Eldre fedre og barns helse

Fire menn over 70 år ble fedre i 2016

Forskning antyder at fars alder kan ha betydning for barnets helse. Dette er omdiskutert.

ELDRE FAR: Når er man egentlig for gammel til å bli far? Forskerne er enda ikke enige. Foto: Scanpix.
ELDRE FAR: Når er man egentlig for gammel til å bli far? Forskerne er enda ikke enige. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Menn i Norge blir stadig eldre før de blir far for første gang, og flere får gjerne et nytt kull i godt voksen alder, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

I dag forskes det samtidig mer og mer på hvordan fars alder kan påvirke fosteret.

– Siden det er mange som blir fedre sent i livet, er det viktig at det gjøres forskning på dette, mener Trine B. Haugen, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Aldring påvirker DNA

Det har vært godt kjent at mors alder kan påvirke risiko for å for eksempel få barn med Downs syndrom, men også fars alder kan ha effekt på barnets helse, ifølge Haugen som har forsket på reproduktiv helse hos menn.

Men det er foreløpig lite som er kjent rundt dette temaet. Enkelte resultater fra noen studier kan tyde på økt forekomst av noen psykiske og andre lidelser, sier Haugen.

Ifølge professoren er det også påvist en sammenheng med fars alder og en viss type dvergvekst hos barnet, men hun understreker at tilstanden er svært sjelden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer