Flatere Mage

Fiskespisere får flatere mage

Fiskeproteiner reduserer bukfett, ifølge ny norsk studie.

FLAT MED FISK: Fiskeproteiner hemmer fettutviklingen og reduserer mengden hjertefarlige fettstoffer i blodet, viser ny norsk studie. Foto: Colourbox.com
FLAT MED FISK: Fiskeproteiner hemmer fettutviklingen og reduserer mengden hjertefarlige fettstoffer i blodet, viser ny norsk studie. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stem her!

Hvor mye fisk spiser du?

Proteiner i fisk reduserer utviklingen av bukfett.Maten som krymper magenDet viser laboratorietester på rotter ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), melder Matportalen.no.10 effektive mageøvelser

Også godt for hjertet

Forskerne erstattet melkeproteiner i fôret med fiskeproteiner i hydrolysert form, det vil si at de er blitt brutt ned til kortere bestanddeler kalt peptider.Resultatene viser at rottene hadde mindre triacylglycerol i blodet, et fettstoff som er en kjent markør for hjerte- og karsykdommer. Derfor får du muffinmageI tillegg økte innholdet av gallesyre i kroppen og rottene utviklet mindre fettvev – spesielt i buken (abdomen).

Avhenger av proteinkilden

- Kilden til de hydrolyserte proteinene, og hvilken oppbygning de har, kan påvirke produksjonen av gallesyrer i kroppen, og dermed utviklingen av fedme, sier forsker Bjørn Liaset til Matportalen.no.Spis sakte - få flat mageMengden av ulike aminosyrer i proteinene varierer nemlig etter hvor de kommer fra. Protein i fisk og sjømat inneholder for eksempel mer taurin enn de fleste andre proteinkilder – blant annet melkeprotein (også kalt kasein og soya). Hos både mennesker og rotter er taurin viktig for dannelsen av gallesyrer i kroppen og gallesyrenes funksjon.Ikke gi opp flat mage-drømmer før du har prøvd dette!

Vil forske videre

En av de gallesyrenes viktigste oppgaver er å dele store fettdråper i tarmen opp i mindre dråper og gjør dem lettere å fordøye. I tillegg virker gallesyrer som et signalstoff, som påvirker omsetningen og forbrenningen av fett.Slik blir magen flat- Gallesyrer øker fettforbrenningen i fettvev, noe som kan bidra til å motvirke fedme, sier Liaset til Matportalen.no.Om effekten er den samme ved inntak av hel fisk eller hos mennesker, er imidlertid uvisst.- Men det er noe vi vil forske mer på i tiden som kommer, avslutter Liaset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer