tillegg av stive ledd, angst, depresjon og søvnforstyrrelser. Årsaken til sykdommen er uklar, og per i dag finnes det heller ingen god behandling.

- Dessverre er det lite vitenskapelig grunnlag for å si at kosttilskudd har effekt på symptomene verken hos fibromyalgipasienter eller hos personer med muskel- og skjelettplager generelt, sier fysioterapeut og postdoktor Linda Kvæl ved OsloMet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer