Parforhold

- Flere studier viser at det i stor grad er livsstilen som utgjør den avgjørende forskjellen mellom personer som lever i et forhold og single personer

Sjansen for å overleve et hjerteinfarkt er høyere for mennesker som lever i stabile parforhold, enn for single som utsettes for det samme.

HJERTEINFARKT: En britisk undersøkelse viser at sjansen for å overleve hjerteinfarkt er høyere for mennesker i stabile parforhold, enn for single mennesker som opplever det samme. Foto: NTB Scanpix
HJERTEINFARKT: En britisk undersøkelse viser at sjansen for å overleve hjerteinfarkt er høyere for mennesker i stabile parforhold, enn for single mennesker som opplever det samme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om vi lever alene eller i parforhold, viser seg å påvirke helsen vår. At den psykiske helsa påvirkes, visste vi allerede. Men at oddsen for å overleve et hjerteinfarkt er hele 14 prosent høyere for en som lever i et stabilt parforhold, enn en som lever alene, er nytt for de fleste av oss.

En fersk studie som omfattet 25 000 engelskmenn, viste blant annet det, og at menneskene i parforhold også ble tidligere utskrevet fra sykehuset enn single personer med samme sykdom. 

LES OGSÅ: Slik vet du om du har et hjerteinfarkt

Joda, det er sunt å være sammen 

Førsteamanuensis Berit Rostad ved NTNU er ekspert på helseforskjeller som følger sosiale ulikheter. Hun påpeker at det er et velkjent faktum at gifte og samboende har bedre helse og lever lengre enn single.

- Det er sunt å ha en partner, da får en sosial støtte, oppmuntring, har generelt et bedre kosthold, og oftere en helseriktig livsstil, påpeker hun.

Hun tror resultatene også kan forklares ved av at man i et parforhold får viktig støtte til livsstilsendringer, og at gifte og samboende i større grad søker og følger opp behandling. Rostad tror effekten er størst for menn, som generelt sett har mest utbytte av å ha en partner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer