Det er den tiden på året igjen: hoste, snufsing, feber og hodeverk. Mange av oss, og kanskje spesielt småbarn og småbarnsforeldre, opplever luftveissymptomer flere ganger i løpet av vintersesongen.
De siste sesongene har det derimot vært mindre influensa i Norge, og særlig da korona herjet. Men nå er influensaen tilbake, og selv om mange rir av seg virusinfeksjonen uten varige mèn, kan influensa i noen tilfeller føre til blant annet alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer.
- Nærmere 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Disse anbefales influensavaksine, sier Mona Bugge, vaksineekspert og fagansvarlig hos Vitusapotek til KK.

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose
Eksempler på anbefalte grupper er:
- Alle fra fylte 65 år.
- Gravide i andre og tredje trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko.
- Voksne og barn med kroniske sykdommer som astma og diabetes.
Selv om man ikke er i risikogruppen, forteller Bugge at det ikke er noe i veien for at personer som faller utenfor anbefalte målgrupper tar influensavaksinen dersom de ønsker det.
- Personer som ikke faller under definerte risikogruppe tåler som regel en runde med influensa, men influensa kan være tøft for mange der man som regel må tilbringe mange dager under dyna med en kropp som verker. Det kan også ta tid å komme seg etter en runde med influensa med langvarig hoste eksempelvis.

- Flere burde ta vaksinen
Over 12 000 personer ble innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom det siste året, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider. Samtidig har antall personer som tar influensavaksine gått ned. Det bekymrer FHI. Sist år falt vaksinedekningen mot influensa.
- Flere bør ta influensa- og koronavaksine for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI til nettsiden.

Det er Bugge enig i, og henviser også til FHIs årsrapport.
- Ja, flere burde ta vaksinen, sier hun og legger til:
- I samme rapport kan man også lese at antall sykehusinnleggelser var betydelig høyere sesongen 2023/2024. Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse, hjerneslag og forverring av mange kroniske grunnsykdommer. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig ved alvorlige komplikasjoner av influensa. Omtrent 5000 innleggelser skyldes influensa i en gjennomsnittlig influensasesong i Norge. Noen år kan så mange som 2000 personer dø på grunn av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse.
- Hvis man ikke har tatt den allerede, bør man ta den nå?
- Ja. Sesongens influensautbrudd er ennå ikke i gang, men forekomsten har vært svakt økende over flere uker. FHI tror det er mulig at utbruddet vil starte tidlig, som forrige vinter, forteller Bugge til KK.

- Det finnes et produkt på resept som kan hjelpe mange
Anbefales å ta vaksinen så snart som mulig
Ifølge Bugge er det per 5. november 45 prosent i aldersgruppen 65 år og eldre som er vaksinert denne sesongen.
- Det er for få. Vaksinasjon av anbefalte grupper mot influensa er det viktigste tiltaket for å redusere alvorlig sykdom og død.
Ifølge FHI anbefales det å ta vaksinen i perioden 1. oktober til 30. november.
- Det er ikke for sent å sette den i desember heller. Det er imidlertid anbefalt å sette den så snart som mulig, spesielt hvis smittetoppen kommer så tidlig som det FHI spår. Det tar ca. 14 dager før vaksinen virker, sier Bugge.
- Når forventes det at influensasesongen peaker?
Det er vanskelig å si, men FHI mener at smittetoppen kan komme tidlig slik den gjorde i fjor. I fjor kom smittetoppen i uke 51/52.
FHI mener vi også kan vente ytterligere smittetopper med korona.
– Koronaviruset er i stadig endring og nye varianter fortsetter å dukke opp, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen til FHI.
– Toppen på en mindre høstbølge er passert, men vi kan forvente nye utbrudd gjennom vinteren. Det er imidlertid uvisst hvor store disse toppene vil bli. De trenger ikke bli store, men vi må forberede oss på at de kan bli det.