Kolesterol:

Finnes det egentlig godt kolesterol?

Nei, mener danske forskere. Men det betyr ikke at du må slutte å spise fett...

KOLESTEROL: Danske forskere har sett på forskjellen mellom dårlig kolesterol og bra kolesterol, og funnet ut at funnet at det ikke er svart-hvitt. PS: Burger hver dag er fortsatt ikke sunt...(men godt). FOTO: NTB Scanpix
KOLESTEROL: Danske forskere har sett på forskjellen mellom dårlig kolesterol og bra kolesterol, og funnet ut at funnet at det ikke er svart-hvitt. PS: Burger hver dag er fortsatt ikke sunt...(men godt). FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert hørt om både «det gode» og «det dårlige» kolesterolet, og det «gode kolesterolet» har vært sett på som positivt for helsen å øke det «gode» HDL-kolesterolet, mens det LDL-kolesterolet skal ned. Men har egentlig HDL-kolesterolet noen gunstig effekt på hjertet?

- Det er egentlig misvisende å snakke om «godt» og «dårlig» kolesterol; kolesterol er kolesterol, slår Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), fast.

Blir det for mye kolesterol legger seg som avleiringer i blodårene, og øker risikoen for blant annet hjerteinfarkt. Denne avleiringen er det i hovedsak kolesterolet som kommer fra LDL-partikler som står for.

- Det «gode» kolesterolet, altså HDL-kolesterol, er et mål på hvor mye kolesterol som finnes i HDL-partiklene i blodet. HDL er en type lipoproteinpartikler som ikke avleirer kolesterol i blodårene, slik LDL-kolesterolholdige partikler gjør. HDL er derimot med på å frakte overflødig kolesterol bort fra blodårene til leveren, slik at kolesterolet brytes ned, forklarer Arnesen.

LES OGSÅ: Kolesterolsenkende har blitt hjertemedisin

Har ikke funnet positive effekter ved økt HDL-kolesterol

Tidligere mente man at det å øke nivået av HDL-kolesterol dermed kunne minke risikoen ved å ha høyt nivå av LDL-kolesterol.

- I rundt 50 år har man sett at personer med lavt HDL-kolesterol har økt risiko for hjerte- og karsykdom, men det er mulig at HDL-kolesterolnivået i seg selv bare er en markør på risikoen, og ikke en risikofaktor. Lavt HDL-kolesterol er for eksempel knyttet til fedme, insulinresistens og høye triglyserider i blodet, sier Arnesen.

- I tillegg er det gjort flere store studier som har vist at det å øke HDL-kolesterolnivåene ikke reduserer risikoen. Det er mulig at det er selve funksjonen til HDL-partiklene, ikke om det er høyt eller lavt, som er viktig.

LES OGSÅ: De første tegnene på hjerteinfarkt

Fant effekt på immunforsvaret

Og faktisk har danske forskere nylig funnet at HDL-kolesterolet har en helt annen funksjon.

- Det vi har sett er de som har et høyt nivå og de som har lavt nivå av HDL-kolesterolet har økt risiko for infeksjoner, og de har også høyere risiko for å dø av infeksjonssykdom, forteller Børge Nordestgaard, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og overlege ved Herlev og Gentofte Hospital.

Flere studier, blant annet en internasjonal studie som Nordestgaard var med å publisere i 2016, har altså vist at et høyt nivå av HDL-kolesterol ikke er hjertegunstig, og da er spørsmålet forskerne har stilt seg; hvilken funksjon har denne typen kolesterol da?

- Det vi har tenkt er at det må være noe annet. Vi ser HDL-kolesterol hos de fleste dyr, så da tenker vi at det må ha noe med overlevelse å gjøre, forteller han.

I den nye studien har forskerne brukt data på over 100 000 dansker, hentet fra to befolkningsstudier. De fant blant annet at 21 prosent hadde lave nivåer av HDL-kolesterolet, mens 8 prosent hadde høye. Begge deler var assosiert med økt risiko for infeksjonssykdom, men forskerne påpeker at de ser en sammenheng - ikke nødvendigvis en årsakssammenheng.

LES OGSÅ: Derfor er det så viktig at kvinner får tilstrekkelig behandling mot hjerteflimmer

Feil å snakke om «det gode kolesterolet»

Med andre ord kan en viss mengde med HDL-kolesterol være bra for immunforsvaret, mens det har motsatt effekt å ha for mye. Nordestgaard mener det at vi har noe som kan kalles «det gode kolesterolet» kommer av en seiglivet misoppfatning.

- Det begrepet mener jeg ikke man kan bruke, sier han.

- Studier tilbake til 2000-tallet har vist at det ikke er positivt med høyt HDL-kolesterol. Noen har til og med vist at det gir mer hjertesykdom. Dette har man visst lenge, men det tar lang tid å informere folk om det.

LES OGSÅ: Treningen som har positiv effekt på hjertet

EFFEKT PÅ KOLESTEROLET: Filter- og pulverkaffe er et bedre valg enn kokekaffe og kaffe fra presskanne. FOTO: NTB Scanpix
EFFEKT PÅ KOLESTEROLET: Filter- og pulverkaffe er et bedre valg enn kokekaffe og kaffe fra presskanne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik forebygger du høyt kolesterol

Og at det uansett ikke er slik at et høyt HDL-kolesterol veier opp for risikoen ved å ha et høyt LDL-kolesterol, forteller også Arnesen.

For å forebygge høyt kolesterol er det lurt å være obs på fettinntaket, og spise mer umettet fett enn mettet fett. Førstnevnte finner du mye av i blant annet nøtter, frø, avokado, fisk og sjømat, og oliven- og rapsolje. Sistnevnte er det mye av i kjøtt, kaker, smør, palmeolje og kokosfett, forteller Arnesen.

- Det er også gunstig å spise mye fiber, spesielt fra grove kornprodukter, som blant annet havre og bygg, samt grønnsaker, frukt og bær, og belgvekster.

I tillegg forteller han at mye kokekaffe og presskannekaffe kan ha effekt på kolesterolet. Grunnen til at filterkaffe har mindre effekt er at kolesteroløkende fettstoffer siles ut gjennom papirfilteret. Også pulverkaffe anses her som et bedre valg.

LES OGSÅ: Dette er sannheten om bacon og lavkarbo

LES OGSÅ: Har du ujevn hjerterytme?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer