Avhengig av legemidler:

Flere kvinner enn menn sliter med avhengighet av reseptbelagte legemidler

- Ofte er man ikke klar over at man har fått et avhengighetsproblem.

AVHENGIG AV LEGEMIDLER: De vanligste vanedannende medisinene hjelper mot angst, søvn og smerteproblemer, og mange bruker disse legemidlene med god grunn. FOTO: Scanpix.
AVHENGIG AV LEGEMIDLER: De vanligste vanedannende medisinene hjelper mot angst, søvn og smerteproblemer, og mange bruker disse legemidlene med god grunn. FOTO: Scanpix. Vis mer
Publisert

– Det er tre hovedgrupper med legemidler som er svært vanedannende. Det gjelder først og fremst sterke smertestillende legemidler (opioider), sovemedisiner og angstmedisiner, sier Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, til KK.no.

Selv om det er mest menn som sliter med avhengighet av vanlige rusmidler, er det faktisk en overrepresentasjon av kvinner når det gjelder reseptbelagte legemidler.

Folkehelseinstituttets rapport Rusmidler i Norge 2016, viser at over 600 000 nordmenn fikk skrevet ut vanedannende legemidler i form av sovemidler, beroligende og angstdempende (benzodiazepiner og Z-hypnotika) i 2015. Smertestillende legemidler kommer så i tillegg til dette.

Det er derimot vanskeligere å si hvor mange som faktisk sliter med avhengighet av slike medisiner.

– Vi har ikke gode tall på forekomst. Det skyldes at ganske få søker hjelp for dette. Mange går på disse midlene over tid uten at det anerkjennes som et problem. Så vi ender med å si kanskje 20-30 000 i Norge som har et avhengighetsforhold til legemidler. Men det er veldig runde tall basert på de få opplysningene vi har, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer