Allergi og flått

Flått kan gi kjøttallergi

Allergien er lite kjent - og det er uklart hvor mange som egentlig har det i Norge.

ALLERGI FRA FLÅTT: Flåtten har et stoff i spyttet som kan gjøre at du utvikler allergi mot kjøtt. Kjøttallergi er lite kjent og ekspertene tror allergien er underdiagnostisert. Foto: Shutterstock/NTB
ALLERGI FRA FLÅTT: Flåtten har et stoff i spyttet som kan gjøre at du utvikler allergi mot kjøtt. Kjøttallergi er lite kjent og ekspertene tror allergien er underdiagnostisert. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De fleste forbinder kanskje flått og flåttbitt med faren for sykdommene borreliose og TBE (skogflåttencefalitt).

Kjøttallergi er en ganske ny og ukjent sykdom du kan få av flåttbitt.

- Alfa-gal-allergi - eller kjøttallergi - er en ukjent allergi for mange, og forekomsten i Norge er ukjent, forteller Ingvild Venås Roe, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund (Naaf).

- Allergien kan oppstå som følge av flåttbitt, og seinere gi allergisk reaksjon ved inntak av kjøtt og innmat fra pattedyr. Det antas at flåttbitt er den viktigste årsaken til allergien, forteller hun videre.

Dette bekreftes også av Flåttsenteret på Sørlandet sykehus HF, som nylig har publisert en lengre artikkel om denne allergien hvor de beskriver nettopp det Roe forteller. Der poengterer de at kjøttallergi er en sjelden, men alvorlig type matallergi og understreker at den ikke oppstår som følge av at vi spiser kjøtt - men altså av flåttbitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer