Vegansk ost:

Finnes det helsefordeler ved å velge vegansk ost?

Ost er en fin proteinkilde, men det inneholder også en del mettet fett. Hva med den veganske typen?

VEGANSK OST: Det finnes mange veganske erstatninger for ost. FOTO: NTB
VEGANSK OST: Det finnes mange veganske erstatninger for ost. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan være flere grunner til at noen ønsker å redusere inntaket av melkeprodukter. Noen er laktoseintolerante, noen har allergier, noen er veganere og andre ønsker av ulike grunner å spise mindre mat laget av animalske ingredienser.

Plantebaserte erstatninger for melk er veletablerte i norske butikker - havremelk, soyamelk og mandelmelk gjør det enkelt å bytte ut kumelken. Også osten har fått mange veganske alternativer i butikkhyllene. Nå finnes det mange valgmuligheter for de som ikke spiser animalsk ost - enten du vil ha revet «pizzaost» som smelter, klassisk «hvitost» på brødskiva eller en vegansk brie til vin- og ostekvelden.

Mange spiser mindre animalske produkter for miljøet og helsas skyld, selv om de ikke er veganere. Men er det noen helsefordeler ved å velge vegansk ost fremfor vanlig ost, rent ernæringsmessig?

Mindre protein

Det finnes mange forskjellige animalske og veganske oster. Her har vi tatt utgangspunkt i den klassiske hvitosten.

Ernæringsspesialist ved Kost for livet, Heidi Ramfjord, forklarer at animalsk ost, som for eksempel hvitost, er en god proteinkilde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer