Helse:

Finn din ekstra energi!

Nei, du blir ikke mer opplagt av å gå og legge deg på sofaen. En rolig gåtur tre ganger i uken er faktisk nok til å få mye mer energi.

HELSE: Hva gir deg ekstra energi? Sofaen er visst ikke det første du burde velge. FOTO: NTBScanpix
HELSE: Hva gir deg ekstra energi? Sofaen er visst ikke det første du burde velge. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Når du er trøtt, er trening oftest ikke det første du tenker på, selv om fysisk aktivitet er en av de mest effektive måtene å bli piggere på. For når du mosjonerer, skjer det masse i kroppen som fører til at du får mer energi og blir mer skjerpet.

– Det handler blant annet om økt blodtilførsel til hjernen, men også om frigjøring av signalsubstanser og dannelse av nye nerveceller i hjernen. Det er flere puslebiter og et komplekst system som samarbeider, sier Magnus Lindwall, som er professor i psykologi.

Effekten er umiddelbar, noe som betyr at kroppen påvirkes positivt så snart du begynner å aktivisere deg. Og du trenger slett ikke å trene hardt for å få resultater.

– Det holder å få opp pulsen litt, det kan være langt fra intensivt. Velg en aktivitet som du liker, for da er det lettere å finne rutiner du kan leve med. Langsiktighet er en av de viktigste faktorene for å få effekt på kropp og helse, sier Magnus Lindwall.

Overvinn trøttheten

For å vinne over trøttheten kan det være greit å vite hvordan din egen kropp fungerer. Slik kan du gjøre en enkel kartlegging:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer