Paracetamol

Flere unge blir forgiftet av paracetamol

Ekspertene advarer mot farlig trend blant unge jenter – ber foreldre om å passe på.

PARACETAMOL: Eksperter advarer mot farlig trend. Flere unger tar overdoser av paracetamol. Foto: Shutterstock / fizkes
PARACETAMOL: Eksperter advarer mot farlig trend. Flere unger tar overdoser av paracetamol. Foto: Shutterstock / fizkes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor fikk Giftinformasjonen totalt 1667 henvendelser hvor paracetamol ble registrert som hovedvirkestoff. Sannsynligvis er tallet mye høyere, da ikke alle henvender seg til Giftinformasjonen. Godt over 200 av disse henvendelsene gjaldt unge jenter (15-19 år), et tall som øker fra år til år.

– Når disse jentene tar paracetamol tar de gjerne mange tabletter på én gang, og det som ofte skjer da er at de raskt innser at det ikke var så lurt. Det er viktig at de oppsøker hjelp slik at de får motgiftbehandling. Fordi disse jentene raskt ber om hjelp er vår erfaring at det som regel går fint med dem rent fysisk, sier Mari Tosterud.

Tosterud er avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

– De som ikke får behandling, kan få en alvorlig leverskade og i verste fall dø.

LES OGSÅ: Ibux og Paracet: vet du forskjellen?

Ber foreldre om å være oppmerksomme

Tosterud mener at foreldre med tenåringer som sliter psykisk bør være klar over den farlige trenden.

– Får man en leverskade blir man skikkelig syk. Problematikken med paracetamol er at symptomene på leverskaden ikke opptrer før det har gått litt tid, og da har motgiftbehandlingen mye dårligere effekt.

Giftinformasjonen får veldig mange henvendelser fra personer som har tatt dobbel dose, blandet medisiner eller forvekslet tablettene de egentlig skulle ta med noen andre. 

– Når det gjelder selvpåførte skader hos unge jenter, er det paracetamol som skiller seg ut. Ingen andre legemidler er i nærheten, sier Tosterud.

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

– Vi tar det svært alvorlig

Det er ikke bare i Norge at unge jenter tyr til store mengder paracetamol – økningen ses også i andre land, blant annet i Sverige.

– Vi har studert dette nøye over lengre tid. Vi tar det svært alvorlig, sier Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.

Legemiddelverket har gjort en undersøkelse som viser at 63 prosent av personer mellom 15-20 år finner smertestillende hjemme, eller får av foreldrene. Totalt 28 prosent kjøper på apoteket eller i butikken. Av 15-åringene var det 82 prosent som fikk medisiner hjemme.

– Dette betyr at vi må satse mer på at foreldrene lærer barna sine medisinvett. Noen foreldre bør være strengere, og passe på mer. Man skal ikke ta en pille for alt som er ille. 

LES OGSÅ: Dette er tegnene på at barnet ditt bruker narkotika

Flere kjøper paracetamol på resept

Bruk av paracetamol har økt generelt i befolkningen. Salget av reseptfri paracetamol har vært jevnt i mange år, men man ser en sterk økning i salg av paracetamol på resept.

– Dette betyr at det i mange hjem finnes større paracetpakninger med opptil 100 tabletter, som kan øke risikoen for forgiftning, sier Madsen.

Blant henvendelsene Giftinformasjonen har mottatt om paracetamol blant ungdom, dreier det seg i stor grad om selvpåførte forgiftninger – personene inntok paracetamol for å skade seg eller som rop om hjelp.

Hvor mye paracetamol kan du ta?

En del av oss er storforbrukere av smertestillende, men til tross for at det i utgangspunktet ikke er «farlig», kan mengden bli stor. Det er nok ikke alle som er klar over hvor lite som skal til. Anbefalt dose for voksne og barn over 40 kg er 1-2 tabletter (500 mg) opptil tre ganger i døgnet. 

– Dersom en voksen person inntar 150 mg eller mer per kilo som en enkelt dose er det fare for å få akutt leverskade. Dette tilsvarer 12 gram hos en person på 80 kilo. Alle enkeltdoser over 12 gram paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade, sier Madsen.
 
Det er betydelig flere jenter som bruker paracetamol enn gutter. Det kan være på grunn av smerter ved menstruasjon, noe gutta slipper unna med. Madsen mener at det kan være en naturlig forklaring.
 
– Det kan også være fordi jenter lettere tyr til smertestillende. Mye av det kan ha en sammenheng med placebo-effekten, så man tar en paracetamol-tablett for alt som føles ille – også ting det egentlig ikke hjelper å ta paracetamol mot. 

Vær forsiktig med å blande smertestillende

I tillegg til paracetamol, kjøper stadig flere ibuprofen. Salget av sterkere smertestillende har også økt. 

– Alle medisiner, uansett hva slags type det er, skal brukes i henhold til bruksanvisningen. Alle har forskjellige bivirkninger, derfor skal det brukes riktig, sier Madsen.
 
Ibuprofen kan blant annet føre til smerter i magen og blødninger, og bør derfor ikke tas sammen med en del andre medisiner. Dette gjelder spesielt eldre mennesker.
 
– Paracet bør være førstevalget ved smerter. Kommer du ikke i mål med det, kan det bli aktuelt med andre typer smertestillende. Alle som er mye plaget med smerter bør gå til legen for å få hjelp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer