Flass:

Flasser du mer på vinteren? Det er du ikke alene om

For noen blir det plagsomme problemet verre når temperaturen på gradestokken synker.

PLAGES I VINTERHALVÅRET: Når temperaturen på gradestokken synker, er det mange som må forholde seg til at de flasser mer enn normalt. Vi har spurt ekspertene om hvorfor – og hva man kan gjøre for å løse problemet! FOTO: NTB Scanpix
PLAGES I VINTERHALVÅRET: Når temperaturen på gradestokken synker, er det mange som må forholde seg til at de flasser mer enn normalt. Vi har spurt ekspertene om hvorfor – og hva man kan gjøre for å løse problemet! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kjipt, men sant: Sommeren er offisielt over. Det blir fortere mørkt om kveldene, gradestokken viser ikke lenger tosifret når man står opp før jobb, og de siste dagene har til og med behovet for boblejakke meldt seg.

Det er ingen tvil om at den kjøligere delen av året har sin sjarm – for eksempel i form av vakre høstfarger i naturen, julemarked, og skiturer med kakao og kvikklunsj i sekken – men for noen bringer årstiden også med seg noe litt mindre hyggelig. Nemlig flass.

LES OGSÅ: Dette er den vanligste årsaken til flass

Verre i vinterhalvåret

Flass er døde hudceller som skaller av fra hodebunnen, og mange opplever at de er ekstra plaget på høsten og vinteren. Men hvorfor er det slik?

Ifølge hudlege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter kan det være flere grunner til det.

– Det skyldes den kalde og tørre luften. I tillegg sørger bruk av lue – som gir et varmt, fuktig miljø – for at hodebunnen er ekstra disponert for soppinfeksjoner. Det kan kan føre til flassing, forklarer Slevolden til KK.

Videre forteller hun at det er mange grunner til at man, på generell basis, flasser; det kan for eksempel skyldes eksem, sopp, psoriasis, eller andre hudsykdommer/-tilstander.

Det kan også hende at du rett og slett har tørr hodebunn.

LES OGSÅ: Derfor fryser noen lettere enn andre

DETTE SIER EKSPERTEN: Hudlege Ellen Slevolden forklarer at mange flasser mer på vinteren på grunn av den kalde, tørre luften. FOTO: NTB Scanpix
DETTE SIER EKSPERTEN: Hudlege Ellen Slevolden forklarer at mange flasser mer på vinteren på grunn av den kalde, tørre luften. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ekspertenes tips

Mange som tror de lider av flass, lider faktisk bare av tørr og irritert hodebunn.

– Flass har litt spesiell lukt, ser ut som gråhvite korn, og er ofte større enn et knappenålshode. Tørr hodebunn vises derimot ved lett, hvitt dryss, sier Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

Faller du i sistnevnte kategori, forteller hun at det kan lønne seg å vaske håret sjeldnere; da får hodebunnens naturlige talg tid og mulighet til å «smøre» hodebunnen.

Holm-Glad anbefaler å holde seg unna sterke hårprodukter, og å bytte til en mild sjampo som tilfører mye fuktighet. Et annet godt tips er å ikke vaske håret i glovarmt vann.

– Massér gjerne hodebunnen din når håret er tørket også, tilføyer eksperten.

Avslutningsvis forteller hun at tilstanden også kan forverres ved stress, usunt kosthold, og manglende søvn.

Dersom flassingen ikke skyldes tørr hodebunn, men har en medisinsk årsak, anbefaler hudlege Ellen Slevolden at man kontakter en lege som kan gi behandling utifra hvilken tilstand som foreligger.

Er sopp synderen, kan en soppdrepende sjampo fungere godt både preventivt og som behandling.

LES OGSÅ: Over 100.000 nordmenn er rammet av psoriasis

TIPSER: Hvis du sliter med med tørr hodebunn anbefaler Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, blant annet å vaske håret sjeldnere og å unngå sterke hårprodukter. FOTO: Privat
TIPSER: Hvis du sliter med med tørr hodebunn anbefaler Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, blant annet å vaske håret sjeldnere og å unngå sterke hårprodukter. FOTO: Privat Vis mer

Enkel hjemmebehandling

Tidligere har vi skrevet om en hjemmebehandling mot tørr hodebunn – og flere av ingrediensene finner du i kjøkkenskapet. En blanding av kokosolje, eggeplommer og sitronjuice skal visstnok gjøre susen.

Slik gjør du det:

Du trenger ¼ kopp med kokosolje, to egg, og én spiseskje fersk sitronjuice.

  • Bland kokosoljen, to eggeplommer, og sitronjuicen sammen.
  • Ha blandingen i hodebunnen og masser lett.
  • Ta deretter på en dusjhette og la blandingen sitte i mellom 15-20 minutter.
  • For å fjerne «kuren» brukes en sjampo som du masserer godt inn sammen med blandingen. Skyll så håret.
  • Bruk deretter balsam (kun i lengdene!) på vanlig måte.

Et godt tips! Bruk gjerne kjølig vann når du skylder ut balsam. Varmt vann åpner skjellaget – som er det ytterste laget på hårstrået om som skal beskytte håret mot slitasje – mens kaldt vann lukker skjellaget.

HJEMMEBEHANDLING: Du kan få bukt med tørr hodebunn ved hjelp av ingredienser du allerede har i kjøkkenskapet! FOTO: Scanpix
HJEMMEBEHANDLING: Du kan få bukt med tørr hodebunn ved hjelp av ingredienser du allerede har i kjøkkenskapet! FOTO: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer