Influensavaksine:

- Flere burde ta vaksinen

Nærmere 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogruppen.

INFLUENSAVAKSINE: Det er fortsatt mange nordmenn som ikke har tatt årets vaksine. Ekspertene råder særlig dem i risikogruppen til å vaksinere seg. FOTO: NTB
INFLUENSAVAKSINE: Det er fortsatt mange nordmenn som ikke har tatt årets vaksine. Ekspertene råder særlig dem i risikogruppen til å vaksinere seg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er den tiden på året igjen: hoste, snufsing, feber og hodeverk. Mange av oss, og kanskje spesielt småbarn og småbarnsforeldre, opplever luftveissymptomer flere ganger i løpet av vintersesongen.

De siste sesongene har det derimot vært mindre influensa i Norge, og særlig da korona herjet. Men nå er influensaen tilbake, og selv om mange rir av seg virusinfeksjonen uten varige mèn, kan influensa i noen tilfeller føre til blant annet alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer.

- Nærmere 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Disse anbefales influensavaksine, sier Mona Bugge, vaksineekspert og fagansvarlig hos Vitusapotek til KK.

Eksempler på anbefalte grupper er:

  • Alle fra fylte 65 år.
  • Gravide i andre og tredje trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko.
  • Voksne og barn med kroniske sykdommer som astma og diabetes.

Selv om man ikke er i risikogruppen, forteller Bugge at det ikke er noe i veien for at personer som faller utenfor anbefalte målgrupper tar influensavaksinen dersom de ønsker det.

- Personer som ikke faller under definerte risikogruppe tåler som regel en runde med influensa, men influensa kan være tøft for mange der man som regel må tilbringe mange dager under dyna med en kropp som verker. Det kan også ta tid å komme seg etter en runde med influensa med langvarig hoste eksempelvis.

Mona Bugge, vaksineekspert og fagansvarlig hos Vitusapotek.
Mona Bugge, vaksineekspert og fagansvarlig hos Vitusapotek. Vis mer

- Flere burde ta vaksinen

Over 12 000 personer ble innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom det siste året, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider. Samtidig har antall personer som tar influensavaksine gått ned. Det bekymrer FHI. Sist år falt vaksinedekningen mot influensa.

- Flere bør ta influensa- og koronavaksine for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI til nettsiden.

GRAVID: Gravide i andre og tredje trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales å ta influensavaksine. Foto: NTB
GRAVID: Gravide i andre og tredje trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales å ta influensavaksine. Foto: NTB Vis mer

Det er Bugge enig i, og henviser også til FHIs årsrapport.

- Ja, flere burde ta vaksinen, sier hun og legger til:

- I samme rapport kan man også lese at antall sykehusinnleggelser var betydelig høyere sesongen 2023/2024. Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse, hjerneslag og forverring av mange kroniske grunnsykdommer. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig ved alvorlige komplikasjoner av influensa. Omtrent 5000 innleggelser skyldes influensa i en gjennomsnittlig influensasesong i Norge. Noen år kan så mange som 2000 personer dø på grunn av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse.

- Hvis man ikke har tatt den allerede, bør man ta den nå?

- Ja. Sesongens influensautbrudd er ennå ikke i gang, men forekomsten har vært svakt økende over flere uker. FHI tror det er mulig at utbruddet vil starte tidlig, som forrige vinter, forteller Bugge til KK.

Anbefales å ta vaksinen så snart som mulig

Ifølge Bugge er det per 5. november 45 prosent i aldersgruppen 65 år og eldre som er vaksinert denne sesongen.

- Det er for få. Vaksinasjon av anbefalte grupper mot influensa er det viktigste tiltaket for å redusere alvorlig sykdom og død.

Ifølge FHI anbefales det å ta vaksinen i perioden 1. oktober til 30. november.

- Det er ikke for sent å sette den i desember heller. Det er imidlertid anbefalt å sette den så snart som mulig, spesielt hvis smittetoppen kommer så tidlig som det FHI spår. Det tar ca. 14 dager før vaksinen virker, sier Bugge.

Slik gjør du skjerfet ditt om til en balaklava. Video: Mina Knudsen/KK Vis mer

- Når forventes det at influensasesongen peaker?

Det er vanskelig å si, men FHI mener at smittetoppen kan komme tidlig slik den gjorde i fjor. I fjor kom smittetoppen i uke 51/52.

FHI mener vi også kan vente ytterligere smittetopper med korona.

– Koronaviruset er i stadig endring og nye varianter fortsetter å dukke opp, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen til FHI.

– Toppen på en mindre høstbølge er passert, men vi kan forvente nye utbrudd gjennom vinteren. Det er imidlertid uvisst hvor store disse toppene vil bli. De trenger ikke bli store, men vi må forberede oss på at de kan bli det.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer