Smertestillende legemidler

Flere eldre kvinner dør av overdose

De som dør av overdose etter å ha tatt opioider er oftere eldre, og oftere kvinner, viser forskning fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.

OPIOIDER: Flere nordmenn er blitt avhengige av sterke smertestillende og vanedannende medisiner de siste ti årene. Og andelen eldre og kvinner med kroniske smerter er stor blant de som dør av overdose ved bruk av slike legemidler. Foto: NTB
OPIOIDER: Flere nordmenn er blitt avhengige av sterke smertestillende og vanedannende medisiner de siste ti årene. Og andelen eldre og kvinner med kroniske smerter er stor blant de som dør av overdose ved bruk av slike legemidler. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Antall overdosedødsfall på grunn av reseptbelagte opioider er økende, også i Norge. Paralgin forte og Oxycontin er eksempler på reseptbelagte opioider.

Vi.no skrev i vinter om at det er en stor økning i pasienter som blir avhengige av vanedannende medisiner og som må ha hjelp for å slutte. Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre.

– Samtidig har tallet på overdoser av reseptbelagt smertemedisin økt, og siden 2016 har sterke smertestillende piller vært den vanligste årsaken til overdosedødsfall i Norge, sier Svetlana Skurtveit, professor med UiO og forsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

Hun har sammen med andre forskere sett på hva som kjennetegner de som dør av overdose av reseptbelagte medisiner i Norge, med de som dør av overdose på grunn av for eksempel heroin.

Og det er eldre, og oftere kvinner, med høyere forekomst av kroniske smerter, som preger statistikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer