Lungekreft behandling

Flere overlevde aggressiv lungekreft

Ifølge ny kreftstudie overlever flere den mest aggressive formen for lungekreft med høydose strålebehandling.

SÅRBART ORGAN: Lungekreft er den mest dødelige kreftformen vi har i Norge. Illustrasjonen er av friske lunger. Foto: NTB Shutterstock
SÅRBART ORGAN: Lungekreft er den mest dødelige kreftformen vi har i Norge. Illustrasjonen er av friske lunger. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en ny kreftstudie overlever flere den mest aggressive formen for lungekreft hvis de får høydose strålebehandlig med to stråledoser per dag. Det melder Helse Midt-Norge i en pressemelding.

Ifølge lege og kreftspesialist Bjørn Henning Grønberg ved St. Olavs hospital, som har ledet studien, er det tydelig at høyere stråledose gir lengre overlevelse for personer med småcellet lungekreft. Studien viser også at høyere stråledoser ikke gir mer bivirkninger.

170 pasienter fra Norge, Sverige og Danmark har deltatt i studien. To år etter behandlingen var 74 prosent av pasientene som fikk høydosebehandling i live sammenlignet med 46 prosent i kontrollgruppen. De endelige resultatene av studien, som ble presentert i 2020, kommer i 2023.

Flere studier på gang

Grønberg har selv behandlet rundt 20 pasienter i studien. Han forteller at det har vært spennende å følge med på at pasientene har det bra og at de har vært uten tegn til sykdomsaktivitet over lang tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer