Brystkreft

Flere kvinner får kreft: - Forekomsten av brystkreft har økt de siste årene

I tillegg til brystkreft er det også to andre typer som særlig har økt de siste årene, forteller ekspert.

KREFT: Det er flere som får kreft i dag enn for 50 år siden, og 40 prosent vil få kreft en eller annen gang i løpet av livet, opplyser Folkehelseinstituttet. Men hvilken krefttype er den vanligste blant kvinner?   Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
KREFT: Det er flere som får kreft i dag enn for 50 år siden, og 40 prosent vil få kreft en eller annen gang i løpet av livet, opplyser Folkehelseinstituttet. Men hvilken krefttype er den vanligste blant kvinner? Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere som får kreft i dag enn for 50 år siden, og 40 prosent, altså fire av ti, vil få kreft en eller annen gang i løpet av livet, opplyser Folkehelseinstituttet. Generelt er det flere menn enn kvinner som får kreft, men noen kreftformer rammer flest kvinner. 

- Den vanligste kreftformen blant kvinner er brystkreft, etterfulgt av tykktarmskreft, gynekologisk kreft som eggstokkreft og livmorhalskreft, lungekreft og hudkreft, sier Else Støring, som er seksjonssjef for kreftlinjen i Kreftforeningen.

LES OGSÅ: - Dødsårsakene som forventes å øke i fremtiden er særlig kreft og demens

Over 31 651 nordmenn fikk kreft i 2014, rundt 14 000 kvinner og 17 000 menn. Gynekologisk kreft rammer kun kvinner av naturlige årsaker, men Støring forteller at både kvinner og menn kan få brystkreft. I fjor var det imidlertid kun 19 tilfeller blant menn, og derfor blir det regnet som en typisk kvinnesykdom. 

Mest sannsynlig henger det også sammen med livsstil og arv

- Forekomsten av brystkreft har også økt de siste årene. Dette kan skyldes mammografiprogrammet, og at flere brystkrefttilfeller oppdages tidlig. Mest sannsynlig henger det også sammen med livsstil og arv, sier Tone Frost Bathen, som er professor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU. 

I 2015 fikk 3415 kvinner brystkreft i Norge. Risikoen for å utvikle brystkreft før fylte 75 år er 8,5 prosent. Selv om brystkreft er den aller vanligste kreftformen blant kvinner, er det også den som flest overlever.

LES OGSÅ: Kristin (15) har kjempet mot kreften halve livet

Stadig flere får lungekreft og hudkreft

- Spesielt har forekomsten av lungekreft økt hos kvinner, og det er en tidobling i antall tilfeller siden 50-tallet. Dette har sammenheng med røykevaner. Lungekreft er også den sykdommen som egentlig er enklest å forebygge, da 8 av 10 lungekrefttilfeller skyldes røyking, sier Frost Bathen.

Antallet som får tykktarmkreft øker kraftig blant både kvinner og menn, men ekspertene vet ikke hvorfor. Norge ligger nesten høyest i verden på antall tilfeller. 

Vi som er født i Norge er ikke skapt for å være brune hele året

- Det blir også stadig flere tilfeller av hudkreft i Norge, og vi ligger på andreplass i verden på grunn av våre solvaner. Mange bruker solarium, og soler seg intensivt i syden uten solkrem. Vi som er født i Norge er ikke skapt for å være brune hele året, forklarer Støring.

LES OGSÅ: Kan silikoninnlegg øke risikoen for brystkreft?

FLERE OVERLEVER KREFT: Nesten 90 prosent overlever brystkreft, og mammografi er én av årsakene. Foto: Shutterstock / Guschenkova
FLERE OVERLEVER KREFT: Nesten 90 prosent overlever brystkreft, og mammografi er én av årsakene. Foto: Shutterstock / Guschenkova Vis mer

Disse symptomene bør du ta på alvor

- Dersom du kjenner en forandring i kroppen, som for eksempel en forandring i brystet, at du hoster lenge, har et sår som ikke gror eller får uregelmessig avføring eller menstruasjon, bør du oppsøke lege dersom det ikke går over innen 2-3 uker, sier Støring.

Hun oppfordrer alle kvinner til å undersøke brystene jevnlig, gå regelmessig til mammografi etter fylte 50 år og celleprøve etter fylte 25 år.

- Det er viktig å følge med. Dersom for eksempel celleforandringer oppdages tidlig, er utsiktene mye bedre enn dersom det har utviklet seg til livmorhalskreft, sier hun.

Støring påpeker at sannsynligheten er stor for at forandringen skyldes noe annet enn kreft, men det er likevel viktig å undersøke for å kunne komme tidlig i gang med eventuell behandling. (Pssst: Lungekreft øker fortsatt blant kvinner)

LES OGSÅ: Blogger og journalist Thea Steen ble bare 26 år - nå er hun kåret til «Årets Forbilde»

Stadig flere overlever kreften

- Veldig mange overlever nå sin kreftsykdom. For brystkreft skyldes dette antakelig både at kreften oppdages tidligere i forløpet, samt at det har kommet bedre behandlingsalternativer på markedet, sier Frost Bathen.

Det er spesielt én undergruppe brystkreft som har dårligere prognose enn de andre. Denne undergruppen kalles trippelnegativ brystkreft, og det finnes ingen spesifikk, målrettet behandling for denne. 

- En annen utfordring med brystkreft, er når kreften oppdages seint i forløpet, og pasienten må behandles medikamentelt før de kan opereres. Denne behandlingen kan strekke seg over flere måneder, og det er fortsatt en utfordring å avdekke tidlig hvem som har god respons på behandlingen, sier hun.

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer