Undertøy som gnager

Fire grunner til at du kan droppe trusa

Kan ha åpenbare helseeffekter, mener amerikansk helsenettsted.

UNDERTØY SOM GNAGER: En amerikanske artikkelforfatter mener vaginaen din vil takke deg om du dropper trusa helt. FOTO: NTB
UNDERTØY SOM GNAGER: En amerikanske artikkelforfatter mener vaginaen din vil takke deg om du dropper trusa helt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Truser kan komme i mange former. Alt fra Bridget Jones bestemorstruse, til de tynneste g-strenger. Her om dagen så jeg en meme – sannsynligvis laget av et par menn i det festlige hjørnet – om at man før tiden måtte flytte på trusa for å få se rumpa til damer, mens man nå til dags må flytte på rumpa for å finne trusa.

Ser man bort fra det grisete i at menn lager memes om kvinners truser, så er det kanskje noe i det? Alle som har vært i undertøysforretningen vet at det er langt mellom trusene som faktisk holder ting på plass. Og enda verre, en truse som ved første øyekast i butikken ser passende og brukervennlig ut – og du kjøper et lager på ti stykker – men som etter vask viser seg å miste både fasong og hold, og ende opp med å være mer en pain in the ass enn en venn.

Den siste tiden har man riktignok sett kampanjer for mer behagelig kvinneundertøy. For hvorfor er gnag og klemming blitt selve normalen?

KK har tidligere skrevet om hvor lenge en truse egentlig varer, og hva som er den riktige vasken for en truse. Vi har også skrevet om hvorfor underbuksene dine etter en stund begynner å se slik ut.

Ikke minst har vi skrevet om hvorfor ekspert Ingun Grimstad Klepp. professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, mener dagens undertøy per definisjon er uhygienisk, og om hvorfor hun mener vi bør gå over til trusen i dette materialet.

Truser i steinalderen?

Men hör och häpna, det finnes faktisk de som mener at vi kvinner bør gå helt uten truser (Nei, vi snakker ikke her om de mannlige meme-forfatterne). Skal vi tro det amerikanske nettstedet Health Shot er det faktisk mange helsefordeler med å droppe undertøyet helt!

Kanskje har de et poeng? Ser vi tilbake til våre formødre i steinaldergrotten, var neppe tettsittende undertøy som skar seg inn i rumpa høyt oppe på ønskelisten, rett bak ild og spyd.

Ifølge nettstedet er det hvert fall fire fordeler med å go commando, som amerikanerne kaller det. Den første grunnen er kanskje den mest åpenbare, nemlig at det er mer …

Komfortabelt uten truser

I begynnelsen er det uvant, men etter bare noen dager vil du begynne å føle deg med komfortabel og avslappet, lover nettstedet. Og siden fukten ikke blir innestengt, skal det å gå uten truse heller ikke gi opphav til uønskede odører. Her skal det tilføyes at normal utflod er hvit eller klar og kanskje med en litt syrlig odør. Når den kommer i kontakt med luft farges den gul. Hvis utfloden endrer seg kan det være tegn på en infeksjon eller ubalanse, og det kan være lurt å kontakte lege eller gynekolog.

Grunn nummer to for å droppe undertøyet er kanskje den som har de største helsefordelene, ettersom det å gå uten truser skal …

Redusere risikoen for infeksjoner

Infeksjoner i de nedre gemakker kan komme både som sopp, hudinfeksjoner og urinveisinfeksjon. Noe undertøy, og da spesielt tette, syntetiske stoffer, kan skape ett tett og fuktig miljø, hvor bakterier og sopp trives. Skal vi tro artikkelforfatteren vil det å gå uten truser bidra til et luftigere underlivsklima, noe som kan holde infeksjoner på avstand.

Grunn nummer tre er en god motivasjon for alle som på 90-tallet gikk med en syltynn t-truse i korsryggen, og forsøkte å late som det ikke gjorde NOE vondt. Nemlig …

IKKE GODT: ... når trusa skjærer seg inne. Løsningen kan være å droppe trusa helt. FOTO: NTB
IKKE GODT: ... når trusa skjærer seg inne. Løsningen kan være å droppe trusa helt. FOTO: NTB Vis mer

Gnagsår og irritasjon av trusene

Undertøy som sitter dårlig, for eksempel om grenen er altfor smal, har en søm midt på eller skjærer seg inn, er opphav til mye lidelse. Du har sikkert vært der selv, å stanset på en travel bygate og håpe at ingen ser deg når du retter på undertøyet – eller i ekstreme tilfeller trekker den ut fra kroppsrom der den ikke har noe å gjøre. Frykt ikke, redningen kan altså ligge i å droppe undertøyet helt.

Det kanskje beste argumentet for droppe trusa helt (Nei, vi snakker ikke om oppmerksomheten Sharon Stone fikk i Basic Instinct, selv om våre snuskete meme-makere kanskje ville trukket det frem) er faktisk rent medisinsk, nemlig …

Mindre bakteriedrift uten truser

Bakteriedrift er når én bakterie flytter seg fra ett sted, og tar bolig et sted der den ikke hører hjemme. Litt som når fotsopp vandrer mellom folk i dusjen barneskolen, og siden med frisk mot flytter inn hjemme hos deg.

Skal vi tro den amerikanske artikkelforfatteren kan bruk av trangt undertøy resultere i at bakterier forflytter seg til steder der ingen skulle tru at nokon bakterie kunne bu. Friksjon kan nemlig føre til at tarmbakterier flyttet seg fremover, og der gi opphav til infeksjoner i kjønnsorgan eller urinrør.

Å gå uten truser kan med andre ord føre mye godt med seg, skal vi tro våre amerikanske venner.

Det skal sies, vi kan se noen ulempe også. For eksempel å måtte vaske bukser og skjørt oftere, noe som ut fra et miljøperspektiv kanskje ikke er det beste. Garderoben bør kanskje også ettergås, spesielt om buksene er trange eller skjørtet vidt.

Så da gjenstår det å se hvor mange som går en luftigere tid i møte. Hva med deg, har du tenkt til å prøve?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer