Fire triks for å kvitte seg med myggen - når myggsprayen er gått tom

Kle deg fargerikt og husk å ta med hvitløk på turen!

Publisert

Sol og sommer betyr også besøk av den beryktede myggen, som stikker og får deg til å klø over hele kroppen - men frykt ikke dersom du går tom for myggspray på strandferien eller hytteturen. For her har du fire triks som du kan bruke dersom sprayen er tom!

1. Kle deg fargerikt
Myggen trekker seg mot mørke farger og blir forvirret av lyse farger. Så om du kler deg sommerlig kan du unngå myggen.

2. Tenn bål
Myggen liker ikke røyk, så fyr opp grillen eller bålet!

3. Unngå innsjøer
Myggen elsker våtmarksområder, innsjøer og bekker, så akkurat her myldrer det av mygg!

4. Bruk hvitløk og urter
Myggen avskyr lukten av blant annet hvitløk, persille og mynte. Smart triks for å holde dem unna!

- Eldre mer utsatt enn yngre for vestnilfeber

Denne sommeren har det også vært snakk om at man må se opp for å bli bitt av myggen når man er på ferie i Hellas, for å unngå vestnilfeber, men det er ikke kun der man er nødt til å ta forholdsregler. Også i land som Italia, Serbia, Romania, Ungarn og Israel ble det rapportert om forekomst av vestnilfeber i 2018.

Lege Helena Niemi Eide, ansatt ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, sa tidligere i sommer til KK at man bør beskytte seg mot myggstikk med klær og myggmidler, og at eldre mennesker er mer utsatt enn yngre.

- Vestnilviruset kan også forårsake sykdom hos dyr, spesielt hester, mens fugler som oftest ikke blir syke. Når det kommer til mennesker, så har eldre økt risiko for alvorlig nevrologisk vestnilsykdom sammenlignet med yngre folk.

Gunnar Hasle, zoolog og eier av Reiseklinikken i Oslo, påpekte i samme artikkel at viruset kan ramme alle, men hos 80 prosent av de som er blitt stukket av en infisert mygg ikke opplever symptomer i det hele tatt.

KLE DEG FARGERIKT: Et av tipsene er å gå for lyse klær - myggen trekker seg nemlig mot mørke farger og blir forvirret av lyse farger. Lurt å tenke på når man skal ut på tur! FOTO: NTB Scanpix
KLE DEG FARGERIKT: Et av tipsene er å gå for lyse klær - myggen trekker seg nemlig mot mørke farger og blir forvirret av lyse farger. Lurt å tenke på når man skal ut på tur! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vær spesielt påpasselig ved solnedgang

Også han tipser om å være påpasselig med å bruke myggrepellent, og spesielt ved solnedgang om det er mygg å se.

- I rom med airconditioning er det liten risiko for myggstikk. Det gjelder å holde det totale antallet myggstikk så lavt som mulig, med å bruke myggrepellent og dekkende klær, og eventuelt gå inn i et myggfritt område innendørs. De fleste merker ikke noe annet enn et vanlig myggstikk, selv om det er en infisert mygg, sier Hasle til KK.

Og så er det bare å ta i bruk de fire triksene du kan se i videoen øverst i saken, for å helgardere deg mot myggen. God sommer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer