Parforhold

- Flere studier viser at det i stor grad er livsstilen som utgjør den avgjørende forskjellen mellom personer som lever i et forhold og single personer

Sjansen for å overleve et hjerteinfarkt er høyere for mennesker som lever i stabile parforhold, enn for single som utsettes for det samme.

HJERTEINFARKT: En britisk undersøkelse viser at sjansen for å overleve hjerteinfarkt er høyere for mennesker i stabile parforhold, enn for single mennesker som opplever det samme. Foto: NTB Scanpix
HJERTEINFARKT: En britisk undersøkelse viser at sjansen for å overleve hjerteinfarkt er høyere for mennesker i stabile parforhold, enn for single mennesker som opplever det samme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om vi lever alene eller i parforhold, viser seg å påvirke helsen vår. At den psykiske helsa påvirkes, visste vi allerede. Men at oddsen for å overleve et hjerteinfarkt er hele 14 prosent høyere for en som lever i et stabilt parforhold, enn en som lever alene, er nytt for de fleste av oss.

En fersk studie som omfattet 25 000 engelskmenn, viste blant annet det, og at menneskene i parforhold også ble tidligere utskrevet fra sykehuset enn single personer med samme sykdom. 

LES OGSÅ: Slik vet du om du har et hjerteinfarkt

Joda, det er sunt å være sammen 

Førsteamanuensis Berit Rostad ved NTNU er ekspert på helseforskjeller som følger sosiale ulikheter. Hun påpeker at det er et velkjent faktum at gifte og samboende har bedre helse og lever lengre enn single.

SUNT Å VÆRE TO: Mindre psykisk stress anses som gunstig for hjertet. Foto: NTBScanpix
SUNT Å VÆRE TO: Mindre psykisk stress anses som gunstig for hjertet. Foto: NTBScanpix Vis mer

- Det er sunt å ha en partner, da får en sosial støtte, oppmuntring, har generelt et bedre kosthold, og oftere en helseriktig livsstil, påpeker hun.

Hun tror resultatene også kan forklares ved av at man i et parforhold får viktig støtte til livsstilsendringer, og at gifte og samboende i større grad søker og følger opp behandling. Rostad tror effekten er størst for menn, som generelt sett har mest utbytte av å ha en partner.

En av forskerne bak den engelske studien mente resultatet burde være en påminnelse for helsevesenet om behovet for støtte og omsorg til pasienter som blir rammet av et hjerteinfarkt. Forskerne tror nettopp omsorgen etterpå er noe av årsaken til at det går bedre for dem som lever i et parforhold enn for dem som lever alene. 

Sunnere livsstil og bedre psykisk helse

- Disse funnene er ikke helt ukjente, sier førsteamanuensis og hjertehelseekspert Linda Ernstsen fra NTNU. 

EKSPERT: Førsteamanuensis Linda Ernstsen fra NTNU påpeker at personer i et parforhold ofte har en sunnere livsstil enn enslige. Det gjelder spesielt for menn. Foto: NTNU
EKSPERT: Førsteamanuensis Linda Ernstsen fra NTNU påpeker at personer i et parforhold ofte har en sunnere livsstil enn enslige. Det gjelder spesielt for menn. Foto: NTNU Vis mer

Hun påpeker at siden 80-tallet har man vært klar over at gifte menn som ble rammet av akutt hjerteinfarkt hadde bedre overlevelsesstatistikk enn enslige. 

- Flere andre studier viser at det i stor grad er livsstilen og helseatferden som utgjør den avgjørende forskjellen mellom personer som lever i et forhold og single personer, sier Ernstsen.

Gifte personer er mer fysisk aktive, røyker og drikker mindre samtidig som de i mindre grad er preget av faktorer som høyt blodtrykk, overvekt og diabetes. De opplever også mindre psykologisk stress.

Ernstsen viser til en norsk studie blant eldre som viser at det å være gift er beskyttende for alle typer dødelighet. En annen studie viser at forskjellene øker med alderen, at de er stabile over landegrensene og at forskjellene er størst for menn. Noe av forklaringen til at gifte menn har lavere hjertedødelighet enn enslige menn kan skyldes at det er flest gifte menn som deltar på hjerterehablitering. Men det forklarer neppe alt.

Det handler i grove trekk om to ting. Livet før hjerteinfarktet, og livet etterpå. De fleste studier følger ikke individene over begge disse fasene og fram til de dør, sier Ernstsen.

NTNU-forskeren viser også til betydningen av den sosiale dimensjonen av å være i et ekteskap. 

- Vi blir sett, hørt, lyttet til, i det hele tatt får vi erfare å bety noe for noen - og at noen betyr noe for oss. Forskning viser at sosial støtte er forbundet med kardiovaskulær helse og økt overlevelse, og noe av dette vil være å finne blant gifte, fastslår hun.

LES OGSÅ: Derfor lever kvinner lenger enn menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer