Vegansk ost:

Finnes det helsefordeler ved å velge vegansk ost?

Ost er en fin proteinkilde, men det inneholder også en del mettet fett. Hva med den veganske typen?

VEGANSK OST: Det finnes mange veganske erstatninger for ost. FOTO: NTB
VEGANSK OST: Det finnes mange veganske erstatninger for ost. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan være flere grunner til at noen ønsker å redusere inntaket av melkeprodukter. Noen er laktoseintolerante, noen har allergier, noen er veganere og andre ønsker av ulike grunner å spise mindre mat laget av animalske ingredienser.

Plantebaserte erstatninger for melk er veletablerte i norske butikker - havremelk, soyamelk og mandelmelk gjør det enkelt å bytte ut kumelken. Også osten har fått mange veganske alternativer i butikkhyllene. Nå finnes det mange valgmuligheter for de som ikke spiser animalsk ost - enten du vil ha revet «pizzaost» som smelter, klassisk «hvitost» på brødskiva eller en vegansk brie til vin- og ostekvelden.

Mange spiser mindre animalske produkter for miljøet og helsas skyld, selv om de ikke er veganere. Men er det noen helsefordeler ved å velge vegansk ost fremfor vanlig ost, rent ernæringsmessig?

VEGANSK: Vegansk ost gjør at man kan spise plantebaserte retter med smeltet ost, men er det sunnere enn vanlig ost? FOTO: NTB
VEGANSK: Vegansk ost gjør at man kan spise plantebaserte retter med smeltet ost, men er det sunnere enn vanlig ost? FOTO: NTB Vis mer

Mindre protein

Det finnes mange forskjellige animalske og veganske oster. Her har vi tatt utgangspunkt i den klassiske hvitosten.

Ernæringsspesialist ved Kost for livet, Heidi Ramfjord, forklarer at animalsk ost, som for eksempel hvitost, er en god proteinkilde.

- Og dessuten en god og viktig kilde til viktige mineraler som kalsium, og vitaminer som B12. Animalsk ost er og generelt rik på fett, og da mettet fett som vi jo er anbefalt å begrense inntaket av, forteller hun til KK.

Vegansk ost av type hvitost, er til sammenlikning laget på vegetabilske oljer og stivelse, og inneholder minimalt med protein, forklarer Ramfjord, og fortsetter:

- Det de derimot inneholder er karbohydrater og fett, også her er mye av fettet mettet.

B12 og kalsium blir tilsatt i vegansk ost, men som regel mindre enn det som naturlig finnes i animalsk ost, forklarer hun.

- Om du er veganer er det viktig at du erstatter den tapte proteinkilden med annen type protein.

FETT: Både animalsk ost og vegansk ost inneholder en del mettet fett. FOTO: NTB
FETT: Både animalsk ost og vegansk ost inneholder en del mettet fett. FOTO: NTB Vis mer

Andre erstatninger

En vegansk ost er altså ikke laget av melk, men inneholder ofte hovedsakelig stivelse og fett og lite protein, og er altså ikke det sunneste du kan spise, har KK tidligere skrevet.

- Veganske oster bidrar derfor lite til kosten ernæringsmessig sett, men gir mulighet til å lage retter som ligner på «orginalen», slik som pizza og lasagne, sa klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen, som selv er vegetarianer, til KK.

Kjøtt-, melk- og osteerstatninger kan gjøre hverdagen lettere for noen vegetarianere og veganere. Men dersom du ønsker å redusere inntaket av kjøtt og animalske produkter, kan det være greit å vite at å droppe kjøtt og melk ikke automatisk gjør kostholdet sunt.

- Hvis en person som spiser dårlig i utgangspunktet bare kutter ut kjøtt, fisk og eventuelt meieriprodukter, eller bare bytter ut disse animalske produktene med vegetariske eller veganske alternativer uten å tenke på resten av kosten, er det risiko for å utvikle mangler på flere næringsstoffer, uttalte Andresen.

Plantebaserte proteinkilder

Dersom du er veganer, eller ønsker å få i deg mer protein fra plantebaserte matvarer, har Lommelegen følgende tips:

  • Bytt ut melkeprodukter med plantedrikker. Soyadrikk og havre har høyest proteininnhold.
  • Bytt ut pålegg som kjøtt og ost med smørbare plantepålegg, hummus, nøttesmør, posteier basert på belgvekster og godt med grønnsaker.
  • Velg fullkornsprodukter som har høyere proteininnhold enn produkter av hvitt mel.
  • Erstatt kjøtt og fisk i middagsmåltidet med bønner, linser, plantebaserte erstatningsprodukter, quorn, seitan, falafel, tofu eller tempeh.
  • Bruk nøtter og frø mer aktivt i hverdagskostholdet.
  • Bruk quinoa, speltkorn, fullkornsris og erter som proteinrike karbohydratkilder.
  • Proteinpulver av ert, soya, ris eller hemp kan brukes hvis behov.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer