Hengepupper

Flau over hengepuppene?

Det er det ingen grunn til! - Hva vi liker varierer. Det finnes nok til og med de som synes hengepupper er sexy

STORE BRYSTER: Store bryster har større sannsynlighet for å henge enn små bryster.  Foto: Plainpicture
STORE BRYSTER: Store bryster har større sannsynlighet for å henge enn små bryster. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familieterapeut og sexolog Ester Teigmo har mye erfaring med samlivsterapi og sexologisk rådgivning. Hun sier at hvorvidt puppene henger eller ikke, er uten betydning for seksuallivet.

- Sex er en opplevelse uavhengig av utseende. Har du hengepupper og han elsker det, så er det en bonus for dere begge. Jeg har aldri sett seksualproblemer knyttet til hengepupper på mitt kontor, sier hun.

Hun sier at det er problematisk når en naturlig endring i kroppen gjøres til noe unormalt.

- Hvordan du har det i kroppen din har alt å si! Om du er en mann eller kvinne med hengepupper så kan du like fullt ha god sex. Det finnes nok til og med de som synes pupper som henger er sexy. Hva vi liker varierer, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor elsker menn pupper

Vil du imidlertid gjøre ditt for at puppene ikke skal begynne å søke nedover helt ennå, så er det flere ting som kan bidra til at de gjøre nettopp det.

- Det er mange som ikke vet at røyking er en risikofaktor for hengepupper, sier Solveig Thorp Holmsen, lege og medisinsk rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming ved Oslo Universitetssykehus. 

Hun forteller at mange tror at amming kan gi hengepupper, men forskning viser at denne myten ikke stemmer. 

- Forskning viser at graviditet er en risikofaktor for hengepupper, uavhengig av amming etterpå, forklarer hun. 

Å gå mye ned i vekt kan gi hengepupper fordi det er mye fettvev i brystene, og huden kan bli for stor og slapp når fettet forsvinner. Huden er hos de fleste ganske elastisk, men det varierer med alder og helsetilstand. Røyking er for eksempel ikke bra for sirkulasjonen i huden og gjør huden mindre elastisk, forklarer Holmsen.

Hun sier at i en studie med 93 kvinner som hadde født og søkte kosmetisk brystoperasjon, var disse faktorene avgjørende for brysthenget:

  • Alder
  • Vekt
  • Antall graviditeter
  • Bryststørrelse
  • Røyking


LES OGSÅ: Sannheten om hengepupper.

VEKTNEDGANG: Vektnedgang kan føre til hengepupper, fordi brystene endrer størrelse.  Foto: Shutterstock / aslysun
VEKTNEDGANG: Vektnedgang kan føre til hengepupper, fordi brystene endrer størrelse. Foto: Shutterstock / aslysun Vis mer

Endrer størrelse

Dr. Morten Rynning Kveim er en av landets mest erfarne plastiske kirurger. Han har over 35 års erfaring med kosmetiske inngrep og forteller at hovedårsaken til at mange får hengepupper, er at brystene endrer størrelse.

- At brystene endrer størrelse, enten på grunn av graviditet, vekttap eller overgangsalder, er én av de vanligste årsakene til hengepupper, sier han.

Han forteller at jo større bryster man har, jo større er ofte problemet.

- Både arv og røyking spiller en rolle i hvor mye brystene henger. I tillegg er det viktig å bruke en god BH, forklarer han.

Han sier at det er mange som kontakter plastiske kirurger på grunn av hengepupper.

LES OGSÅ: Uvanen som får disse til å henge.

Fornebuklinikken utfører litt over 300 brystløftoperasjoner per år.

- Utvikling av heng skyldes oftest økende alder. Man har også en tilstand som kalles tubulær brystutvikling, som ofte gir heng, selv hos unge kvinner, sier overlege Marius Barstad ved Fornebuklinikken. 

Han forteller at alle kvinner før eller siden vil få noen grad av heng.

- Det vil være individuelle forskjeller som skyldes at noen har redusert, mens andre har bedre elastisitet og styrke i bindevev og hud.

For å forsøke å unngå/utsette heng anbefaler han å bruke en god BH, særlig dersom man har store bryster og ved trening.

LES OGSÅ: Røyking gir hengepupper.

Kan man trene bort hengepupper?

Randi Christensen er personlig trener i treningssenterkjeden SATS ELIXIA. Hun sier at det ikke er mulig å trene selve brystet.

- Men muskulaturen som ligger under, pectoralis minor og major, kan trenes. I tillegg kan holdningsmuskler på baksiden av kroppen trenes opp slik at holdningen skaper et bedre inntrykk, sier Christensen.

Hun anbefaler også at alle som trener bruker en god sports-BH.

LES OGSÅ: Feil sports-BH kan gi hengepupper

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer