Hjerteinfarkt:

Flere nordmenn opplever hjerteinfarkt - uten at de vet det

«Stille» hjerteinfarkt kan forveksles med angst.

VANLIGERE HOS KVINNER: Nærmere halvparten av alle hjerteinfarkt hos kvinner er uten smerter i brystet, og kan blant annet forveksles med angst.  Foto: Shutterstock / azure1
VANLIGERE HOS KVINNER: Nærmere halvparten av alle hjerteinfarkt hos kvinner er uten smerter i brystet, og kan blant annet forveksles med angst. Foto: Shutterstock / azure1 Vis mer
Publisert

Hjerteinfarkt er nok tradisjonelt sett å som en «mannesykdom», og fortsatt er det flere menn enn kvinner som opplever å få et hjerteinfarkt. Én form for hjerteinfarkt ses imidlertid oftere hos kvinner – et stille hjerteinfarkt. Det vil si et infarkt uten smerter i brystet.

- Stille infarkt er oftest ikke «helt stille», men blir tolket som noe annet av pasienten, forteller Morten Alexander Schei, hjertespesialist og Direktør ved LHL-klinikkene i Bergen.

Han forteller at symptomene blant annet kan ligne på de ved angst, fordøyelsesbesvær og ryggsmerter.

- Mange har dermed infarktet helt uten å vite det.

LES OGSÅ: Slik vet du at du har et hjerteinfarkt

Forsket lite på infarkt hos kvinner

Andrea Milde Øhrn er lege og stipendiat ved Universitetet i Tromsø (UiT), og med i en forskningsgruppe som jobber med å finne svar på nettopp hvorfor kvinner opplever disse infarktene oftere enn menn.

Hun forteller at mens rundt en tredjedel av hjerteinfarktene hos menn er såkalt «stille», gjelder dette for nærmere halvparten av hjerteinfarktene hos kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.