Hjelp mot kroniske hodesmerter:

Fjernkontroll demper «selvmordshodepine»

Anne-Mette Amundsen (61) styrer tv-en med en fjernkontroll som oss andre. Men hun bruker også fjernkontroll for å dempe smertene fra såkalt clusterhodepine.

SMERTEHELVETE: Helt fra hun var liten jente har Anne-Mette Amundsen slitt med en voldsom hodepine. Foto: Sverre Jarild
SMERTEHELVETE: Helt fra hun var liten jente har Anne-Mette Amundsen slitt med en voldsom hodepine. Foto: Sverre Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg er nok en av de første hodepinepasientene i Norge som har fått en elektronisk smertepumpe i hodet, sier Anne-Mette Amundsen og smiler.

I den ene hånden hviler en fjernkontroll, en god hjelper som hun tyr til hver gang hun får anfall. Når hun kjenner at anfallene er på vei, er hun rask til å plassere fjernkontrollen over en sensor på baken. Da sendes det signaler til hodet, som støt.

Anne-Mette har diagnosen clusterhodepine, som også kalles klasehodepine eller selvmordshodepine.

– Når folk spør meg hvordan det føles, pleier jeg å si at det antakelig kan sammenlignes med å ligge med hodet i en maurtue, forklarer hun.

Begynte som barn

Det begynte allerede i barndommen. Anne-Mette var bare åtte år da hun fikk så vondt i hodet at det gikk ut over livskvaliteten. Siden hun også hadde dårlig syn, trodde både foreldre og skole at alt skulle bli bedre bare hun fikk briller. Men brillene hjalp lite, og hodepinen ble ikke borte. Fire år seinere, da hun var som tolv, fikk hun diagnosen migrene. De sterke smertene kom og gikk helt til 2009. Da fikk hun eggstokkreft, og hun både håpet og trodde at hodepinen ville forsvinne med behandlingen som gjorde at hun kom i tidlig overgangsalder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.