Hjerteinfarkt:

Flere nordmenn opplever hjerteinfarkt - uten at de vet det

«Stille» hjerteinfarkt kan forveksles med angst.

VANLIGERE HOS KVINNER: Nærmere halvparten av alle hjerteinfarkt hos kvinner er uten smerter i brystet, og kan blant annet forveksles med angst.  Foto: Shutterstock / azure1
VANLIGERE HOS KVINNER: Nærmere halvparten av alle hjerteinfarkt hos kvinner er uten smerter i brystet, og kan blant annet forveksles med angst. Foto: Shutterstock / azure1 Vis mer
Publisert

Hjerteinfarkt er nok tradisjonelt sett å som en «mannesykdom», og fortsatt er det flere menn enn kvinner som opplever å få et hjerteinfarkt. Én form for hjerteinfarkt ses imidlertid oftere hos kvinner – et stille hjerteinfarkt. Det vil si et infarkt uten smerter i brystet.

- Stille infarkt er oftest ikke «helt stille», men blir tolket som noe annet av pasienten, forteller Morten Alexander Schei, hjertespesialist og Direktør ved LHL-klinikkene i Bergen.

Han forteller at symptomene blant annet kan ligne på de ved angst, fordøyelsesbesvær og ryggsmerter.

- Mange har dermed infarktet helt uten å vite det.

LES OGSÅ: Slik vet du at du har et hjerteinfarkt

HJERTEINFARKT: Rundt 15 000 nordmenn blir diagnostisert med hjerteinfarkt hvert år. FOTO: NTB Scanpix
HJERTEINFARKT: Rundt 15 000 nordmenn blir diagnostisert med hjerteinfarkt hvert år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forsket lite på infarkt hos kvinner

Andrea Milde Øhrn er lege og stipendiat ved Universitetet i Tromsø (UiT), og med i en forskningsgruppe som jobber med å finne svar på nettopp hvorfor kvinner opplever disse infarktene oftere enn menn.

Hun forteller at mens rundt en tredjedel av hjerteinfarktene hos menn er såkalt «stille», gjelder dette for nærmere halvparten av hjerteinfarktene hos kvinner.

- Det kan ha å gjøre med at forskjeller i biologi og underliggende sykdomsmekanismer som gjør at symptomene utarter seg forskjellig. Vi ser at det er forskjeller i symptomene hos kvinner og hos menn, og kvinner får oftere atypiske symptomer, sier hun.

Det er dessuten historisk sett forsket mest på menn og hjertesykdom, og langt mindre på kvinner. Dermed kan det være at de tiltakene som gjøres ikke fungerer på samme måte for kvinner. Dette håper forskningsgruppen, som består av forskere ved UiT, Oslo Universitetssykehus og Folkehelseinstituttet, å kunne finne svar på.

- Vi vet mest om de klassiske hjerteinfarktene - med brystsmerter, og det vi vet om behandling og tiltak er basert på forskning på menn. Vi håper å kunne belyse kjønnsforskjeller i hjertesykdom ved å forske på de stille infarktene. Hjertesykdom og kjønnsforskjeller er noe det er forsket for lite på, sier Ørn.

Rundt 15 000 nordmenn blir diagnostisert med hjerteinfarkt hvert år. Mens andelen med hjertesykdom går ned og gjennomsnittsalderen på de som rammes går opp, jevner det seg dessuten ut mellom kjønnene, og kvinner står for en langt større andel hjertesyke enn før. Kvinner har dessuten altså oftere atypiske symptomer på sykdommen, og dør også oftere av hjerteinfarkt enn menn.

LES OGSÅ: Enkle triks for et sunnere hjerte

Kan forveksles med angst og fordøyelsesbesvær

Symptomer på et stille hjerteinfarkt kan du i en del tilfeller merke mens det pågår. Grunnen til at de man likevel ikke tar kontakt med lege er som regel at symptomene ikke forbindes med hjertet, ifølge Øhrn. Dette kan være smerter i magen, skulder, kjeve, eller arm eller at du blir unormalt sliten og får influensasymptomer.

I tillegg kan infarktet skje helt uten at du kjenner det.

- Du kan ha et infarkt uten å merke det, for så noen uker senere å merke at du er mer tungpustet, hoven i bena og føler deg uvel, forteller Øhrn.

LES OGSÅ: Slik bør du trene hvis du har høyt blodtrykk

TROR DET ER MAGESMERTER ELLER ANGSTANFALL: Mange mistolker symptomene på stille hjerteinfarkt, fordi man ofte opplever vanlige sykdomstegn som magesmerter. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
TROR DET ER MAGESMERTER ELLER ANGSTANFALL: Mange mistolker symptomene på stille hjerteinfarkt, fordi man ofte opplever vanlige sykdomstegn som magesmerter. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Gå til legen om du føler deg uvel

Symptomene nevnt ovenfor vil selvsagt som regel komme av noe langt mindre farlig enn et hjerteinfarkt, men det er likevel viktig å komme seg til lege om du mistenker at du kan ha hatt et infarkt. Et hjerteinfarkt gir skader på hjertet og kan utvikle seg til dødelig hjertesvikt.

- Det er definitivt bedre å ta en ekstra tur til legen ved tvil, og ikke vent for lenge, sier Schei.

Ekspertene anbefaler dessuten alle med høy risiko for hjerte- og karsykdom å være ekstra oppmerksom. Dette er de med hjertesykdom i familien, de som røyker, har høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol, er inaktive eller er overvektig.

LES OGSÅ: Sykdommer du kan få på grunn av genene dine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer