Avhengig av legemidler:

Flere kvinner enn menn sliter med avhengighet av reseptbelagte legemidler

- Ofte er man ikke klar over at man har fått et avhengighetsproblem.

AVHENGIG AV LEGEMIDLER: De vanligste vanedannende medisinene hjelper mot angst, søvn og smerteproblemer, og mange bruker disse legemidlene med god grunn. FOTO: Scanpix.
AVHENGIG AV LEGEMIDLER: De vanligste vanedannende medisinene hjelper mot angst, søvn og smerteproblemer, og mange bruker disse legemidlene med god grunn. FOTO: Scanpix. Vis mer
Publisert

– Det er tre hovedgrupper med legemidler som er svært vanedannende. Det gjelder først og fremst sterke smertestillende legemidler (opioider), sovemedisiner og angstmedisiner, sier Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, til KK.no.

Selv om det er mest menn som sliter med avhengighet av vanlige rusmidler, er det faktisk en overrepresentasjon av kvinner når det gjelder reseptbelagte legemidler.

Folkehelseinstituttets rapport Rusmidler i Norge 2016, viser at over 600 000 nordmenn fikk skrevet ut vanedannende legemidler i form av sovemidler, beroligende og angstdempende (benzodiazepiner og Z-hypnotika) i 2015. Smertestillende legemidler kommer så i tillegg til dette.

Det er derimot vanskeligere å si hvor mange som faktisk sliter med avhengighet av slike medisiner.

– Vi har ikke gode tall på forekomst. Det skyldes at ganske få søker hjelp for dette. Mange går på disse midlene over tid uten at det anerkjennes som et problem. Så vi ender med å si kanskje 20-30 000 i Norge som har et avhengighetsforhold til legemidler. Men det er veldig runde tall basert på de få opplysningene vi har, forklarer han.

Selv om det ikke finnes noen sikre tall på avhengighet, finnes det ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, likevel tall på hvor mange som bruker slike legemidler sammenhengende over lang tid.

– Men vi skal være forsiktige med å si at de er avhengige av den grunn. De fleste får kortvarige kurer for sykdommer der de trenger slike legemidler, andre kan ha kroniske smerter og plager som gjør at de har behov over lengre perioder, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Dette gjør sovemidler med deg

FLEST KVINNER: Selv om det er mest menn som sliter med avhengighet av vanlige rusmidler, er det faktisk en overrepresentasjon av kvinner når det gjelder reseptbelagte legemidler. Foto: Scanpix.
FLEST KVINNER: Selv om det er mest menn som sliter med avhengighet av vanlige rusmidler, er det faktisk en overrepresentasjon av kvinner når det gjelder reseptbelagte legemidler. Foto: Scanpix. Vis mer

Fastlegen kan hjelpe deg med å slutte

De vanligste vanedannende medisinene hjelper mot angst, søvn og smerteproblemer, og mange bruker disse legemidlene med god grunn. Men bruker man dem over lang tid kan det etter hvert bli et problem for noen.

– Kroppen er flink til å tilpasse seg. Plagene kan derfor bli verre over tid, fordi man opparbeider en toleranse slik at medisinene ikke lenger fungerer slik de gjorde i starten, forklarer Bramness.

– Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man blir avhengig. Det er også forskjell på det vi kan kalle den fysiske og psykiske avhengigheten. Den psykiske avhengigheten tar ofte lengre tid, men kroppen kan bli ganske raskt avhengig, legger han til.

En avhengighet av slike legemidler kjennetegnes først og fremst ved at man kjenner et sterkt ubehag når man ikke får tak i medisinene, eller ikke har medisinene.

– Man bruker mye tid og krefter på å tenke på om man har nok og hvor man kan få tak i mer. Når dette tar over livet ditt så er det et problem, sier Bramness.

Dersom du selv innser at du har fått et problem, anbefaler Madsen at du tar det opp med fastlegen din.

– Ofte er man ikke klar over at man har fått et avhengighetsproblem, men det beste man kan gjøre er å ta kontakt med fastlege og komme inn i et opplegg der man trapper gradvis ned. For å slutte brått kan gi ubehagelige abstinenser, forklarer han.

LES OGSÅ: Antidepressiva gjør deg ikke lykkelig eller oppstemt

FÅ HJELP: Dersom du selv innser at du har fått et problem kan fastlegen din hjelpe deg med å slutte gradvis. Foto: Scanpix.
FÅ HJELP: Dersom du selv innser at du har fått et problem kan fastlegen din hjelpe deg med å slutte gradvis. Foto: Scanpix. Vis mer

Nedgang i bruk av slike legemidler i Norge

Målsettingen er jo at ingen skal bli avhengige av medisinene de får av legen. Ifølge Madsen er det viktigste derfor å fokusere på forebyggende tiltak. Og her finnes det gode veiledere legene kan følge.

– Legene må ha et kritisk blikk når det gjelder å skrive ut slike legemidler. De bør også snakke med pasienten på forhånd og ha en klar formening om hvor stort behov pasienten har og hvor lenge de vil trenge dette, forteller han.

Madsen påpeker at det dessverre er noen pasienter som prøver å lure systemet, ved for eksempel å oppsøke flere leger.

– Et av de rådene vi gir til leger som skal skrive ut vanedannende medisiner er å kikke på kjernejournalen. Da kan man finne ut om dette er en pasient som prøver å skaffe seg medisiner fra flere leger. Med e-resept har vi nesten blitt helt kvitt problemet med forfalskede resepter, forteller fagdirektøren.

Statistikken fra Folkehelseinstituttet viser også at det blant ungdom i 16-årsalderen har vært en liten økning i selvrapportert bruk av sovepiller og beroligende medisiner uten resept, i de siste 20 årene.

– I noen mer ekstreme tilfeller, der legen sier stopp, så er det noen som henter medisiner på det illegale markedet. Vi har sett noe overgang fra legemidler til andre rusmidler. Det er ikke veldig utbredt, men det skjer, forteller Bramness.

– Når det er sagt så står det ikke så ille til her til lands, bruken av disse legemidlene er faktisk på vei ned i Norge. Statistikken peker på at vi har et lite omfang, men for de som først er avhengige har jo statistikken lite å si, for dem er det like fullt et problem, legger han til.

LES OGSÅ: - Doper seg til perfekt kropp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer