Hjerneslag:

Flere unge kvinner får hjerneslag

Mens forekomsten går ned generelt i befolkningen får stadig flere yngre kvinner slag.

HJERNESLAG: De vanligste symptomene på hjerneslag er blant annet nedsatt bevegelse i en arm eller ben, talevansker og ansiktskjevhet. FOTO: NTB Scanpix
HJERNESLAG: De vanligste symptomene på hjerneslag er blant annet nedsatt bevegelse i en arm eller ben, talevansker og ansiktskjevhet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forekomsten av hjerneslag går ned, takket være at blant annet både blodtrykket og kolesterolet generelt i befolkningen er lavere. Man regner med at omkring 12 000 nordmenn rammes av hjerneslag hvert år.

I tillegg dør færre av de som rammes av slag i dag enn tidligere. Samtidig er ikke denne nedgangen tilfellet hos de yngste kvinnene. Blant de under 50 ses nemlig en liten økning.

LES OGSÅ: Flere nordmenn opplever hjerteinfarkt - uten at de vet det

De fleste hjerneslag skyldes en blodpropp

Rundt 85 prosent av alle hjerneslag er forårsaket av redusert blodtilførsel til hjernen, som regel på grunn av en blodpropp, mens rundt 15 prosent av hjerneslagene skyldes en hjerneblødning.

Det er imidlertid forekomsten av hjerneinfarkt - altså hjerneslag forårsaket av blodpropp som har økt hos kvinner mellom 30 og 49 år de siste årene, viser nevrolog ved Sykehuset Innlandet Anne Merete Vangen-Lønnes doktorgradsavhandling, der hun har brukt data fra Tromsøundersøkelsen for å se på hvordan forekomst av denne typen hjerneslag har endret seg over tid.

- Vi fant at forekomsten av hjerneinfarkt falt med 27 prosent fra 1995-2012 når vi så alle personer 30 år og eldre under ett. Og vi fant at den viktigste årsaken til dette fallet var at gjennomsnittlig blodtrykksnivå hadde falt i dette tidsrommet, i tillegg til at andelen røykere hadde gått betydelig ned. Når vi så på de ulike alderskategoriene hver for seg, fant vi at sannsynligheten for å få et hjerneinfarkt ble redusert for personer i aldersgruppen 50-74 år, mens sannsynligheten ikke endret seg for personer som var 75 år og eldre. For de yngste kvinnene, fant vi derimot at sannsynligheten for å få et hjerneinfarkt var økende over tid, forteller hun.

Høyt blodtrykk regnes gjerne som den største risikofaktoren for hjerneslag. Andre risikofaktorer for hjerneslag forårsaket av blodpropp er røyking, diabetes, atrieflimmer, høyt kolesterol og fedme. Men på tross av grundig utredning er det ikke alltid man finner noen klar underliggende årsak til hjerneslaget. .

- Spesielt hos unge slagpasienter forblir årsaken til hjerneslaget ukjent i opptil en tredjedel av tilfellene. Hos de yngste pasientene med hjerneinfarkt er det også påvist en høyere forekomst av mer sjeldne årsaker til hjerneinfarktet, som medfødte forstyrrelser i årevegg eller blodlevringssystemet, enn hos de som får sitt hjerneinfarkt i eldre alder, forteller Vangen-Lønne.

LES OGSÅ: Kolesterolsenkende har blitt folkemedisin

Andre risikofaktorer for kvinner

I dag røyker langt færre enn for ti år siden. I 2007 røkte 22 prosent mellom 16 og 74 år. I dag er tallet halvert, og mye av grunnen til nedgangen i forekomsten av hjerneslag ligger nok nettopp her, mener også David Russell, professor ved nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

Han kan også fortelle at det er noen risikofaktorer for hjerneslag som er spesielle for kvinner. Blant annet er risikoen for hjerneslag høyere hos gravide, samt at komplikasjoner under graviditeten, som svangerskapsforgiftning (preeklampsi), øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerneslag. I dag føder også kvinner stadig senere og risikoen for komplikasjoner øker med alderen.

- Siden vi ikke ser den samme nedgangen hos de yngste kvinnene, er det sannsynlig fordi det er andre årsaker som er spesielle for denne gruppen, mener han.

- P-pillebruk, svangerskap, peripartum og svangerskapsrelaterte komplikasjoner som preeklampsi, og hypertensjon (høyt blodtrykk journ anm) og migrene med aura. Tradisjonelle risikofaktorer som atrieflimmer og hypertensjon er også sterkere hos kvinner enn hos menn, forteller han videre.

LES OGSÅ: Derfor er det så viktig at kvinner får tilstrekkelig behandling mot hjerteflimmer

RAMMER 12000: Færre får hjerneslag, men den samme nedgangen ses ikke hos unge kvinner. FOTO: NTB Scanpix
RAMMER 12000: Færre får hjerneslag, men den samme nedgangen ses ikke hos unge kvinner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Migrene med aura øker risikoen

Langt flere kvinner enn menn lider i dag også av migrene og det er altså sett en sammenheng mellom hjerneslag og migrene med aura. Ifølge Russell dobles risikoen for hjerneslag hos pasienter med migrene med aura. Årsaken er uklar, men Russell kan fortelle at auraen er forårsaket av en bølge av nedsatt aktivitet og blodgjennomstrømning i hjernen, og at årsaken sannsynligvis ligger her.

- Faktorer som platehyperaktivitet (blodplater journ anm), koagulasjonsforstyrrelser og inflammasjon kan også være involvert.

At det er flest kvinner med hjerneslag i den eldste aldersgruppen kan sannsynligvis forklares med at kvinner lever lenger enn menn, forteller han.

LES OGSÅ: - Har du smerter i en legg når du går av flyet bør du følge godt med

Vet ikke hva som fører til økningen

Vangen-Lønne påpeker imidlertid at man ikke med sikkerhet kan si hva som er årsaken til økningen i forekomsten av hjerneinfarkt hos unge kvinner.

- Hovedbudskapet må være at det er mange risikofaktorer som kan øke sannsynligheten for hjerneinfarkt, og i de fleste tilfeller er det flere medvirkende årsaker til hjerneinfarktet.

Hun påpeker samtidig at flere risikofaktorer for hjerneslag har økt spesielt hos de yngre i befolkningen.

- Selv om mange av risikofaktorene for hjerneinfarkt har endret seg i gunstig retning i løpet av de siste tiårene, så virker det ikke som om den gunstige utviklingen har forekommet i like stor grad hos de yngste sammenliknet med hos de eldste. Risikofaktorer som diabetes og overvekt og fedme har samtidig økt i forekomst i alle aldersgrupper, og mest uttalt økning av disse risikofaktorene har vi sett hos de yngste, påpeker hun.

Det kan også være at økt hyppighet av mer sjeldne årsaker til hjerneslag er med på å gi en økning.

- Generelt vet man også at risikoen for en gitt sykdom er påvirket av forhold som ligger svært langt tilbake i tid. Forhold i fosterlivet, i spedbarnsalder og barne- og ungdomsalder kan også være av stor betydning for risiko for hjerneslag mange tiår senere. Ugunstig nivåer av enkelte livsstilsfaktorer i tidlige år, kan derfor tenkes å spille en rolle, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor får du «sokkemerker»

LES OGSÅ: Slik bør du trene om du har høyt blodtrykk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer